אסתמה (בעברית גנחת או קצרת) היא מחלה דלקתית כרונית (ארוכת טווח) של דרכי הנשימה. המחלה מאופיינת בהתקפים בהם חלה היצרות בצינוריות הנשימה שבריאות המכונות סמפונות, ונגרמים בשל כך קשיי נשימה, צפצופים בעת נשימה, חרחורים, כאבים בחזה ושיעול עם או בלי ליחה.
חלק גדול מהסובלים מאסתמה, חולים באסתמה אלרגית שהתקפיה מתרחשים כתוצאה מחשיפת דרכי הנשימה לחומרים היוצרים תגובה אלרגית. זו מתבטאת בדלקת הסימפונות אשר גורמת להיצרותם.
החומרים הנפוצים ביותר שעלולים לגרום להתקף אסתמה כוללים את הפרשות קרדית אבק הבית, פרוות של חיות מחמד, קשקשת והפרשות של בעלי חיים, אבקנים וכן עשן סיגריות (כתוצאה מעישון אקטיבי או פסיבי), זיהום אוויר או אוויר קר.
אסתמה היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר בעולם ושכיחותה הולכת וגוברת בעיקר בקרב ילדים ונוער. כ- 300 מיליון איש בעולם סובלים כיום מאסתמה, למעלה ממחציתם ילדים ובני נוער.
הגורמים לאסתמה עדיין אינם ידועים במלואם וסבורים שמדובר בשילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים. במקרים רבים המחלה עוברת בתורשה אולם התקף יתרחש רק בנוכחות גורמים סביבתיים. אסטמה היא אחת המחלות עליהן מסכימים הרופאים כי היא מחלה פסיכוסומטית. אין הכוונה כי התסמינים אינם אמיתיים, אלא כי לגורמים נפשיים השפעה רבה על החמרתה או הקלתה.
גורמים סביבתיים יכולים להיות אחד מהאלרגנים שהוזכרו וכן חשיפה לאלרגנים נוספים הנובעת מעיסוקו של החולה. למשל חשיפת אחות שאלרגית לאביזרים העשויים מלטקס לחומר זה או חשיפה לקמח של עובדים בתעשיית המזון האלרגיים אליו.
התקף אסתמה
דרגת החומרה של הסימפטומים שונה מהתקף להתקף ומאדם לאדם ונעה מקלה לקשה מאד. החומרה נקבעת על פי עוצמת ההתקפים ותדירותם. בין התקף אסתמה אחד למשנהו החולה מרגיש כאדם בריא לכל דבר.
בעת התקף אסתמה חלה עלייה בייצור כיח או ליחה המקשים על הנשימה, היינו על כניסת האוויר פנימה ובעיקר על הוצאת האוויר החוצה. במקרים קיצוניים תיגרם בצקת בריאות, מחנק ומוות.
ההיצרות של דרכי הנשימה המתרחשת בעת התקף אסתמה היא הפיכה על פי רוב. הטיפול בה הינו תרופתי אך במקרים קלים הבעיה תיפתר גם ללא הסתייעות בטיפול תרופתי.
במקרים חמורים התקף אסתמה עלול לסכן חיים ואף להיות קטלני, כי בכוחה של הדלקת להוביל לחסימה מוחלטת של דרכי הנשימה. במקרים אלו נדרשת התערבות רפואית מיידית.
(נלקח מאתר “מכבי שירותי בריאות” www.maccabi-health.co.il)
אסטמה בהיריון – כדי להמנע מטיפולים מיותרים כמו טיפול בחרדות או טיפול זוגי בהמשך
תרופות בזמן היריון האם מותר?
מחקרים מדעיים שונים מצביעים כל כך כי במידה ואינך מטפלת כראוי בהתקפי אסטמה בהיריון, סביר יותר להניח כי ייגרם נזק לאם או לעובר, מאשר אם האם תשתמש בתרופות לטיפול באסטמה אשר בטוחות לשימוש בזמן ההיריון. מרבית הרופאים סבורים כי מכיוון שמינון התרופה אשר נפלט מן המשאף הוא נמוך ביותר, והוא עובר ישירות אל עבר הריאות, הסיכוי של גרימת נזק לעובר הוא נמוך ביותר.
בדרך כלל נמנעים מלתת בזמן ההיריון תרופות אחרות אשר ניטלות דרך הפה (כגון כדורים או נוזלים), אלא אם כן לא ניתן לשלוט על התקפי אסטמה בדרך אחרת. הרופא המטפל יוכל לקבוע האם מתן טיפול כזה הוא הכרחי. בדרך כלל הטיפול אשר ניתן על מנת לטפל בהתקפי אסטמה בהיריון יהיה טוב גם בזמן הלידה וגם בזמן ההנקה של התינוק. חשוב לדווח לרופא המטפל ברגישויות האלרגיות כי את בהיריון. בדרך כלל לא נהוג להתחיל ולתת זריקות נגד רגישויות אלרגיות בזמן ההיריון. אולם, במידה וכבר נמצאים בעיצומו של תהליך קבלת הזריקות נגד האלרגיות, סביר להניח כי הרופא המטפל ימשיך לתת את מנות החיסון, תוך פיקוח צמוד על המינון וזאת בכדי לצמצם ככל שניתן את רמת הסיכון לאם ולעובר.
במידה והאם סובלת מאסטמה בדרגה קלה עד מתונה, מומלץ בדרך כלל לקבל חיסון נגד שפעת. חלק מן המומחים ממליצים לקבל את החיסון נגד שפעת רק במהלך השליש השני או השלישי של ההיריון. ושוב, הרופא המטפל הוא האדם המוסמך ביותר על מנת לקבוע את מידת החומרה של הקצרת והאם מומלץ לקבל חיסון נגד מחלת שפעת.
האם היריון מחמיר את דרגת האסטמה?
לא ניתן לתת תשובה חד משמעית לשאלה זו. אצל חלק מן הנשים האסטמה הולכת ומחמירה בזמן ההיריון. אצל אחרות היא נשארת בדרגת חומרה זהה לזו שהייתה לפני ההיריון, ואצל אחרות היא הופכת לקלה יותר. במידה ודרגת ההתקפים היא חמורה, ישנה סבירות לכך כי ההתקפים יחמירו עוד יותר בזמן ההיריון.
אולם, מצד שני, במידה וזהו היריון שני, וההתקפים לא הוחמרו בראשון, סביר מאוד להניח כי ההתקפים לא יחמירו גם במהלך הריון זה.
אסטמה אינה סיבה אשר בגללה כדאי להימנע מלהיכנס להיריון. אולם, במידה ואת סובלת מאסטמה בדרגת חמורה, חשוב כי תשוחחי עם הרופא המטפל בך עוד בטרם תיכנסי להיריון. ושוב, חשוב מאוד לטפל באסטמה במהלך תקופת ההיריון, ולעולם אל תתחילי או תפסיקי לקחת טיפול תרופתי מבלי להיוועץ קודם כל עם גניקולוג שמטפל בך.
(נלקח מאתר אינפומד-אתר הרפואה הישראלי www.infomed.co.il)
[raw_html_snippet id="tipulim dr lousky"] |
סיבות וגורמי סיכון
תורשה-
הקשר בין תורשה ואסתמה אינו פשוט. למרות שגורמים תורשתיים משפיעים על הופעת מחלת האסתמה, אין היא נחשבת למחלה תורשתית. אמנם ניתן למצוא ריבוי מקרי אסתמה במשפחה הקרובה לחולה האסטמטי, אך יחד עם זאת לחולים אסטמטיים רבים אין סיפור של אסתמה במשפחה. ככל שיש יותר חולי אסתמה במשפחה הקרובה לנבדק (הורים אחים ואחיות) גדל הסיכוי לחלות באסתמה.
התכונה שעוברת בתורשה היא האטופיה. אטופיה מוגדרת כיכולת של הגוף לייצר כמויות גדולות של נוגדנים מסוג IgE כתגובה לחשיפה לגורמים מעוררי אלרגיה שונים, וכן היכולת של הגוף להגיב באופן חיובי לתבחיני עור. בעוד שאצל מרבית חולי האסתמה ניתן למצוא סימנים לאטופיה, רק חלק מהחולים שאצלם נמצאה אטופיה סובלים מאסתמה. לאחרונה חלה התקדמות במחקר הגנטי הקשור באסתמה, ומצטברות הוכחות שהגן הקשור ביצירת IgE נמצא בכרומוסום 11. בנוסף לכך יש הוכחות, שגן אחר, האחראי על מרכיבים אחרים של התגובה האימונולוגית, נמצא בכרומוסום 5. כאשר ניתן יהיה למקם את הגן המדויק האחראי להופעת האסתמה על הכרומוסום המתאים ייפתחו אפשרויות חדשות לזיהוי ולטיפול במחלה.
אלרגיה ואסטמה-
אלרגיה מהווה מרכיב חשוב בהתפתחותו ובקיומו של התהליך האסתמתי, אך לא המרכיב היחיד. חלק מהחומרים שאיתם אנו באים במגע יום- יומי יכולים לגרום אצל חלק מהאנשים להופעת מחלות או תופעות “אלרגיות”, כמו נזלת אלרגית, דלקת עיניים אלרגית, דלקת עור אלרגית ואסתמה. האנשים שאצלם יכולות להתרחש תופעות אלו הם אנשים “אלרגיים” לאותם חומרים. החומרים שיכולים לעורר את התגובה האלרגית אצל אותם אנשים נקראים “גורמים אלרגניים”, והתגובה שמתרחשת אצלם, כאשר הם באים במגע עם אותם הגורמים האלרגניים, נקראת “תגובה אלרגית”.
מבין הגורמים היכולים לעורר תגובה אלרגית אצל אנשים רגישים אפשר לציין את אבק הבית, קרדית אבק הבית, אבקת פרחים ופריחת עצים, פטריות ואחרים.
התגובה האלרגית: התגובה האלרגית כוללת כמה שלבים: בשלב הראשון גורם האלרגן החודר לגוף ליצירה מוגברת של נוגדנים מסוג IgE, אשר יוכלו לזהות את אותו גורם כאשר הוא יחדור לגוף בשנית, ולקשור אותו אליהם. בשלב השני, כאשר חודר אותו גורם אלרגני לגוף בשנית הוא מתחבר לאותם נוגדנים מסוג IgEהנמצאים על גבי תאי הדלקת, דבר המתחיל את תגובת השרשרת המכונה “התגובה האימונולוגית”, אשר בעקבותיה מופיעים ה”תסמינים האלרגיים”, כמו נזלת, דמעת, גרד בעור או התקף אסתמה. התגובה האלרגית יכולה להיות מידית או מאוחרת.
זיהומים ויראליים-
זיהומים ויראליים הם הגורם העיקרי להתקפים אסתמתיים אצל תינוקות וילדים עד גיל שלוש שנים, אך הם יכולים לגרום להתקפים אסתמתיים גם אצל ילדים בוגרים יותר וגם אצל מבוגרים. בגיל הילדות המוקדמת קשה להבדיל בין קוצר נשימה הנגרם בעקבות זיהום ויראלי, ברונכיוליטיס, לבין אסתמה, שכן התמונה הקלינית דומה. מרבית התינוקות הסובלים מברונכיוליטיס ויראלית בגיל הילדות המוקדמת לא יסבלו מאסתמה לאחר גיל 2-3 שנים. לאחרונה מצטברות הוכחות לכך, שאותם תינוקות שהבריאו לקראת גיל 2-3 שנים נולדו עם דרכי אוויר צרים יחסית לתינוקות אחרים. במהלך הזיהום הויראלי בדרכי הנשימה גורמת הדלקת (הבצקת) להיצרות נוספת באותם צינורות, ובעקבותיה מתרחש התקף הברונכיוליטיס.
הזיהום הויראלי גורם להתקף אסתמתי בכמה מנגנונים שונים. קיימים מנגנונים הקשורים בפגיעה ברירית דרכי הנשימה, אחרים בהפעלת IgE מיוחד לוירוס. כמו-כן ייתכן שהזיהום הויראלי מגביר את רגישות היתר של דרכי הנשימה לגורמים אלרגניים אחרים. יש לציין שזיהום חיידקי (דלקת בגרון או באוזניים) אינו גורם להתקפי אסתמה, מלבד אולי במקרים מסוימים אצל מבוגרים, שבהם יש קשר בין דלקת של מערות הפנים (סינוסיטיס) הנגרמת על ידי חיידקים ואסתמה.
דיאטה-האם יש צורך?
תופעות אלרגיות שונות יכולות להתרחש בעקבות אכילת מזון. בדרך כלל התופעות קשורות למערכת העיכול, כמו כאבי בטן או שלשול; לעור כמו פריחה או גירוד, אך יש אנשים המגיבים בתופעות הקשורות למערכת הנשימה, כמו שיעול או צפצופים אחרי שתיית חלב או אכילת ביצים, צבעי מאכל או חומרי שימור המוספים למזון.
מבחינים בין רגישות למזון על רקע אלרגי, כמו רגישות לחלב, לביצים, לדגים, המופעלת באמצעות מנגנון הקשור בנוגדנים מסוג IgE, לבין רגישות לחומרים שאינם אלרגניים הנמצאים במזון, כמו רגישות למאכלים המכילים היסטמין בכמות גדולה (שימורים של דגי טונה או דגי מקרל), ולבין רגישות לחומרים המוספים למזון (חומרי שימור או חומרי צבע).
אין נתונים מבוקרים היכולים להשיב על השאלה, האם דיאטה שבה נמנעים מלאכול את מרכיבי המזון הידועים כאלרגניים יכולה להשפיע לטובה על חולים באסתמה. כמו כן, אין הוכחות ברורות לקשר בין שתיית חלב פרה לבין הופעת סימני אסתמה, או לקשר בין הימנעות משתיית חלב פרה ובין שיפור באסתמה. להלן חלק מהתוצאות הסותרות שהתקבלו בעבודות המחקר שבדקו את הנושא.
הזנת תינוקות שהתבססה על אבקת חלב פרה לא שינתה את הסיכוי שלהם לחלות במחלות אלרגיות, כולל אסתמה.
הוצאת החלב מתפריט של אמהות לילדים שהיו בסיכון תורשתי לחלות באסתמה בשלב האחרון של הריונן, לא שינתה את שכיחות הופעת המחלה אצל ילדיהן.
צירוף של הוצאת חומרים אלרגניים מהתפריט יחד עם אמצעים סביבתיים נוספים, כמו מניעת חשיפה לאלרגנים, הקטינה את שכיחות הופעת המחלות האלרגיות בילדים, כולל אסתמה.
מאחר שאין כיום הוכחות חד-משמעיות לקשר בין דיאטה לאסתמה, אין צורך להמליץ על דיאטה מסוימת לחולי אסטמה.
דרכי אבחון לאסטמה
אבחון נכון היא משימה רב שטחית. בהתחלה הרופא המטפל יבדוק את כל ההיסטוריה הרפואית של החולה, כולל קצרת, אלרגיות ומחלות אור. בנוסף יהיה תחקור החולה על כל הסימפטומים שלו, שלאחריה תבוצע בדיקת מעבדה אחת או יותר בכדי להגיע לאבחון נכון של המחלה.
בדיקת הריאות
במרבית האנשים החשודים באסתמה, בדיקת הריאות של נחשבת ל”בדיקת זהב” שהכרחית בכדי לאבחן את המחלה. הבדיקות הנפוצות ביותר הן: ספירומטר
(Spirometry), ומטכולין (Methacholine Challenge).
ספירומטר נועד לקבוע את כמות ההפרעה שיש לזרימת האויר. הבדיקה נעשית בדרך כלל במשרד הרופא או במרכז רפואי לריאה, על ידי מטפל שהוכשר באופן מקצועי כך שיוכל לבדוק את אמיתות תוצאות הבדיקה. במהלך הבדיקה המטופל ינשוף חזק מספר פעמים לתוך מכשיר הנקרא ספירומטר (Spirometer), זאת למשך 10-15 דקות. בסיום, הרופא יבדוק את תוצאותיה מול מטופלים שלא חולים באסתמה, ויגיע למסקנה האם הנבדק לוקה במחלה, ואם כן – באיזו רמה.
בכמה מיקרים בדיקת ספירומטר אינה מספקת בכדי לקבוע אם המטופל חולה באסתמה או לא. במיקרים אלו, הרופא המטופל יעבור בדיקת מטכולין
(Methacholine Challenge), שגם הוא מבוצע במשרד הרופא או במרכז רפואי לריאה.
בדיקת מטכולין מבוצעת על ידי שאיבת ריכוזים עולים של המטכולין ובדיקת תפקודי ריאה לפני ואחרי כל ריכוז ועד לירידה משמעותית בתפקוד.
טיפול ומניעה
כיום אין עדיין ריפוי מלא לאסתמה אולם הטיפולים המוצעים מאפשרים לחולה קיום אורח חיים תקין. הטיפולים הינם תרופתיים ומניעתיים-סביבתיים. הם מותווים לאחר אבחון רפואי בהתאם למצבו של המטופל.
הטיפולים התרופתיים נועדו מחד להקל על הסימפטומים של המחלה עם הופעתם ומאידך למנוע התפתחות התקף. הטיפולים המניעתיים-סביבתיים כוללים הימנעות מגורמי סיכון, קבלת חיסונים, המלצות ספציפיות הנוגעות לתזונה מאוזנת כולל לגבי צמצום שתיית אלכוהול ולגבי תפריט עתיר סידן וכן המלצות לפעילות גופנית ושמירה על משקל גוף תקין.
לאנשים הלוקים באסתמה קשה מומלץ להתחסן כנגד נגיף השפעת וכנגד דלקת ריאות. החיסונים תורמים להפחתת הסיכוי להתרחשות סיבוכים של אסתמה.
המטרות העיקריות של טיפול באסתמה
• להפחית את תופעות המחלה ולמנוע ההתקפים
• להפחית את תופעות המחלה ולמנוע ההתקפים
• להביא את תיפקוד הריאות למצב תקין
• לבצע את כל הפעילויות הגופניות
• למנוע התקפים העלולים לסכן את החיים
• להפחית ככל שניתן, את תופעות הלוואי מהטיפול בתרופות
טיפול ומעקב נכון מאפשרים למרבית חולי האסתמה לנהל אורח חיים תקין ורגיל, כמעט ללא כל מגבלות גופניות, כולל עיסוק בספורט ופעילות גופנית מאומצת. אם מכירים את הסימנים המוקדמים, נמנעים ממגע עם מעוררי אסטמה ונוטלים תרופות באופן נכון וסדיר ניתן להפחית באופן מרבי את ההתקפים. במקרים מסוימים המחלה חולפת כמעט לחלוטין במשך הזמן.
טיפול תרופתי מניעתי
טיפול תרופתי מניעתי מומלץ כאשר:
• הסימפטומים מופיעים בתדירות של יותר מפעמיים בשבוע ויש צורך להשתמש במשאף לטיפול לטווח הקצר מסוג אגוניסט של בטא 2.
• המטופל מתעורר מהשינה לפחות פעם בשבוע בגלל סימפטומי האסתמה.
• המטופל חווה התקף אסתמה בשנתיים האחרונות.
כחלק מהטיפול המניעתי יקבל המטופל תרופה נוגדת דלקת המכילה קורטיקוסטרואידים, דוגמת משאפי הבודיקורט (בודסוניד) והפליקסוטייד (פלוטיקאסון). כדי למנוע את הופעת הסימפטומים של האסתמה ניתנת התרופה במרבית המקרים פעמיים ביום, אולם המינון המומלץ ייקבע כתלות במצבו של המטופל.
לא ידוע כיצד בדיוק פועלים הקורטיקוסטרואידים, אבל ידוע שהם מפחיתים את הדלקת שבדרכי הנשימה ומונעים התקפי אסתמה.
עישון עלול להפחית את ההשפעה של משאף הקורטיקוסטרואידים. למשאפים אלו תופעת לוואי מועטות לעומת סטרואידים הנלקחים דרך הפה, היות שהם נשאפים ישירות לריאות.
תופעת לוואי שיש לשים לב אליה היא של זיהומים פטרייתיים בפה. יש לשטוף את הפה ביסודיות בכל פעם לאחר השימוש במשאף כדי למנוע את הזיהומים.
יחד עם התרופות לטיפול המונע, יש להשתמש גם במשאף לטווח הקצר כדוגמת ה-ונטולין או הבריקלין לשם הקלה על הסימפטומים בעת התקף. כאשר הסימפטומים עדיין לא בשליטה, יינתן משאף נוסף כטיפול מונע, לשימוש יחד עם המשאף המכיל קורטיקוסטרואיד. בדרך כלל, יכיל משאף זה תרופה לטיפול לטווח ארוך מסוג אגוניסט של בטא 2. למשל: פוראדיל, אוקסיס (פורמוטרול), סרבנט (סאלמטרול(.גם תרופות אלו פועלות להרפיית השרירים של דרכי הנשימה ולהקטנת הפרשת הריר. המשאפים אינם מיועדים לטיפול מקל בעת התקף אסתמה מאחר שתחילת פעילותם ארוכה יותר בהשוואה למשאפים לטיפול בטווח הקצר. יחד עם זאת כיוון שמשך פעולתם ארוך ונמשך עד כ-12 שעות הם מתאימים לשמש כטיפול מונע.
לרוב אין נטילת התרופות הללו כרוכה בתופעות לוואי, אם כי תיתכנה תופעות של רעד, דפיקות לב מהירות וכאבי ראש.
משאפים משולבים:
היעדר משמעת טיפולית ואי הענות לטיפול, היא אחת מהבעיות של חולי אסתמה וכתוצאה מכך מחלתם אינה מאוזנת.
ישנם משאפים המשלבים את התרופה למניעת אסתמה לטווח הארוך עם התרופה הקורטיקוסטרואידית, דוגמת סרטייד או סימביקורט. שילוב זה משפר את הענות החולה לטיפול מאחר שנזקק רק למשאף אחד במקום לשניים.
טיפול בעת התקף:
כאשר סימפטומי האסתמה קלים ואינם מתרחשים בתדירות גבוהה, יירשם על ידי הרופא משאף המכיל תרופה לטיפול לטווח קצר מסוג אגוניסט בטא 2, למשל ונטולין (סאלבוטמול) או בריקלין (טרבוטלין) שמטרתו הקלה על הסימפטומים.
תרופות אלו מיועדות לטיפול בהתקף אסתמה ולהקלה על הנשימה. הן פועלות להרפיית השרירים של דרכי הנשימה ולהקטנת הפרשת הריר והן גם מונעות את ההתכווצות של שרירי דרכי הנשימה. התרופות הללו פועלות מהר בעיקר כאשר ניתנות באמצעות משאף או באמצעות אינהלציה. התרופה מתחילה לפעול בתוך 5 דקות והשפעתה נמשכת 3 עד 6 שעות.
אצל תינוקות וילדים משתמשים בדרך כלל במכשיר אינהלציה לשם מתן התרופה.
תופעות לוואי אפשריות כוללות דפיקות לב מואצות או רעד בידיים.
ההבדל בין אסטמה למחלות ריאה חסימתיות
מחלות ריאה חסימתיות הן מחלות ריאה בהן “נחסמים” צינורות האוויר – הברונכים. מחלות ריאה חסימתיות נפוצות הן: אסתמה, נפחת ומחלת הריאה החסימתית הכרונית.כדי לפרט מעט יותר על ההבדלים נסביר בקצרה על כל אחת מן המחלות הנ”ל אשר בשל תופעות הלוואי הדומות ישנה נטייה לבלבל בין המחלות.
1. אסתמה
מוגדרת היום כמחלה דלקתית הגורמת לקוצר נשימה, לשיעול ולצפצופים. התופעות הללו הן תוצאה של חסימת דרכי הנשימה (הסימפונות) בשל בצקת והפרשת יתר של ליחה.
מוסכם היום כי אסתמה, אשר הינה חסימה הפיכה של דרכי הנשימה (הפיכות לא מלאה אצל אנשים מסוימים), מקורה בדלקת ייחודית של דרכי הנשימה. הדלקת גורמת לתגובתיות יתר של דרכי הנשימה לגירויים שונים כמו למשל קור, מאמץ גופני, אלרגנים, זיהום אויר וכ”ו, וגירויים אלה יכולים לגרום התקף אסתמטי או להחריף התקף קיים.
התהליך הדלקתי הכרוני של דרכי הנשימה הוא תהליך בו משתתפים תאים שונים ובייחוד תאי פיטום, תאים אאוזינופילים ולימפוציטים.
אצל אנשים רגישים דלקת זו גורמת להתקפים של צפצופים, הרגשת חנק, לחץ בחזה ושיעול המופיעים במיוחד בלילה ו/או לקראת הבוקר.
תסמינים אלו משולבים בדרך כלל עם הגבלה בזרימת האוויר, הגבלה הפיכה בחלקה, בעזרת טיפול מתאים. חשוב להבין כי דלקת סמפונות שאינה מטופלת, גורמת לקילוף ונזק לריריות שיכול להיות בלתי הפיך, כלומר לגרום לנזק של הריאה לצימות! מכאן חשיבותו העצומה של הטיפול המוקדם במחלה זו, בייחוד בקבוצת החולים הצעירים בהם הריאה עדיין מתפתחת וגדלה.
2. מחלת ה-EMPHYSEMA – נפחת מוגדרת כחסימה כרונית ושמושכת של הסימפונות ויכולה לגרום להגדלה לא תקינה וחולנית של חלל אויר הקטנים בריאות (כלומר המרוחקים ביותר). הדבר אופייני לנפחת, המוגדרת כמחלה הגורמת הגדלה וניפוח של חללי אויר, משולב עם הרס דפנות חללים אלו ללא יצירת צלקות.
מקביל לכך יוכל להתרחש תהליך דלקתי עם בסימפונות באזור הריאה.
ריאה שסובלת מנפחת אינה מאווררת כהלכה, רגישה לזיהומים וגורמת להפרעה בתחלופת הגזים בריאה וכך להרעה בחימצון הגוף.
3. מחלת ריאות חסימתית כרונית – C.O.P.D
תהליך אשר מגביל את זרימת האוויר בדרכי הנשימה, הפגועים בדלקת סמפונות כרונית או באמפיזמה (נפחת).
דלקת סמפונות כרונית מוגדרת קלינית כמצב בו קיים שיעול עם כיח לפחות 3 חודשים במשך כל שנה וזאת במשך שנתיים רציפות. בבסיסו של מנגנון התפתחות המחלה קיים תהליך דלקתי הגורם לשינויים ועיוותים בדפנות עץ הסימפחות. בנוסף, קיים תהליך כרוני ומתמשך של קילוף ונזק לריריות והצטברות כיח שאינו יכול להתנקות וגורם להחמרת התהליך.
בשלב מסוים דלקת זו גורמת גם לתגובתיות יתר של דרכי הנשימה (קלה יותר מזו שרואים באסתמה) ובבדיקה קלינית ניתן לשמוע לפעמים גם צפצופים.
לסיכום:
מדובר בקבוצת מחלות “דומות” במהותן, אשר יש ביניהן אפיונים משותפים וחפיפה רבה, הן מבחינת מנגנון הפעולה והן מבחינה הסימנים הקליניים. לכן אין זה פשוט להפריד ביניהן, מה עוד שלעתים קיימים גם מצבים שבהם אותו חולה סובל בו זמנית גם מאסתמה וגם מנפחת.
תפקיד המומחה הוא לאבחן את המחלות הללו, ובהתאם לתת את הטיפול המתאים.
אסטמה-טיפול בשיטת לוסקי – פסיכותרפיה הוליסטית
לחץ ומתח נפשי ידועים כמעוררים אסטמה. לעיתים לחץ, מתח נפשי וחרדה עלולים לגרום לקוצר נשימה ויכולים לגרום לתסמיני הקצרת להחמיר.
לא ניתן להימנע מלחץ ומתח נפשי, הם חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו. אולם, ניתן לאמץ מספר דרכים אשר יכולים לסייע להתמודד עם הלחץ והמתח הנפשי. ניתן לאמץ שיטות שונות של הרפיה על מנת להירגע ואלה יכולים לסייע למנוע את הופעתו של קוצר הנשימה ולמנוע מצב של פאניקה.עפ”י שיטת לוסקי ישנן כמה דרכים להפחית לחץ ומתח וכך להפחית את חומרת וכמות ההתקפים להלן מספר דרכים:
ברובד הרגשי:אינטליגנציה 5-מחשבה שיוצרת אמונה שיוצרת מציאות , לעיתים הקושי בהתמודדות עם האסטמה מחמיר בעקבות האמונה שאין מה לעשות וזוהי מחלה לכל החיים וכמו כן האמונה כי אין לנו שליטה על ההתקף הבא וחומרתו. על מנת לשנות אמונה זו אצל המטופלת השתמשתי בכמה כלים: דמיון מודרך נאמר לקרן לעצום את עיניה ולדמיין עצמה בעת התקף אסטמה קל ולחוש את הרגשות שמציפים אותה בעת ההתקף, כעת היא ממשיכה לדמיין ורואה עצמה מתגברת על ההתקף ללא כל משאף או כל תרופה אחרת ,הכלי עזר היחיד שלה זה לקחת נשימות עמוקות להכניס אוויר נקי פנימה עם כל שאיפה וכל נשיפה היא מוציאה את הרגשות השלילים שמפריעים לנשום עמוק וכך לאט לאט האוויר נפתח והנה היא התגברה על ההתקף ללא כל צורך בתרופות , היא יכולה לשלוט על האסטמה שלה , מהיום היא מנהלת את המחלה ולא המחלה אותה. ואכן חל שיפור בעוצמת ההתקף של המטופלת לאחר מכן כי בזמן התקף כעת במקום להילחץ היא עוצמת עיניה נושמת עמוק ומשחררת את הרגשות השליליים החוצה.
ברובד השכלי: קרן מעידה על עצמה כי פעמים רבות לא לקחה את הטיפול במלואו כי הוא נראה לה עמוס תרופות , יותר מדי משאפים וסטרואידים שלאחר השימוש בהם אמנם ההתקף היה עובר אך היו לה רעידות בגוף ודופק מהיר , סימפטומים לא פחות מלחיצים מההתקף עצמו . קרן פשוט לא קיבלה הסבר על התרופות ותפקידן פשוט הם ניתנו לה ע”י הרופא , בעת העבודה עמה הוסבר לה על טיב כל תרופה ולאיזה קבוצה היא שייכת וכן תופעות לוואי. לכן עבדתי עם קרן על אינטליגנציה ב’-היכולת לתזמן פעולה עם מי כמה ואיך: לאחר שקרן קראה מאמרים על מהי אסטמה ודרכי טיפול בה והבינה לעומק מה כל תרופה שניתנה לה עושה המשכנו הלאה אל ה”איך”- קרן הכניסה אל סדר יומה פעמיים ביום 20 דקות המוקדשות ללקיחת התרופות וזמן מנוחה לעצמה ,כעת לקיחת התרופה לא נתפסת כמעמסה אלא כזמן מנוחה וטיפול בגוף העייף מכל היום הארוך שבו לפעמים היא אינה עוצרת להקשיב לו.לאחר שבועיים כאלו קרן העידה על שיפור ניכר בכמות ההתקפים כי היא אינה שוכחת ליטול את התרופות למניעה למעשה מאחר והגישה כולה שונתה והיא למדה לתזמן את נטילת התרופות הטיפול כבר אינו נראה כמעמסה שאין בה צורך.
ניתוח השם אסטמה עפ”י שיטת לוסקי:
א-רצון חופשי – היכולת להבחין שהעולם הוא מרחב ריק שמתמלא ברצון החופשי של האדם כלומר- בעזרת שכלול אינטליגנציה א’ אצל המטופלת היא מבינה שגם מחלת האסטמה היא בשליטה שלה ורק היא מחליטה כמה מקום היא נותנת לה בחייה.
ס-יכולת תרגול,הפנמה ואימון אישי, יכולת פעולה מתוך אמונה. על ידי אימון אינטליגנציה זו המטופלת ניגשה לטיפול במחלה בדרך שונה ממה שפעלה עד כה , עד לטיפול בשיטת לוסקי קרן לקחה את תרופות האסטמה ועשתה כל מה שהמליצו הרופאים כי ככה אמרו לה ולא מתוך אמונה בתרופות או ברופאים , כעת היא משלבת את הטיפול ההוליסטי יחד עם הקונוונציונאלי מתוך אמונה אמיתית שהשילוה הוא זה שיעזור לה ואכן יש שיפור רב בכמות ההתקפים ובחומרתם מאחר וכעת היא אינה פועלת בניגוד לאמונותיה.
ט- טעם- יכולת להבחין בין טוב לרע ויכולת פעולה בטעם טוב- אימון האינטליגנציה מביא את היכולת לקבל אחריות על הטוב ועל הרע, קרן למדה לקחת אחריות על האסטמה ולנהל אותה במקום להיות קורבן ולשאול כל הזמן “למה דווקא לי?” היא מבינה כעת שהיא גורמת לטעם טוב בחייה ואם היא מנהלת את האסטמה אז השליטה בעצם בידיה וכעת היא מחליטה כיצד להגיב כאשר יש לה התקף היא מתבוננת פנימה מה קורה בפנים אצלה ולא מחפשת גורמים חיצוניים כמו – אבק , מזג אוויר , עיצבנו אותה או עישנו לידה . האחריות להתקף כמו גם לטיפולו היא שלה בלבד.
מ- רצון לתת- יכולת להגדיר את הרצון לתת , היכולת להגדיר את תכלית החיים ולפעול מתוך מטרה נעלה – קרן הבינה שבעת התקף אסטמה עוד מילדותה כולם סובבים אותה ומעניקים לה בלי סוף וזו הייתה דרכה לקבל עד כה , כך היא קיבלה את מלוא תשומת הלב, אך רק לקבל זהו סוג של קלקול אי אפשר בלי איזון ולכן פעם בשבוע קרן עושה מעשה שמטרתו רק לתת ללא כל רווח אישי , מתן בסתר. האיזון הזה בין לתת ולקבל מתקן את הקלקול שנוצר ומאפשר לקרן להבין שאפשר גם לקבל אהבה ותשומת לב בלי להיות חולים.
ה- ראיה- יכולת ראיה טופוגרפית, על חושית , דמיונית , חזותית , רב ממדית. אנשים אשר אינטליגנציה זו אינה מאוזנת אצלה נוטים להיות דאגניים מלאי פחדים ועלולים לפתח מציאות המגשימה את פחדיהם ויוצרת אי שקט ולחץ , גורמים אשר ידועים כמעוררי התקפי אסטמה ועל כן קרן על מנת לאזן אינטליגנציה זו אשר על פי שאלון אינטליגנציות הייתה חלשה אצלה קיבלה תמצית פרחי באך (red chestnut).
לסיכום – בעזרת שכלול אינטליגנציות אותיות השם של המחלה בעזרת תרופות לוסקי – פעולות יומיומיות פשוטות שמטרתן לשכלל ולאמן אינטליגנציה ובעזרת דמיון מודרך ו פרחי באך עפ”י השיטה : בקבוק ראשון ניתן לטיפול בפחדים המודעים והלא מודעים של קרן + הגנה שזה ו+ו+6) לאחר סיום הבקבוק ניתן בקבוק עם חמש האינטליגנציות של אותיות השם אסטמה , במקביל נעשה טיפול בדמיון מודרך ו מדיטציה להשראת רוגע ושלווה והחדרת האמונה שהכל לטובה, כל זאת בשילוב עם הטיפול התרופתי שהומלץ עפ”י צורך אך הצורך פחת גם הוא משמעותי וכעת קרן במצב של שליטה מלאה במחלה.
מקורות
אתר מכבי שירותי בריאות www.maccabi-health.co.il/
אתר סטארמד מאמר מאת פרופסור בנימין וולוביץ www.starmed.co.il
אתר אינפו מד-www.infomed.co.il
ספר שיטת לוסקי.ד.לוסקי,אפריל 2008.