רחמים-יש אנשים רחמנים ויש כאלה שלא.החמלה הינה מושג שמוצמד בד”כ לנשים ולאמהות.כבר בגיל הילדות ניתן להבחין בין הבנות ,שיגשו לעודד ולחבק את החברה שבוכה,את הילדה שתלך ללטף את הכלבה שבוכה לבד ואת זו שהרבה פעמים תבכה מכל דבר-החל מסרט עצוב ועד לפרסומת של אמא ותינוקה.
ילדות כאלה הרבה פעמים יגדלו ויהפכו לאמהות רגישות ורגשניות,אמהות שבוכות עם הילד,שקשה להן לעזוב אותו מפחד שייפול,שיסתובבו סביבו (היום קוראים לזה .הורי ההליקופטר,שממשיכים להסתובב סביב הילד גם כשגדל ולהגן עליו עד גיל 120..)
הצד שנרחם עליו הופך מולנו למסכן.הרחמים גורמים לנו לחוש חזקים וגדולים.
ומה הקשר לזוגיות?אשה או דבר שמרחמים על בן זוגם הולכים את עצמם לגדולים ולחזקים ואת בן הזוג לחלש ופאסיבי.קשה להעריך ולהתלהב מבן זוג כזה. נכון-אם אנחנו תופסים את בן הזוג שלנו כחלש נשאר לעיתים להגן עליו מפני קשיי החיים,עד שנבין שזה מקשה עלינו מאוד ושאנחנו מחלישים אותו עוד יותר
אישה שהופכת את עצמה או תופסת את עצמה כזקוקה לרחמים –זקוקה קודם כל לסיוע.להיות חלש זה להיות תמיד תלוי במישהו.להיות תלוי במישהו לא מאפשר לך לקחת החלטות לגבי החיים שלך ולשפר אותם.
חמלה- “חמלה זה היפוך של מחלה-חמלה היא כלי ריפוי ופתיחה של ערוצי התודעה שלך”(לוסקי,ד’,2013)
בתנ”ך משמעותה של “לחמול” היא לחוס על מישהו ובעיקר — לחוס על חייו.
שמות פרק ב פסוק ו: וַתִּפְתַּח וַתִּרְאֵהוּ אֶת-הַיֶּלֶד, וְהִנֵּה-נַעַר בֹּכֶה; וַתַּחְמֹל עָלָיו וַתֹּאמֶר: מִיַּלְדֵי הָעִבְרִים זֶה.
דברים פרק יג פסוק ט: לֹא-תֹאבֶה לו וְלֹא תִשְׁמַע אֵלָיו וְלֹא-תָחוֹס עֵינְךָ עָלָיו וְלֹא-תַחְמֹל וְלֹא-תְכַסֶּה עָלָיו.
שמואל א פרק טו פסוק ג: עַתָּה לֵךְ וְהִכִּיתָה אֶת-עֲמָלֵק וְהַחֲרַמְתֶּם אֶת-כָּל-אֲשֶׁר-לוֹ וְלֹא תַחְמֹל עָלָיו; וְהֵמַתָּה מֵאִישׁ עַד-אִשָּׁה, מֵעֹלֵל וְעַד-יוֹנֵק, מִשּׁוֹר וְעַד-שֶׂה, מִגָּמָל וְעַד-חֲמוֹר.
היום מוגדרת החמלה כרגש של השתתפות בסבל של אחרים מלווה ברצון להקל עליהם. תנאי מוקדם לחמלה היא היכולת לזהות את המצב הנפשי של הזולת ולהזדהות איתו. יכולת זו נקראת אמפתיה (או זולתנות) ולמעשה היא מאפשרת לנו לדמות את עצמנו בנעליים של אדם אחר.
התוצאה של היכולת לחוש אמפטיה כלפי תחושותיו של אדם אחר היא היכולת להבין אותו ומשם גם הרצון שלנו לסייע.
כיצד זה בא לידי ביטוי?אם אנחנו מצליחים להבין מדוע האדם כועס או מתוסכל ולהזדהות עימו,נצליח להבין מהיכן נובעת ההתנהגות שלו (פחד,חולשה,חוסר ביטחון).אז גם נצליח לסייע.אם ,לדוגמא,במקום לכעוס על הכועס נרגע בעצמנו ונרגיע את המצב-נרוויח את שיפור המצב.
ובזוגיות?החמלה היא כלי ריפוי כי היא מאפשרת שלנו להבין את הצד השני.כשאנחנו מבינים מישהו יותר קל לנו להתקרב אליו.כשאנחנו מתקרבים למישהו אנחנו יכולים להבין מה הוא צריך באותו רגע ולסייע. לדוגמא, אשה שבעלה חזר כרגע מהעבודה , היא מנסה לספר לו מה עבר עליה והוא אומר לה “תעזבי אותי עכשיו”. ללא חמלה יתחיל שם ויכוח קשה והמצב רק יחמיר. לעומת זאת, אם האשה תצליח להביט עליו, לזהות את מצבו הנפשי (עייף ותשוש ממאבקים עם הבוס, מתוסכל שהפרויקט לא הצליח), היא מבינה שרצונו להתרחק לא קשור אליה. היא תתן לו חצי שעה של שקט ובינתיים תארגן ארוחת ערב או סתם תשב בעצמה בשקט ,תתן לילדים לראות טלויזיה ותקרא עיתון. ברוב המקרים כשהבעל נח ואזר כוחות הוא יבוא אליה לאחר חצי שעה בחיוך גדול ויחבק אותה על ההבנה והתמיכה שלה.
בחמלה ובזוגיות-אין חזק או חלש, יש רק בני אדם שנותנים ומעניקים חמלה במקרה הצורך.
בהצלחה
מקורות:
לוסקי , ד’ , “תרופות לוסקי” , 2013 , הוצאת מכללת לוסקי
תנ”ך-ספרים שמות,דברים ושמואל א.