חוק פארטו
07/06/2015
אומנות וטיפול בנפש
15/06/2015

“אפקט איקאה” / אליזבט ויצמן

אפקט הבעלות, זוהי תופעה אשר אנשים נוטים לתת ערך כלכלי גבוה יותר למוצר אשר בבעלותם, מאשר לחפץ דומה אשר לא בבעלותם. אחת הסיבות לתופעה הזאת היא  “שנאת הפסד” , אנשים מוכנים לשלם יותר כדי להחזיר משהו שהיה שייך להם, זאת משום שהוויתור על המוצר מרגיש כהפסד.

בניסוי נערך באוניברסיטת דיוק בארצות הברית ,נערכה הגרלה בין הסטודנטים, בה הוגרלו כרטיסים למשחק הכדורסל של נבחרת האוניברסיטה. לאחר ההגרלה, נשאלו סטודנטים אשר זכו בהגרלה מה המחיר המינימאלי שבו הם מוכנים למכור את הכרטיס בו זכו. כמו כן, נשאלו סטודנטים שלא זכו בכרטיס מה המחיר המקסימאלי שהיו מוכנים לשלם עבור כרטיס למשחק. נמצא כי סטודנטים אשר זכו בכרטיס למשחק היו מוכנים למכור אותו במחיר הגבוה פי כ-14 מהמחיר שסטודנטים אשר לא זכו היו מוכנים לשלם עבור כרטיס.

תיאורית הבעלות השפיעה על מספר תיאוריות בניהם “אפקט איקאה” , זוהי תופעה שאנשים נוטים לתת ערך כלכלי גבוה יותר למוצר אשר ביצעו עליו עבודה, במחקרים שנעשו הראו שכאשר אנשים השקיעו זמן ואנרגיה בבניה או בעיצוב של מוצר מסוים, הם היו מוכנים לשלם עליו יותר מאנשים שמקבלים את המוצר מוכן. עצם השקעת העבודה על המוצר גורמת לצרכן להיקשר למוצר ולחוש את תחושת הבעלות.

כמובן שאפקט הבעלות אינו מוגבל רק לחפצים , אלה גם לעמדות, רעיונות, אמונות, הרגלים, מחשבות, אנשים בחיי האדם, עבודה בית וכו’ אחרי שהאדם השקיע שעות רבות , האדם מייצר רציונל כדי להשאיר אותם בחיים שלו, מתוך הרגל ושמירה על הסטטו קוו, בכך אנשים מעדיפים להישאר במצב הקיים ומפחדים לבצע שינוי, כדי לא לפגע במצבם הנוכחי וכדי לא להרגיש את תחושת ההפסד.

“אי שפיות זה לעשות אותו דבר פעם אחר פעם ולצפות לתוצאות שונות” (איינשטיין)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.