טיפול בסוכרת בשיטת לוסקי
רשמה: לימור שמעוני
מנחה: ד”ר דני לוסקי
תקציר
שיטת לוסקי מטפלת במחלת הסוכרת באמצעות רפואה משולבת – כלומר: טיפול ברובד הגופני לצד טיפול ברובד הרגשי השכלי והרוחני באמצעות טכניקות המותאמות לרובד בו מופיעה הסיבה לבעיה.
שיטת לוסקי מטפלת בחולה ולא רק במחלה, מכאן שלכל מטופל תהייה תוכנית טיפולית שונה.
הטיפול הראשוני במחלה יהיה בתסמינים הגלויים ובהסתמך על מגמת כלליות שנמצאו במחקרים ואילו הטיפול בחולה יתייחס למקור ולשורש הבעיה כפי שיתברר ממבחני האינטליגנציה i32
סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם ובשתן. כל צורות הסוכרת נגרמות בגלל בעיה כלשהי בייצור אינסולין או בקליטתו. כ-90% מחולי הסוכרת סובלים מסוכרת סוג 2.
מילת המפתח בסוכרת היא איזון. שני מחקרים רחבי היקף (ה-DCCT בסוכרת סוג 1 וה-UKPDS בסוכרת סוג 2, הוכיחו שאיזון של רמות הסוכר מוריד את הסיכון לסיבוכים השונים בצורה דרמטית. בייחוד נכון הדבר לגבי הסיכונים המיקרווסקולריים (הקשורים לבעיות בכלי דם קטנים) כגון הנזק לרשתית, לכליה, לעצבים וכו’.
איזון מוצלח יותר פירושו בדרך-כלל גם יותר מצבי היפוגליקמיה ולכן הטיפול הוא מאבק בלתי פוסק בין היפרגליקמיה (רמות גבוהות של גלוקוז בדם). להיפוגליקמיה (רמות נמוכות של גלוקוז בדם). מאחר שרמות הסוכר תלויות מאוד באכילה ופעילות, יש להתאים לכל אדם טיפול על פי אורח חייו.
הטיפול הראשוני לטיפול במחלת הסוכרת יהיה כמובן תזונה מאוזנת בפחמימות, ופעילות גופנית מתונה שתוביל להורדה במשקל.
הטיפול התזונתי יכלול 5 ארוחות קטנות לאורך היום. פחמימות מורכבות כגון: לחם דגנים, אורז מלא, מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים, ומנת חלבונים (בשר, עוף, דג) ליום.
הפעילות הגופנית תכלול הליכה במשך שעה, שלוש פעמים בשבוע.
לסיכום, ניתן לומר כי הטיפול בסוכרת בשיטת לוסקי ובשיטות טיפול מדעיות, המטרה היא איזון. ככל שנטיב לשמור על איזון, איכות חיינו תהיה טובה יותר.
1. סוכרת
1.1 סוכרת – רקע מדעי
סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם ובשתן. בלטינית שם המחלה הוא Diabetes mellitus ומשמעותו: “שתן מתוק”.
ארגון הבריאות העולמי מכיר ב-3 צורות עיקריות של סוכרת: סוכרת מסוג 1 (“סוכרת נעורים”), סוכרת מסוג 2, וסוכרת בהיריון שיש להן תסמינים והשלכות דומות, אבל הן בעלות סיבות שונות והתפלגויות שונות באוכלוסייה. כל צורות הסוכרת נגרמות בגלל בעיה כלשהי בייצור אינסולין או בקליטתו: מצב שבו תאי בטא בלבלב אינם מסוגלים לייצר כמות מספקת של אינסולין כדי למנוע היפרגליקמיה (סוג 1), או במצב שבו מיוצר אינסולין, אף ברמה גבוהה מהדרוש, אבל הגוף מפתח תנגודת להשפעותיו (סוג 2).
אינסולין הוא הורמון המופרש מתאי בטא באיי לנגרהנס שבלבלב אל מחזור הדם. לאינסולין כמה תפקידים בגוף כמו עידוד של תאים להתחלק ולהתמיין. תפקיד מרכזי נוסף של האינסולין בגוף, הקשור בצורה הדוקה לסוכרת, הוא שליטה על רמת “חומרי המזון” בדם. הריכוז של חומרי מזון בדם, כגון סוכר, שומנים וגופי קטון (חומרי מזון הנוצרים מפירוק לא מלא של שומנים, בעיקר במצבים של חוסר חמור בגלוקוז בתאים) נשלט על ידי האינסולין בשתי דרכים עיקריות:
• הראשונה היא בכבד. האינסולין מעכב את ייצור הסוכר בכבד מחומרי מוצא ופירוק גליקוגן (רב-סוכר שמשמש חומר תשמורת עיקרי לאנרגיה בגוף האנושי) ומעודד את ייצור הגליקוגן מגלוקוז.
• השנייה היא בתאי השומן והשריר. בתאים אלה אינסולין מעודד את הכנסת הגלוקוז לתוך התאים על ידי הגדלת כמות הנשאים שמעבירים גלוקוז על קרומי התאים ובכך מאפשר הכנסת יותר גלוקוז לתוך התאים ומקטין את כמותו בדם. בנוסף, בתאים אלה אינסולין מעודד את ייצור השומן ומעכב פירוקו.
1.2 אפידמיולוגיה
סוכרת היא מחלה נפוצה למדי. גם סוג 1 וגם סוג 2 נמצאים בעלייה מתמדת, כאשר שכיחותה של סוכרת סוג 2 בייחוד מרקיעה שחקים, בעיקר בגלל תופעת ההשמנה וסגנון החיים חסר הפעילות הנפוץ במערב. בארצות הברית כ-6% מהאוכלוסייה לוקים בסוכרת, מתוכם כ-10% בסוכרת נעורים. משערים שעד שנת 2025 יהיו בעולם 325 מיליון חולים. היום סוכרת היא מהמחלות היקרות ביותר וגובה משאבים אדירים ממערכות הבריאות בעולם.
סוכרת היא מחלה נפוצה מאוד ומעריכים כי בישראל יש בין 160,000-360,000 חולי סוכרת מכל הסוגים. סוכרת עשויה להופיע כמעט בכל גיל, אך שכיחותה עולה עם הגיל, מפחות מ- 1% בגיל 30 עד 20% באוכלוסייה מגיל 75 שנה ומעלה.
החלוקה על-פי הגיל שבו מופיעה המחלה אינה נהוגה עוד שסוג 1 אינו מוגבל לגיל הנעורים וכך גם הסוג השני אינו מוגבל לגיל מבוגר, אף על פי שסוכרת מסוג 2 מופיעה בעיקר לאחר גיל 40. כמו כן, החלוקה על-פי תלות באינסולין אינה נהוגה עוד, מאחר שגם חולים בסוכרת סוג 2 עלולים להגיע בשלב מסוים לתלות באינסולין חיצוני. סוכרת סוג 1 מופיעה לרוב לפני גיל 30. וכ15% מבני 70 ומעלה לוקים בסוכרת סוג 2. לסוכרת גם מרכיב גנטי, קבוצות גזעיות כמו שחורים והיספנים, מועדים ללקות במחלה מסוג 2, בין פי 2 ל-3 מלבנים.
1.3 סוגי סוכרת
סוכרת מתחלקת לארבעה סוגים:
• סוכרת סוג 1 – סוכרת נעורים.
• סוכרת סוג 2 – סוכרת מבוגרים.
• סוכרת הריונית.
• סוגים ספציפיים נוספים של סוכרת.
לכל סוגי הסוכרת משותף הסוכר הגבוה בדם ובשתן, יחד עם שינוי כלשהו בהפרשה או בתגובתיות לאינסולין.
1.4 סוכרת מסוג 2
כ-90% מחולי הסוכרת סובלים מסוכרת סוג 2. סוג זה פוגע בעיקר במבוגרים מעל גיל 30 אך לעתים גם במתבגרים, בעיקר אלה הסובלים מהשמנת יתר. המחלה מופיעה באיטיות ומתגלה לעתים קרובות בבדיקת דם מקרית. סוג זה של סוכרת הוא בעל מרכיב גנטי חזק מאוד, אך למאפייני אורח חיים יש השפעה מכריעה על התפתחות ומהלך המחלה. סוכרת סוג 2 היא מחלה פרוגרסיבית, החולים נדרשים ליותר ויותר טיפול עם חלוף השנים.
המפתח להבנת סוג זה של סוכרת נעוץ בהבנת התנגודת לאינסולין ממנה סובלים החולים. בניגוד לסוכרת מסוג 1, בסוג זה אין הרס של תאי הבטא (לפחות לא בשלב הראשון), אך יש תגובה מופחתת של תאי המטרה (בעיקר שריר, שומן וכבד) לאינסולין המופרש. מסיבה זו, ניתן לראות בשלב הראשון למחלה כמויות אינסולין מוגברות בד בבד עם כמויות גלוקוז מוגברות, זאת למרות שתפקידו העיקרי של אינסולין הוא הפחתת רמת הגלוקוז בדם. עם התקדמות המחלה נראה בדרך-כלל גם הרס של תאי הבטא בלבלב (שעל-פי השערות נובע מפעילות יתר במשך זמן רב של תאי הבטא או נזק ישיר לתאים אלו מרמות הסוכר הגבוהות) ואז המחלה הופכת דומה יותר לסוג 1.
התנגודת לאינסולין קשורה קשר הדוק למצב הנקרא התסמונת המטבולית (או תסמונת X). תסמונת זו כוללת השמנה מרכזית (באזור הבטן וסביב איברים פנימיים), יתר לחץ דם, בעיות ברמות שומנים בדם, מחלות לב וכלי דם, נטייה ליתר קרישיות ותסמינים נוספים. בעיקר חשובה ההשמנה, שהיא הגורם עם הקשר ההדוק ביותר להתפתחות סוכרת מסוג 2. כרגע לא ידוע אם הקשר הוא קשר של סיבה-תוצאה (כלומר אחד משני המצבים, סוכרת סוג 2 ותסמונת X, גורמים זה לזה) או ששני המצבים קשורים לגורם יסודי אחד. כנראה שהכל נכון, כלומר, נטייה גנטית מסוימת (שהרי סוכרת מסוג 2 היא בעלת יסוד גנטי חזק מאוד) מתחילה את כדור השלג אך אורח חיים מסוים (אכילה מרובה יחד עם חוסר פעילות) גורמים לכדור השלג לגדול עוד, בשלב זה מתווספת התנגודת שמחמירה את התסמונת המטבולית והאדם מדרדר לכדי סוכרת מסוג 2, שתוארה כ”קצה הקרחון הבולט מעל פני הים”, כאשר מתחת לפני הים כל הסיבות שתוארו לעיל.
הסבר זה עדיין לא עונה על השאלה היסודית: “מהו המנגנון הישיר שגורם לכך שרקמות שונות מגיבות בצורה פחותה לאינסולין?” לשאלה זו מספר תשובות אפשריות:
• תאוריית הגן הקמצן:
שכיחותה היתרה של סוכרת מסוג 2 באוכלוסיות, שעברו תיעוש בתקופות יחסית מאוחרות, הוביל לפיתוחה של תאוריה גנטית זו. התאוריה גורסת שבאוכלוסיות כאלה, שסבלו מחוסר מזון יחסי זמן רב, היה יתרון הישרדותי למבנה גנטי שנוטה לחסוך אנרגיה ולאגרה בשומן. כאשר אוכלוסיות אלו נחשפו לתיעוש ולעושר חומרי המזון שזה הציע, אותו מבנה גנטי כעת מתפקד “יותר מדי טוב”, כלומר אוגר ואוגר מעבר לצורך, וכך מופיעה הסוכרת. תאוריה זו מחוזקת על ידי תצפיות מסוימיות, לדוגמה העובדה שלאינדיאנים משבט פימה יש הימצאות סוכרת מסוג 2 של 50%. יתר על כן, בקרב בני שבט הפימה שנשארו במקסיקו – שם אורח החיים שלהם עדיין מצריך פעילות פיזית, אין שכיחות גבוהה של סוכרת כפי שיש אצל קרוביהם האמריקאים שבאריזונה.
• תאוריית רעילות השומן:
לאנשים שמנים יש כמובן תאי שומן רבים. תאים אלה מפרישים הורמונים שונים בעלי השפעה שלילית על התגובתיות לאינסולין. תאוריה זו מחוזקת מאוד על ידי התצפית שהורדה במשקל היא הטיפול הטוב ביותר לסוכרת מסוג 2 (ובאופן טרגי, הקשה ביותר לביצוע).
• תאוריית רעילות הגלוקוז:
עצם הרמות הגבוהות של גלוקוז בדם (שנוצרו מלכתחילה על ידי אכילה של מאכלים מרובי פחמימות או על ידי אחת מהסיבות האחרות לתנגודת לאינסולין) רעילות. רמות אלה גורמות תגובתיות מופחתת לאינסולין על ידי יצירת חומרים רעילים וגם הורגות תאי לבלב. בנוסף, הלבלב מנסה להוריד רמות אלה ומפריש אינסולין רב, הפרשה זו גורמת ל”תשישותו” והרס תאי הבטא שבו. זו הסיבה העיקרית מדוע חולים בסוכרת סוג 2 שבתחילה רמת האינסולין שלהם הייתה גבוהה והסתדרו ללא אינסולין, בשלב מאוחר יותר מציגים רמה נמוכה ונדרשים לאינסולין חיצוני.
• תאוריית הפגם הקולטני:
תאוריה זו גורסת לקיומו של פגם כלשהו, שעדיין לא זוהה, בקולטן לאינסולין. חשוב להדגיש, לא נמצאה רמה נמוכה של קולטן זה בחולים, אך ייתכן שבתהליכים התוך תאיים המתעוררים עקב קליטת אינסולין על ידי הקולטן ישנה בעיה. בעיה זו היא האחראית על התגובתיות המופחתת.
1.5 תסמינים
התסמינים של הסוכרת קשורים לרמות הגבוהות של הסוכר בדם. כאשר ריכוז הסוכר בדם עולה מעל הרמה הנורמלית, הוא חודר לשתן, ואז הכליות מפרישות מים כדי למהול את כמויות הגלוקוז. ולכן תיסמונת ראשונה היא מתן עודף שתן. דבר העלול לגרום לצימאון מופרז, ולירידה במשקל ולתחושת רעב מופרז,הירידה במשקל נגרמת מפירוק של שומנים וחלבונים ולא בגלל שיש איבוד קלוריות בשתן. הירידה במשקל נפוצה בחולים בסוכרת נעורים ולא בסוכרת מבוגרים.
תסמינים נוספים טשטוש ראיה, נטייה לנמנום, בחילות, ירידה בסיבולת במהלך פעילות גופנית, ופגיעות לזיהומים.
1.6 סיבוכים
לכל הסוכרות משותף המצב של יתר גלוקוז בדם. יתר גלוקוז גורם בעיות בטווח הקצר ובטווח הארוך.
1.6.1 בעיות בטווח הקצר
שני מצבים עיקריים עלולים להתרחש בסוכרת כאשר רמות הסוכר יוצאות משליטה:
Diabetic Ketoacidosis) DKA)
במצב זה, האופייני בעיקר לסוכרת סוג 1, מתרחש מעגל משוב חיובי הרסני שעלול להוביל למות החולה. המצב מתחיל בדרך-כלל מגורם עקה (סטרס) ראשוני, כגון מחלת חום. מחלה זו גורמת לשחרורם לדם של הורמונים שונים שמטרתם להעלות את רמות הסוכר ולהאיץ פירוק שומנים (קורטיזול, הורמון הגדילה, גלוקגון ואדרנלין). הורמונים אלה גורמים לכבד להאיץ קצב ייצור סוכר ולרקמות השומן לפרק את השומן שבהם. רקמות השומן מתפרקות בקצב אדיר וכתוצאה מכך חלקן לא עוברות חמצון מלא, הדבר גורם יצירת גופי קטון רבים (שבאופן רגיל, תפקידם להזין את המוח בעת רעב). גופי קטון אלה הם חומצות חזקות וגורמים לירידת הpH בדם (כלומר, חמצת). בנוסף, בגלל חוסר האינסולין המוחלט (כזכור, סוכרת סוג 1), אין יכולת להכניס את רמות הסוכר העולות לתאים. הגוף חש את הרעב המדומה ואת החמצת ומגיב בעוד הורמונים שמטרתם להעלות את רמת הסוכר (מאחר שזו התגובה היסודית של הגוף לעקה). זהו מצב חירום רפואי, הגורם לייבוש החולה, לשינויים מסוכנים במאזני המלחים (בעיקר אשלגן) ולחמצת מסכנת חיים. הטיפול הוא בנוזלים ואשלגן בטווח הקצר ואינסולין בהמשך.
Hyper Osmolar Syndrome
מצב זה דומה מאוד לDKA אך נפוץ יותר בחולי סוכרת סוג 2. במצב זה אין יצירת גופי קטון מאחר שרמות האינסולין גבוהות מספיק כדי לדכא את יצירתם. עם זאת, רמות האינסולין נמוכות מדי מכדי לאפשר הכנסת גלוקוז לתאי שריר ושומן. התוצאה היא רעב של התאים שגורם לגוף להגיב בהורמוני רעב (אותם ארבעה הורמונים לעיל), הורמונים אלה גורמים לכבד לייצר סוכר רב (מחומרי מוצא ומגליקוגן) ולרמות הסוכר לעלות עוד ועוד. בסופו של דבר העלייה ברמות הסוכר גורמת לדם להפוך אוסמוטי מדי והחולה שוקע בקומה.
1.6.2 בעיות בטווח הארוך
רמות הסוכר הגבוהות גורמות, במנגנונים רבים וסבוכים, לשינוי בדפוסי זרימת הדם ובמבנה כלי הדם. הדבר גורם בעיות ברקמות שונות:
• טרשת עורקים – רובד טרשתי מצטבר על דפנות העורקים, מקשיח אותם ואף חוסם אותם. בעורקים הקטנים הדפנות ניזוקות ועלולה להיות דליפת דם לרקמות. הטרשת עלולה לגרום למחלות לב, לשבץ, לנמק בכפות הידיים והרגליים, ואף לאימפוטנציה.
• רשתית – סוכרת היא הגורם מספר אחת לעיוורון בעולם המערבי. רמות הסוכר הגבוהות גורמות להרס הרשתית ועיוות במבנה של כלי הדם בה.
• כליה – סוכרת היא הגורם מספר אחת לאי-ספיקת כליות סופנית, בעיקר בעקבות סיבוך – סוכרת כלייתית’ המאלצת את החולה לעבור דיאליזה. הנזק הוא ליחידה התפקודית של הכליה, הנפרון.
• עצבים – סוכרת עלולה לגרום נזק לכל אחד ואחד מהעצבים בגוף הנמצאים מחוץ למערכת העצבים המרכזית, מכיוון שחילוף החומרים של הגלוקוז איננו תקין, ובשל אספקת דם הלקויה, נזק זה גורם לאבדן תחושה, תחושת עיקצוץ, שיתוק ופגם בתפקודים שונים של מערכת העצבים.
• רגל – סוכרת היא הסיבה מספר אחת לכריתת רגל בעולם המערבי. ברגל סוכרתית מחזור הדם לעתים אינו טוב, העור יבש, ועלול להיות מצופה בקשקשים. זאת רגל בסיכון. הסיכון הוא להיווצרות פצע או כיב שאינו מחלים. אחד מהגורמים המגבירים את הסיכון, הוא העובדה שאצל חולי סוכרת רבים נפגעים עצבי תחושה ברגליים. במצב הזה, במקרה של פגיעה בכף הרגל, אין החולה מרגיש כי נפגע. הוא לא חש תחושות של כאב, חום או קור, הגורמות לאדם בעל תחושה תקינה לסגת מגירויים מזיקים. חולה סוכרת שידרוך על מסמר לא ירגיש זאת בחלק מהמקרים, וכך נוצרים יותר פצעים ברגליו. בנוסף לכך, גם כלי הדם בגפיים של חולי הסוכרת פגועים ולכן זרימת הדם לפצע ירודה ומגיע פחות חמצן. כמות מספקת של חמצן היא הכרחית להחלמה מהירה של הפצע. כמו כן, מגיעים פחות תאי דם לבנים, וגם זה מעכב את ריפוי הפצע. כתוצאה נוצרים יבלות וכיבים. בהמשך עלולים להתפתח זיהומים, דלקות ובצקת הרקמה, הגורמים הפרעה נוספת באספקת הדם וחוזר חלילה. לכן במקרים רבים אפילו פצעים פשוטים מזדהמים, ויכולים להתפתח לכיבים רציניים בכף הרגל ולנמקים.
• דם – התפקוד של התאים הלבנים נפגם, מה שגורם לרגישות לזיהומים, במיוחד בדרכי השתן ובעור.
נזקים אלה נובעים מבעיות בזרימה בכלי הדם הקטנים. אך יש בעיות רבות גם בכלי הדם הגדולים, ולמעשה בעיות אלה הם גורם התמותה העיקרי בסוכרת מסוג 2. הבעיות כוללת התקפי לב, טרשת עורקים וחוסר אספקת חמצן לרקמות שונות.
בעיות אלה נגרמו כולן מרמות סוכר גבוהות, אך במהלך הטיפול, ובייחוד בהזרקת אינסולין, עלול החולה לגרום לעצמו מצב של היפוגליקמיה, כלומר, רמות נמוכות של גלוקוז בדם. על-פי הידע הנוכחי, היפוגליקמיה מסוכנת אך ורק בטווח הקצר, אך אין לזלזל, היפוגליקמיה קשה עלולה לגרום להתכווצויות (דמויות אפילפסיה), לקומה ולמוות. הסכנה הופכת חמורה יותר מאחר שהנזק לעצבים גורם לכך שחולי סוכרת לא חשים בהיפוגליקמיה ועלולים להגיע לרמות סוכר נמוכות מאוד, בלי לחוש דבר (Hypoglycemia Unawareness). לצערנו, ככל שהסוכר מאוזן טוב יותר, כמות מקרי ההיפוגליקמיה גבוהה יותר.
1.7 סוכרת סמויה
סוכרת סמויה מהווה שלב מעבר מאדם בריא לאדם חולה סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים). סוכרת סמויה או גבולית (IGT) הוא מצב שבו יש לאדם יכולת תקינה לייצור אינסולין בשגרה, אך קיימת אצלו מגבלה לייצר כמות גדולה ומהירה של אינסולין, ולכן בדיקת סוכרת רגילה לא תגלה ערכים יוצאי דופן ברמת הסוכר שבדם. על פי הסטטיסטיקות אצל כשליש מחולי הסוכרת הסמויה הסוכרת הסמויה תהפוך להיות לסוכרת גלויה בתוך עשר שנים, שליש ימשיך במצבו, ושליש יבריא ממנה. בדיקה שקיימת לצורך גילוי הסוכרת הסמויה היא בדיקת העמסת סוכר, שבה הנבדק צריך לשתות מים שמומסים בו כמויות גדולות של סוכר (בין 75 ל-100 גרם). הגורמים החשובים המשפיעים על הפיכת מצב סוכרת סמויה לגלויה הם: גיל, משקל עודף ודחק נפשי או גופני (סטרס).
1.8 מניעה
בסוכרת סוג 1 הנגיף אשר גורם את השמדת תאי הבטא סמוי, ואינו ניתן לגילוי עד לאחר שהוא משמיד מספיק תאים שמפסיקים את פעילות האינסולין והמחלה מאובחנת. גילוי מוקדם של הסוכרת עדיף כדי למנוע פגיעה בכליות, מערכת הדם, ראייה וכו’. לעומת זאת שמירה על אורח חיים בריא ומשקל תקין יכולה בהחלט להקטין את הסיכויים לחלות בסוכרת סוג 2 ותורמת לאיזון רמת הסוכר בסוכרת בכלל.
1.9 טיפול
זריקת גלוקגון לטיפול בהיפוגליקמיה חמורה. במצב של היפוגליקמיה קלה, יהיה די בצריכת סוכרים במאכל או משקה, או צריכת טבליות גלוקוז.
כמו ברוב המחלות המורכבות, גם סוכרת דורשת טיפול מורכב. טיפול תרופתי בלבד עשוי לא להצליח או לדרוש נטילת תרופות במינון גבוה יותר.
מילת המפתח בסוכרת היא איזון. שני מחקרים רחבי היקף (ה-DCCT בסוכרת סוג 1 וה-UKPDS בסוכרת סוג 2) הוכיחו שאיזון של רמות הסוכר מוריד את הסיכון לסיבוכים השונים בצורה דרמטית. בייחוד נכון הדבר לגבי הסיכונים המיקרווסקולריים (הקשורים לבעיות בכלי דם קטנים) כגון הנזק לרשתית, לכליה, לעצבים וכו’. עד לאחרונה נהוג היה לחשוב כי לעובדה זו אין סף, כלומר, ככל שרמות הסוכר נמוכות יותר, המצב טוב יותר, אולם לפי מחקר עדכני חולי סוכרת שרמות הסוכר שלהם נמוכות מאוד נמצאים בסיכון רב יותר מחולים אחרים, אשר רמות הסוכר שלהם מעט מעל המומלץ לאדם לא סכרתי. השאלה מהי רמת הסוכר המדויקת אשר אדם סכרתי צריך לשאוף אליה שנויה אם כן במחלוקת.
באופן שגרתי, המעקב אחרי איזון רמות הסוכר נעשה על-פי משתנה בודד: המוגלובין מסוכרר (HbA1c). חלבון זה נוצר כאשר גלוקוז נקשר באופן בלתי הפיך להמוגלובין בכדוריות הדם. ככל שרמות הסוכר גבוהות יותר, קישור זה מתרחש יותר. אורך חייה של כדורית דם הוא 120 יום; HbA1c משמש מדד מצוין לרמות הסוכר ב-3 החודשים האחרונים. המטרה היא רמת HbA1c הנמוכה מ-7%.
כאמור לעיל, איזון מוצלח יותר פירושו בדרך-כלל גם יותר מצבי היפוגליקמיה ולכן הטיפול הוא מאבק בלתי פוסק בין היפרגליקמיה להיפוגליקמיה. מאחר שרמות הסוכר תלויות מאוד באכילה ופעילות, יש להתאים לכל אדם טיפול על פי אורח חייו. הטיפול שונה בין המצבים השונים. בסוכרת סוג 1 אין כלל תאי בטא ולכן הטיפול מבוסס לחלוטין על אינסולין מבחוץ, בעוד שבסוכרת סוג 2 ישנם תאי בטא שעדיין מתפקדים ולכן ניתן לבסס את הטיפול על התפקוד השיירי הזה. עם זאת, ככל שנמשכת המחלה, נהרסים יותר תאי בטא ולכן גם חולי סוכרת סוג 2 מגיעים לעתים קרובות לטיפול באינסולין. כיום, רבים הקולות הקוראים לטיפול באינסולין בחולי סוכרת סוג 2 כבר בשלב הראשון.
1.9.1 טיפול באינסולין
החל מ-1921 יש אפשרות מבחינה רפואית לספק אינסולין חיצוני. בתחילה היה זה אינסולין שהופק מלבלבי בעלי-חיים, כיום מדובר על סוגים שונים של אינסולין סינתטי. למרות שמדובר למעשה באותו החומר הקיים בגוף, הטיפול החיצוני באינסולין לא מצליח לשמור על איזון סוכר באותה הרמה של האדם הבריא ודורש ניהול אורח חיים מאוד קפדני.
כדי להבין מדוע דבר זה מתרחש יש להבין את שתי הדרישות לאיזון סוכר תקין והם: מידע על רמת הסוכר בדם והוספה של אינסולין לדם המתאים בדיוק לרמת הסוכר במטרה להגיע לערכים הרצויים (שהם 70-100 מיליגרם לדציליטר בצום). הלבלב עושה את שתי הפעולות בצורה אידיאלית, הוא חש את הסוכר כל הזמן ומפריש אינסולין בצורה מתמדת כך שרמתו תמיד מתאימה לצורך הגופני. החולים, לעומת זאת, מודדים סוכר מספר מסוים של פעמים ביום ועל פי המידע המתקבל ממדידות בדידות אלה מזריקים אינסולין. גורם שלילי נוסף הוא שהאינסולין המוזרק מוכנס מתחת לעור, ספיגתו ופינויו משם איטיים יחסית ותלויים במשתנים רבים (חום, פעילות וכו’).
כיום ישנם פיתוחים מדעיים שמטרתם לשפר מצב זה. הראשון שבהם הוא אינסולינים סינתטיים בעלי תכונות שונות. רמות האינסולין בגוף התקין מורכבות ממרכיב בסיסי (בזאלי) השומר על רמה קבועה כל הזמן, ומרכיב “בולוסי” היוצר קפיצה ברמות אינסולין כאשר אנו אוכלים. כדי לחקות דבר זה פותחו כיום אינסולינים השומרים על רמה קבועה (לבמיר, לנטוס) ואינסולינים שרמתם עולה ויורדת בצורה מהירה מאוד (נובורפיד, הומולוג, אפידרה).
ההתפתחות הבאה הגיעה עם הצגתה של משאבת האינסולין. משאבה זו נישאת על האדם ומזריקה לגופו רמה קבועה של אינסולין. כאשר הוא אוכל הוא יכול להזריק כמות נוספת. מחקרים שונים הראו שמשאבה זו מספקת איזון סוכר טוב יותר וגם מעניקה לנושאיה יותר גמישות באורח החיים.
כעת המטרה היא לשפר את האספקט השני, מדידות הסוכר. המטרה היא לעבור ממדידות בדידות למדידה מתמדת שתעניק לחולה מידע בלתי פוסק של הרמות בדמו. כיום טכנולוגיה זו אינה מהימנה מספיק ויקרה מאוד אך פיתוחים מבטיחים נראים באופק.
המטרה הסופית היא “לסגור את המעגל”. כאשר תתקיים מדידה מתמדת של רמות סוכר, יחד עם משאבה המזריקה אינסולין ישירות לדם, יהיה אפשרי למעשה ליצור לבלב מלאכותי שיחקה את הלבלב האמיתי באמצעות אלגוריתם אשר יתוכנת למכשיר. כיום הישג זה נראה עדיין רחוק.
1.9.2 טיפול בתרופות
בסוכרת סוג 2 ניתן לנצל את התפקוד השיירי של תאי הבטא ולהימנע ממתן אינסולין חיצוני. הדבר נעשה במספר שיטות:
• בחולי סוכרת סוג 2, הפרשת האינסולין היא בעלת תבנית שונה. במקום הפרשה מהירה וחזקה לאחר האוכל, האינסולין מופרש לאט יותר. כדי להתאים את רמות הסוכר לשינוי זה בהפרשת אינסולין פותחה תרופה שמעכבת את ספיגת הסוכר במעי (אקרבוז).
• תאי הבטא הנותרים בלבלב צריכים להתמודד עם תנגודת לאינסולין ברקמות המטרה (כזכור, זה היסוד של סוכרת סוג 2).
דרך אחת לעשות זאת היא באמצעות יותר אינסולין. יש כיום תרופות (סולפוניל-אוראה, רפגלינידים) ש”סוחטות” את הלבלב עוד ומעלות רמות אינסולין. אלה תרופות מסוכנות, עלולות לגרום היפוגליקמיה כמו אינסולין חיצוני. קיים חשש שהן גורמות הרס לאותם תאים מעטים שקיימים בעקבות פעולת “הסחיטה”.
• רמות האינסולין הנמוכות גורמות לכבד “לחשוב” שיש חוסר גלוקוז. הוא מגיב בפירוק גליקוגן וייצור סוכר מחומרי מוצא. ניתן לשתק פעילות זאת על ידי תרופות (גלוקופאז’).
• ניתן להתמודד ישירות עם הבעיה, אוונטייה (רוזיגליטזון) מוריד את התנגודת לאינסולין ב-75% מהחולים.
למרות כל האמור לעיל, הטיפול הטוב ביותר בסוכרת סוג 2, בייחוד בשלב הראשון של המחלה, הוא שינוי אורח חיים והרזיה. מחקרים שונים חוזרים ומראים שאפילו הורדה קטנה של מספר קילוגרמים ותוספת של פעילות גופנית לא אינטנסיבית, כגון הליכה, משפרות איזון סוכר בצורה דרמטית. אותם מחקרים מראים גם שזה הוא השינוי הקשה ביותר להשגה, על כן, כיום, מטילים את היהב על אינספור תרופות הנמצאות בפיתוח שמטרתן לתקוף את הבעיה בכל אחת מעשרות המטרות הפוטנציאליות המתוארות לעיל.
1.9.3 טיפול תזונתי
תזונה נכונה שומרת על איזון רמות הסוכר בדם ועל משקל נכון המשפר את יכולתו של הגוף לנצל את האינסולין.
עבור חולי סוכרת מסוג 1 או מסוג 2 המזריקים אינסולין
• התאמת סך הפחמימות בארוחה לכמות יחידות האינסולין המוזרקות
• התאמת שעת אכילת הפחמימות לשעת ההזרקה, יש להתחשב בסוג האינסולין המוזרק.
• פיזור הפחמימות במהלך היום כתלות בהזרקות.
• מניעת היפוגליקמיה, לדוגמה על ידי ארוחת לילה המכילה פחמימות מורכבות.
• על מנת למנוע נזק לכליות יש להיזהר מעודף חלבון בתפריט.
• כאשר כבר קיים נזק כליתי – כמות החלבון בתפריט לא תעבור את המינימום ההכרחי (800 מ”ג חלבון לכל ק”ג משקל גוף)
• הפחתת מינון האינסולין כתלות בזמן פעילות גופנית עצימה או הוספת פחמימות זמינות (על כל שעת פעילות אחת יש להוסיף 15 גרם פחמימות).
עבור חולי סוכרת מסוג 2 שלא מזריקים אינסולין או בעלי עודף משקל
• מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ובייחוד סיבים מסיסים ממתנים את העלייה ברמות הסוכר ותורמות לאיזון הרצוי, בנוסף, סיבים מסייעים לירידה במשקל היות שהם גורמים להרגשת שובע.
• להימנע ממזון עשיר בפחמימות פשוטות (כמו ממתקים)
• להימנע מאלכוהול
• להפחית מזונות עתירי שומן, בעיקר להפחית שומן רווי.
1.9.4 טיפול ברגל סוכרתית
הטיפול הטוב ביותר ברגל סוכרתית הוא מניעת היווצרות פצעים. יש להקפיד שחולי הסוכרת יבדקו בעצמם את מצב כפות רגליהם ויפנו לרופא כף רגל כפעמיים בשנה לפחות. חשוב שישמרו על היגיינה של כפות רגליהם, יקפידו על נעליים וגרביים מתאימים, בשילוב עם מדרסים רכים, המיוחדים לחולי סוכרת. חשוב ביותר שהדריכה תיעשה על חומר רך, חלק ומותאם אישית.
מספר רב מאוד של קטיעות יכול להימנע באמצעות שימוש רציף בעזרים אלה.
המדרסים גם מסייעים בזירוז ההחלמה של כיבים פתוחים.
2. האסטרטגיה הטיפולית בשיטת לוסקי
שיטת לוסקי מטפלת באמצעות אימון ושינוי ערכי חיים. מטרת האימון והשינוי ליצור איזון.
כדי לחיות חיים טובים צריך להיות איזון בין הגוף והנפש, צריך ליצור איזון בין הרצון לקבל ובין הרצון לתת.
האיזון בא לידי ביטוי בכל ארבעת הרבדים: הרוחני, השכלי, הרגשי והפיזי. כאשר אין איזון באחד מן הרבדים, הוא יחלחל אט אט לרבדים האחרים, ולהיפך. איזון ברובד אחד ישפיע על האיזון ברבדים האחרים.
מחלת הסוכרת היא מחלה בה אין איזון בין רמת הסוכר הרצויה בדם לרמת הסוכר המצויה בו.
המחלה באה לידי ביטוי ברובד הגופני, ויש לטפל בה באופן ישיר ברובד זה, אך גם ברבדים האחרים.
מחלת סוכרת מסוג 2 באה לידי ביטוי בכך שרקמות הגוף אינן מסוגלות להכניס את הגלוקוז לתוכן. הן חסרות יכולת להכיל את הגלוקוז. על פי שיטת לוסקי ניתן לראות זאת כך: אדם החולה בסוכרת אינו מסוגל לקבל לעצמו (ש’), או אינו יכול להכיל את עצמו (ר’). או אינו יכול לקבל את השונה בתוך עצמו (6).
על פי הרפואה המשולבת בשיטת לוסקי, חוסר האיזון יופיע בארבעת הרבדים באופן הבא:
קשר גוף נפש ברובד הרוחני – הרובד הרוחני מבטא את היכולת להגדיר את הרצון ואת כיוונו.
(אותיות א מ ש ).
ברובד הרוחני מתחייב איזון בין הרצון לקבל (ש) ובין הרצון לתת (מ) , כדי ליצור את הרצון החופשי (א) שהוא כוח החיים. כאשר אדם מקבל לעצמו בלבד ואינו נותן באותה המידה שהוא מקבל, נוצר עודף – הצפה.
חוסר איזון כזה ברובד הרוחני יקבל ביטוי ברובד הגופני. במחלת הסוכרת קיימת הקבלה דומה, אדם חולה סוכרת מוצף סוכר בדם, והרקמות לא מסוגלות להכיל את כל הסוכר הזה ולהכניס אותו בצורה מבוקרת ותקינה לתאים. כך נוצר עודף – הצפה.
קשר גוף נפש ברובד השכלי – הרובד השכלי מבטא את היכולת לשנות מחשבות, אמונות וערכי חיים לצורך שינוי המציאות. (אותיות ב ג ד כ פ ר ת)
ברובד השכלי מתחייב איזון בין כל אחת מהאינטליגנציות השכליות לבין עצמן. אדם שאינו מסתפק במה שיש לו, ואינו שמח בחלקו(ג’ עושר), כמו יוצר פער גדול בין המצוי לרצוי וזה יוצר חוסר איזון בלתי נסבל לאורך זמן. אחד הגורמים למחלת הסוכרת היא השמנה. ההשמנה נובעת מתרבות השפע. אדם לא אוכל על פי צרכיו אלא “עינו אוכלת”, ולכן הוא משמין ויכול לחלות בסוכרת. כמו כן, כיום אנשים רבים אוכלים לא מתוך כוונה להשביע את רעבונם הפיזי (ד’ זרע), אלא מתוך כוונות אחרות, לרוב כוונות רגשיות. אדם שמתקשה לחולל שינוי או להיסתגל לשינויים (אינטליגנציה כ’) יהיה במצב של חוסר איזון. אדם החולה במחלת הסוכרת, מתקשה לקבל את השינוי שמתחולל בגופו – חוסר היכולת של התאים לקלוט את הגלוקוז. גם אדם שמתקשה להעלות התרחשיות לרמת המודעות (אינטליגנציה ת’ – חן) יחיה בחוסר איזון. במחלת הסוכרת, אם אדם לא עשה בדיקות רפואיות, או לא יהיה מודע לשינויים שמתחוללים בגופו (השמנה, מתן שתן עודף, ראיה שנחלשת ועוד), לא יגלה את היותו חולה במחלה.
קשר גוף נפש ברובד הרגשי –הרובד הרגשי מבטא את החוסר שיש לנו בחיים, חוסר אמיתי או מדומה. כאשר אנו נמצאים בחוסר, אנו נמצאים במסע תמידי למלא אותו. ברובד הרגשי האיזון מתחייב על ידי מילוי החוסר. אדם החולה בסוכרת הוא אדם שאינו נמצא בחופש (4) ולכן יתקשה להגיע לאיזון. אדם החולה בסוכרת הוא אדם שאינו שולט בגופו. אין לו שליטה על מה שקורה לגוף שלו. מחלת הסוכרת, כובלת את החולה בה, כך שהוא תלוי במחלה. כלומר, הוא אינו נמצא בחופש, שכן הוא תלוי בתרופות, בטיפולים וכו’. אדם שאינו נמצא בחופש הוא אדם עם בעיה בנושא הגבולות. אדם חולה סוכרת הוא אדם שאוכל ללא גבול. כמו כן, אדם שאינו מקבל את השונות שבו עצמו (6) ימשיך להיות חולה. בנוסף, יתכן כי האדם אינו מקבל את מציאות חייו (10), את היותו חולה במחלה, ולכן גם אינו מבריא ממנה.
קשר גוף נפש ברובד הגופני – הרובד הגופני בשיטת לוסקי מתאפיין בשנים עשר חושים גופניים – לקליטת מידע, לעיבודו, לקביעת יעדים ויישומם. גם ברובד הגופני לכל אינטליגנציה (ה,ו,ז,ח,ט,י,ל,נ,ס,ע,צ,ק) יש ערך. הערכים מבטאים את הצד השכלי שבאינטליגנציות הגופניות.
אנשים חולי סוכרת מאופיינים בהשמנה באזור הבטן (תסמונת X – מושפעת מתפקוד האינסולין). הבטן מקבלת את המזון כמו את המחשבות מהרובד השכלי, היא “טוחנת”, “מעכלת” ובסופו של דבר נוצר פלט המעיד על טיב התהליך, בטן רגוזה או בטן שקטה, רוגז או אמונה. הבטן אחראית
על תחושת הבטן, על נאמנות אדם לעצמו ועל האמונות האישיות, הבטן היא מרכז הרגשות והערך העצמי. השמנה באזור הבטן (אינטליגנציה ס’ – רוגז/בטן) מעידה על כך שאנשים “שומרים דברים בבטן”. הם אינם מדברים על רגשותיהם, ולכן הם מוצפים מבפנים. השמנה כזו יכולה להעיד על דימוי עצמי נמוך או על פעולה בניגוד לאמונות האישיות, הביטוי הגופני של תהליך זה הוא, הצפה של סוכר בדם. קשר אמונה אישית (ס) ובין המעשה (י), כאשר כל אמונה היא אמת אישית של אדם המחזיק בה, והיא תקפה למחזיק בה. כאשר אדם מאמין בדבר אחד (ס’) ופועל באופן שונה (י’) מאמונתו, נוצר חוסר איזון. אצל חולי סכרת, קיימים תסמינים של השמנה באיזור הבטן (מקושרת לאינטליגנציה ס’), וכן מתן שתן עודף. מתן השתן קשור לכליות (כליה שמאל מקושרת לאינטליגנציה י’. כאשר אדם חולה בסוכרת, נפגעת ראייתו. על פי שיטת לוסקי חוש הראיה מתקשר לאינטליגנציה ה’ – יכולת ראיה חזותית, על חושית, רב מימדית. יתכן כי אצל חולי סוכרת יכולת זו חלשה. גם פגיעה ברגליים, תופעה הידועה במחלת הסוכרת, יכולה להעיד על בעיה ביכולות צ’ – יכולת חיברות ומחוייבות ויכולת ק’ – יכולת התמודדות ערכית, המקושרות אל הרגליים על פי שיטת לוסקי.
3. הטיפול בסוכרת בשיטת לוסקי
שיטת לוסקי רואה את האדם כמכלול שלם, המורכב מארבעת הרבדים: רוחני, שכלי, רגשי ופיזי. סוכרת אמנם באה לידי ביטוי ברובד הפיזי, אך על פי שיטת לוסקי, כל בעיה, תקלה או מחלה מופיעות בו זמנית בארבעת הרבדים, ולכן אם נטפל במחלת הסוכרת ברבדים נוספים, תהיה לכך השפעה, גם על הרובד הפיזי עצמו. הטיפול ימשיך ברובד הפיזי, שכן לא נרצה שאדם חולה סוכרת יפסיק לקחת את התרופות אותן נתבקש לקחת, אך בו זמנית נטפל באינטליגנציות בכל הרבדים, שיסייעו למטופל להוריד במינון התרופות או להפסיק בהדרגה את נטילתן.
הטיפול הראשוני לטיפול במחלת הסוכרת יהיה תזונה מאוזנת בפחמימות, ופעילות גופנית מתונה שתוביל להורדה במשקל. וכן תרופות לוסקי (פעולות אנושיות פשוטות מכוונות) להנעת התחלה של התבוננות נפשית פנימית.
הטיפול התזונתי יכלול 5 ארוחות קטנות לאורך היום. פחמימות מורכבות כגון: לחם דגנים, אורז מלא, מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים, ומנת חלבונים (בשר, עוף, דג) ליום.
הפעילות הגופנית תכלול הליכה במשך שעה, שלוש פעמים בשבוע.
3.1 טיפול באמצעות תרופות לוסקי
שם התרופה לביצוע אינטליגנציה לאימון
“רוצה לעשות מה שבא לי” לעשות פעם ביום דבר כלשהו בלי לעשות חשבון לאף אחד (לצעוק בים, לרקוד כאילו אף אחד לא לידי) א’ – רצון חופשי
הכנת ארוחה לחבר פעם בשבועיים, הכן ארוחה לחבר טוב, ללא מטרה לקבל בחזרה. מ’ – רצון לתת
ריקוד כתרופה רקוד לפחות רבע שעה לפחות, שלוש פעמים בשבוע.
שים כוונה של רצון לקבל לעצמך. ש’ – רצון לקבל
תודה על מה שיש כל ערב לפני השינה, אמור תודה על שלושה דברים טובים שקרו לך היום, לדוגמא: תודה שהשמש חיממה אותי בדרך לעובדה, תודה שעבדתי בלי להתעייף. ג’ – עושר
ברכת הצלחה כל בוקר אחל לבני ביתך הצלחה בהמשך היום. ד’ – זרע
היי בהשפעה – לא בתגובה. ספור עד 10 לפני כל פעולה. הייה בהשפעה במקום בתגובה. 4- חופש
מעשה טוב אחד ביום. עשה מעשה טוב אחד ביום. 6 – אחדות
זה אני שם במראה פעם ביום התבונן במראה, וקבל את מי שאתה רואה. 10 –גילוי
מה שרציתי לעשות מזמן עשה במשך החודש הקרוב מעשה שרצית לעשות תמיד, ואף פעם לא עשית. י’ – מעשה
אהוב את החיים תגיד: “אני אוהב את החיים” פעם ביום, 40 יום ברציפות. ס’ – רוגז/בטן
4. תיאור מקרה טיפולי
זהבה, אישה בת 59, חולה בסוכרת מעל עשר שנים, נוטלת תרופות ונמצאת במעקב רפואי במהלך שנים אלה. זהבה החלה להתעניין בטיפול ,כאשר הבינה כי טיפולים תרופתיים קונבנציונאליים, אומנם שומרים על איזון כלשהו ברמת הסוכר שלה, אך אינם מביאים אותה למצב הרצוי בעיניה.
זהבה מקפידה על תזונה שאינה עשירה בפחמימות. היא אוכלת ארוחות קטנות ומסודרות, כמעט ואינה שותה אלכוהול, ונמנעת מסוכרים פשוטים.
כמו כן, היא מקפידה על הליכה בת שעה לפחות 4 פעמים בשבוע.
5. מבחני אינטליגנציה i32
לכל אדם יש 32 אינטליגנציות בפרופיל ייחודי, באמצעותם הוא מבין את המציאות ובאמצעותם הוא משיג את מטרותיו. מבחני אינטליגנציה i32 מיועדים לאיתור היכולות החזקות והחלשות אצל הנבדק לצורך טיפול בתקלות, בקשיים, בכאב ובמחלות. את האינטליגנציות ניתן לאמן, כמו שמאמנים שריר. מבחני אינטליגנציה חיוניים לצורך התפתחות, צמיחה, התאמה, מניעה, תחזוקה, טיפול ותיקון. (לוסקי 2005)
6. תהליך האבחון
בתהליך האבחון נבחרו מבחני אינטליגנציה, מרבדים שונים.
רובד הרוחני
אבחון אותיות השם
שמות של אנשים הם צירופים של אינטליגנציות שמהם עולות משמעויות ויכולות שונות. שילוב האינטליגנציות המרכיבות את השם המלא של אדם מאפשרות התייחסות למבנה האישיות ופרופיל האינטליגנציות המרכיב את השם. שמו של האדם הוא המגבלה שלו וגם הפתח שלו לצמיחה. שמו של אדם הוא כמו זרע ממנו צומח העץ כולו, ועל כן צריך לבדוק אם בעל השם מחובר לשמו או שהיה מעדיף להחליפו, מה הן האינטליגנציות שהיו חסומות רק בגלל הדימוי שהשם העניק לבעליו וכד’.
באבחון אותיות השם עלה כי זהבה היא אדם שפועל בכל דבר בחייו בזהירות, ומתוך הקרבה עצמית. היא אדם של נתינה ודאגה. ללא נתינה היא לא תוכל ללמוד. עצם הנתינה היא רווח מצידה. כאשר היא נותנת מעצמה היא עושה זאת על פי כללי המוסר ומתוך מחויבות למה שהיא נותנת.
תהליך של קבלת השונה מצדה והכלה שלו תאפשר לה לראות את האור בצורה טובה יותר ותביא אותה לראיה ולהארה.
לזהבה יש כנראה רגישות בטחול, שקשור למערכת החיסונית. עליה להיות יותר מחוסנת. יתכנו גם רגישויות בבטן, באוזן ימין, כליה שמאל ובכבד.
פירוש חלומות
חלום הוא עבודה רוחנית, סגירת מעגל, הדרכה או אזהרה באמצעות ראיה על חושית שמקושרת אל הנשמה. חלום שחולמים בא לספר לחולם משהו שלא ראה במציאות, והחלום מסייע לו לראות.
בפירוש חלומות עלתה אינטליגנציה ג’.
רובד שכלי
שאלון ערכי חיים
שאלון ערכי חיים הוא כלי בסיסי להכנת מפת אינטליגנציות אישית. מטרת השאלון לבחון את רמת היכולת של הנבדק על כל אחת מ – 32 האינטליגנציות, איתור האינטליגנציות החזקות ותחזוקן ואיתור האינטליגנציות נחלשות ותיקונן, כדי להביא את האדם לאיזון.
ניתן לראות על פי מבחן ערכי חיים כי האינטליגנציות החלשות הן : עושר (ג’), חופש (4), גילוי (10) ותשמיש (ל’).
רובד גופני
אבחון כף יד
אבחון בכף היד היא כלי להתבוננות ואבחון. על פי כף היד ניתן לאבחן את מצבו הפיזי והנפשי של האדם. כף היד היא מיקרוקוסמוס של החיים ושל 32 האינטליגנציות או היכולת שיש לאדם.
באבחון כף יד ניתן היה לראות כי האינטליגנציות החלשות הן: חוכמה (ב’), זרע (ד’), שלום (ר’) וחן (ת’), מאבחון זה עלה כי זהבה לא מספיק שלמה עם עצמה. יש לה רצון להעניק כל הזמן לעתים היא נמצאת במקום של עודף נתינה שאינה מאפשרת לה לקבל לעצמה. כמו כן, הרובד הרגשי פעיל אצלה מאוד.
אבחון לשון
גם אבחון בלשון הוא כלי להתבוננות ואבחון. אבחון חוכמת הלשון מבוסס על ספר היצירה, ובוחן את האינטליגנציות הרוחניות, השכליות והגופניות.
באבחון לשון עלה כי האינטליגנציות החלשות הן: רוגז/בטן (ס’) מקושר לאיבר יד ימין – הלשון בנקודה זו מחורצת. יכולת ההפנמה לוקחת זמן רב מהרגיל.
טעם (ט’) מקושר לאיבר כליה ימין – הלשון בנקודה זו מחורצת. פועלת בטעם טוב, אך לא תמיד מבחינה בין טוב ורע.
רצון לתת (מ’) מקושר לאיבר בטן – בנקודה זו בלשון יש פצע הנראה כמו בליטה. נותנת יותר מידי מעצמה ומצפה לקבל בחזרה.
זרע (ד’) מקושר לאיבר עין שמאל – בנקודה זו בלשון יש פצע הנראה כמו בליטה. אינה שמה כוונה נכונה או אמיתית.
אבחון שפת גוף
כמו היד והלשון, גם מבנה הפנים מבנה הגוף וצורתו מספרים על האישיות המסתתרת ומשקפים את הביטוי העמוק של הנשמה. באבחון שפת הגוף ניתן להתבונן על הגוף בהיבט של 32 אינטליגנציות, ולזהות מהן היכולות החזקות אצל האדם ומהן היכולת החלשות.
מאבחון שפת גוף עלה כי זהבה היא אדם שאינו מקבל שונות (ר’), היא אדם פגיע (גבות דקות) מופנם וסוגר את רגשותיו בתוכו (שילוב ידיים על הבטן, עיניים קטנות ושקועות, שילוב אצבעות בזמן השיחה), היא נמצאת באופן טבעי בנתינה (קו הרצון החופשי שבמצח קרוב יותר לקו הנתינה, אך היא מאד רוצה לקבל לעצמה בשלב זה של חייה (עור פנים שמנוני, רעידות ברגל).
יכום האינטליגנציות החזקות והחלשות של המטופלת:
אינטליגנציות חזקות
רובד רוחני רובד שכלי רובד רגשי רובד פיזי
אבחון אותיות השם ק/3 נ/3
חלומות 3/3 נ/3
אבחון ערכי חיים ש/3 3/8 3.2/9 צ/ 3.3 נ/3 ק/3.1
אבחון כף יד מ/4 ש/4 3.5/8 3.5/9
אבחון לשון א/4
אבחון שפת גוף מ/3 ת/3.5
אינטליגנציות חלשות
רובד רוחני רובד שכלי רובד רגשי רובד פיזי
אבחון אותיות השם ב/2 ג/2 ס/2 ל/2
חלומות ג/1.5 ר/1.5 1.5/4
אבחון ערכי חיים ג/2.4 2.2/4 2.4/10 ל/2.3
אבחון כף יד ב/2 ד/2 ר/1.5 ת/2
אבחון לשון מ/1 ד/1.5 ס/1.5 ט/1.5
אבחון שפת גוף ש/1 ר/2 ס/1.5
7. התוכנית הטיפולית
על פי האבחונים ניתן לראות כי אכן האינטליגנציות שעלו אצל המטופלת, תואמות בחלקן את האינטליגנציות שעלו בחקירת מחלת הסוכרת.
לכן במהלך עשרת מפגשי הטיפול אתמקד באינטליגנציות החופפות: עושר (ג’), זרע (ד’), חופש (4) ורוגז בטן (ס’). בנוסף אתמקד גם ברצון לקבל (ש’), על מנת להביא לאיזון בין הנתינה לקבלה.
8. טיפול על פי הרפואה המשולבת בשיטת לוסקי
רפואה משולבת היא שילוב הגישה המדעית, המתרכזת בהיבטים הפיזיים של המחלה,עם הגישה ההוליסטית, הרואה את גוף האדם כהשתקפות למתרחש בנפש.
הרפואה ההוליסטית, מתייחסת לרבדים הקשורים למערכות יחסים, לתסכולים, לפחדים, לתכונות אנושיות, הרגלי חיים, מחשבות, ערכים ואמונות, כמקור לתקלות ולמחלות.
הגוף אינו מתקיים כישות נפרדת, הגוף משקף את המתחולל בנפש. כל איבר בגוף מקושר למחשבות, לגישות ואמונות, לתחושות ורגשות, להתנסויות ולחוויות ובכל אחד מהם ליכולת לקבל על מנת לתת. חוסר הבנה של פעולת מנגנון “קבלה נתינה” הוא גורם סיכון ולמחלות.
“רפואה משולבת” משמעה, שילוב שיטות טיפול שונות (הוליסטיות ומדעיות( בסל הטיפולים כדי לתת מענה לריפוי גוף ונפש בארבעה רבדים: רוחני, שכלי ,רגשי וגופני.
לכל שיטה טיפולית יש היבט ותפקיד מרכזי לתיקון חוסר האיזון באחד מארבעת הרבדים. לכן סל הטיפולים מורכב משיטות טיפול שונות. כל שיטת טיפול נבחרת על בסיס יכולתה לטפל ברובד מסוים.
רובד רוחני:
1. טיפול במדיטציה – מדיטציה נועדה להתבוננות פנימית, ולהגדרת הרצון וכיוונו.
א. מדיטציית רצון חופשי – מטרתה להתחבר לרצון החופשי, להיות ב”לא כלום” שיש בו הכל – אינטליגנציה רצון חופשי -א’.
ב. מדיטציית מי אני – מטרתה להתבונן פנימה ולראות את האני האמיתי – אינטליגנציה רצון חופשי – א’.
2. תהליך מעגל קבלה נתינה – מטרתו לתרגל קבלה ונתינה ולהגיע לאיזון ביניהם.
3. תהליך משאלה ותשובה – מטרתו להכיר את הכוחות הפנימיים ולהפעילם לצורך שינוי מציאות – אינטליגנציה רצון לקבל – ש’.
רובד שכלי:
1. תהליך פנים במראה – תהליך שמטרתו להתבונן, לגלות ולחלוק את האהבה שבך עם אחרים – אינטליגנציה שלום – ר’ – תהליך בו המטופלת תוכל לקבל את עצמה ולאהוב את עצמה כמו שהיא.
2. דמיון מודרך – דמיון מודרך המראה סיטואציה שבה השמחה אינה מושפעת אם יש לך הרבה או מעט.
3. טיפול בפסיכותרפיה – שיחה על קבלה/ אי קבלה של המציאות. אינטליגנציה של גילוי – 10 – כיוון שהמטופלת פועלת רבות ברובד השכלי, שיחה על המציאות תהיה יעילה לצורך הבנת התהליכים המתרחשים אצלה פנימה, וכן להעלאת המודעות לאותם תהליכים.
רובד רגשי:
1. טיפול בשילוב אומנויות.
א. ציור ה”אני הפנימי שלי” – מטרתו לשחרר את הרגש. שיחה בעקבות הציור. התייחסות לרגשות שעלו בזמן הציור, לאחר סיום הציור. התייחסות לצבעים וכד’ – אינטליגנציה רוגז/בטן – ס’.
ב. ציור חופשי – כנ”ל. כיוון שהמטופלת נוטה “לשמור דברים בבטן”, הציור החופשי והציור המכוון יכולים לבטא את המילים שלא נאמרות.
ג. פיסול חופשי בחימר – להרגיש את החופש ליצור – אינטליגנציה של חופש – 4. מטרת הטיפול הוא לשחרר את המטופלת משיפוטיות ופשוט להיות בתהליך.
2. פסיכודרמה – “אני והמחלה” – מטרת הפסיכודרמה להבין מה המחלה משרתת אצל המטופלת.
רובד פיזי:
1. תזונה.
2. פעילות גופנית.
3. פרחי באך – שילוב תמציות המתאימות לחזק את האינטליגנציות המתאימות:
ש רצון לקבל יכולת לקבל ע”מ לתת HOLLY
ג עושר יכולת להיות שמח בחלקך MUSTARD, HOLLY
ר שלום יכולת הכלה CRAB APPLE
4 חופש יכולת להיות או לא להיות CHERRY PLAM
10 גילוי יכולת קבלה של המציאות PINE
ל תשמיש יכולת כיסוי לצורך גילוי ROCK WATER
ס רוגז/בטן יכולת פעולה מתוך אמונה GORSE, Impatiens
4. טיפול בעיסוי – מטרתו של העיסוי לדעת לקבל – רצון לקבל – ש’.
9. להלן תוכנית טיפולית לעשרה מפגשים:
מפגש 1:
טיפול בפסיכותרפיה – היכרות מעמיקה יותר עם המטופלת.
שיחה על הבחירה בטיפול.
ניסיון להבין את המציאות איתה מתמודדת המטופלת. (אינטליגנציה 10).
שיעורי בית: המשך התזונה הנכונה והפעילות הגופנית.
מפגש 2:
ציור “האני הפנימי” – שחרור הרגש – מי אני עכשיו.
מדיטציית “מי אני” – להתבונן ולגלות מי אני באמת
ציור האני החדש שנגלה בפני. (אינטליגנציית הרצון החופשי)
מפגש 3:
תהליך פסיכודרמתי להבנת “השירות”/הרווח שמעניקה המחלה למטופלת (רצון לקבל).
מפגש 4:
תהליך משאלה ותשובה, ולאחר מכן שיחה “כמה אני באמת מאחלת לעצמי דברים” (רצון לקבל).
קבלת בקבוק תמציות פרחי באך.
מפגש 5:
שיחה על השפעת תמציות הבאך.
עיסוי (רצון לקבל) +שיחה על התחושה של קבלה לעצמי בלבד.
מפגש 6:
מדיטציית “רצון חופשי”.
פיסול חופשי בחימר
שיחה על התחושה של החופש, עשייה ללא דאגה.
מפגש 7:
תהליך מעגל קבלה נתינה – תרגול קבלה ונתינה.
שיחה על התהליך לאחר תקופה של טיפול.
מפגש 8:
תהליך פנים במראה –– תהליך בו המטופלת תוכל לקבל את עצמה ולאהוב את עצמה כמו שהיא (אינטליגנציה ר’) +שיחה.
מפגש 9:
דמיון מודרך – דמיון מודרך המראה סיטואציה שבה השמחה אינה מושפעת אם יש לך הרבה או מעט (אינטליגנציה של עושר).
הכנת רשימה של הדברים שיש לי בחיים + שיחה.
לוס-יוגה.
מפגש 10:
שיחת סיכום היכן התחלתי, ואיפה אני היום.
10. סיכום
את מחלת הסוכרת ניתן לרפא על ידי איזון. ראשית על ידי איזון ברובד הגופני על ידי איזון תזונתי ופעילות גופנית מתאימה.
לאחר מכן, ובמקביל יש להגיע לאיזון ברבדים האחרים , הרגשי, השכלי והרוחני. בעזרת טיפול והכוונה מתאימים ניתן להגיע לתוצאות מהירות וטובות. איתור נכון של האינטליגנציות החסרות והבאתם לכדי איזון יביא את המטופל לתוצאות הרצויות ולמטרות אותן הוא קבע בתחילת הטיפול.
מטרות הטיפול האפשריות בכל סוגי המחלות:
1. שיפור יכולת ההתמודדות עם המחלה ואיכות חיים טובה יותר
2. אי חזרתה של המחלה
3. ריפוי מהמחלה (קפיצה קוונטית)
על פי שיטת לוסקי, אדם חולה הוא אדם שחי בחוסר איזון או בתחושה של חוסר. אדם בריא חי באיזון או בתחושה שאינו חסר דבר ולכן שמח בחלקו. כאשר החוסר או תחושת החוסר מתמשכת האיזון מופר, מופיעים כאבים ומחלות כאות אזעקה. מחלה היא רצון שנוצר כתוצאה מחוסר שאינו מתממש לאורך זמן, או עודף שמציף את הכלי וסודק או שובר אותו. שורשי המחלה הוא שיבוש התקשורת בין הגוף והנפש. מחלה היא אוסף של אינטליגנציות חסומות.
טיפול בשיטת לוסקי הוא טיפול באדם ולא רק במחלה. הטיפול נעשה בדרכים מגוונות ברובד הפיזי, הרגשי , השכלי והרוחני על מנת לפתוח את החסימה, ולהביא את האדם לידי איזון גופני ונפשי.
11. ביבליוגרפיה
1. לוסקי, ד. (2005) 32 האינטליגנציות. מהדורה שנייה. תל אביב. הוצאת מכללת לוסקי.
2. לוסקי, ד. (2006) הרפואה המשולבת דרך 32 אינטליגנציות. תל אביב.
3. לוסקי, ד. (2007) אומניות כשפות לריפוי. תל אביב. הוצאת מכללת לוסקי.
4. לוסקי, ד. (2007) מבחני אינטליגנציה של הרפואה המשולבת. תל אביב.
5. תמיר, ע. (2002) גוף האדם – אנטומיה פיזיולוגיה ופתולוגיה. מהדורה חמישית.
6. לוסקי, ד.חזון הרפואה המשולבת, אתר מכללת לוסקי, נדלה בתאריך 15.4.09 – https://www.lousky.co.il/
7. אתר InfoMed – אתר הרפואה הישראלי –
נדלה מאתר http://www.infomed.co.il/diabetic.asp בתאריך 5.4.09.
6. אתר ויקיפדיה – נדלה מאתר http://he.wikipedia.org/wiki בתאריך 5.4.09.