אהבה
18/04/2015
משחק
26/04/2015

יתרונות הצום

“תזונה טבעית וניקוי על ידי צום הם מאבני היסוד לבריאות טובה. עשה מנהג לצום יום אחד בשבועאו יום אחד  בחודש, לפי יכולתך”  ( ספר תרופות לוסקי 2003)

 צום הנו הימנעות רצונית מאכילה ולעתים אף משתייה למשך פרק זמן מסוים. הסיבות לצום הן רבות מאוד: מטעמי דת, מצווה או טקס דתי, ביהדות נקרא תענית, מטעמים רפואיים, למשל לפני ניתוח או בדיקה, במצב של מחלה קשה לעתים מתפתחת תגובה ספונטנית של צום, במצב של דיכאון כבד האדם מאבד את החשק שלו לאכול, “שביתת רעב” לניהול משא ומתן ודיאטות הימנעות מאכילה לצורכי טיפול והרזייה, לטיהור וניקוי הגוף.

העדויות המוקדמות ביותר על מחקר בנושא הצום הן משנת 1880 אך התיעוד הראשוני של צום רפואי נעשה ב 1910. חקירה נוספת של השינויים הפיזיולוגיים המתלווים לצום נערכה על ידי מורגוליס בשנת 1923 באוניברסיטת נברסקה. המחקר הקלאסי הזה: צום ותת תזונה סיפק ניתוח מעמיק של תגובות של חיות ובני אדם במהלך צום. כמו כן, מחקרים על הגבלת קלוריות החלו להיות מקובלים בשנות ה-30 כשהתזונאי קלייב מק’קיי מאוניברסיטת קורנל גילה שחולדות שגדלו בתנאי דיאטה קפדנית מגיל צעיר חיו זמן רב יותר וחלו פחות בסרטן ובמחלות אחרות בזקנתן, לעומת חיות שאכלו כרצונן. דרכיהם של מחקרים על הגבלת קלוריות ועל צום-לסירוגין הצטלבו ב-1945, כשמדענים מאוניברסיטת שיקגו דיווחו שתזונה לסירוגין (יום כן יום לא) מאריכה את תוחלת החיים של חולדות בדיוק כמו הדיאטה הקבועה במחקריו המוקדמים יותר של מק’קיי. זאת ועוד, נראה שצום לסירוגין “מעכב התפתחות מחלות הגורמות למוות,” כתבו החוקרים משיקגו. מאותה תקופה ואילך כוללים כתבי העת הרפואיים מאמרים על השימוש בצום כאמצעי טיפול בהשמנה, סוכרת, הרעלה כימית, דלקת מפרקים, התקררות, אלרגיות, ספחת, מחלות לב וכלי דם, כיבים ברגלים, תסמונת המעי הרגיז, תיאבון לקוי או מופרע, אסטמה, דיכאון, נוירוזה וסכיזופרניה ועוד. המחקרים המוקדמים היו מבוססים בעיקר על תצפיות. שינויים פיזיולוגיים ומטבוליים נרשמו במהלך ביצוע הצום.

בשנת 1950 אנסל קיז וחבריו מאוניברסיטת מיניסוטה ארה”ב, קראו למחקרם “הביולוגיה של ההרעבה האנושית” – שלושים ושנים מתנדבים צמו עד שמונה חודשים שבמהלכם בוצעו תצפיות מפורטות. ממצאים אלה הושוו להרעבה מאונס אשר התקיימה בזמן מלחמת העולם השנייה. במהלך המחקר, גילו החוקרים, כי הצום לא גרם למחסורים בויטמינים ומינרלים וכי, חל שיפור בסוכרת במחלות בעור.

מחקרים על יתרונותיו של הצום במצבים שונים:

סוכרת: גולפה תיעד את היתרונות של הצום במקרים של סוכרת, דלקת וניתוח. הטיפול בסוכרת באמצעות הצום נחקר על-ידי אלן בשנת 1915. הוא הבחין, כי מנוחה וצום עוצרים מצבים של הפרשת סוכר בשתן, נמק ופצעים מוגלתיים.

אפילפסיה: הטיפול בהתקפים באמצעות צום החל בצרפת בשנת 1900 על-ידי גולפה. בשנת 1924 תיאר הופל את ההשפעה החיובית של הצום על אפילפסיה. בשנת 1928, מצא לינוקס, כי הכנסת קטוזיס באמצעות הצום מפחיתה את משך ההתקפים, חומרתם ומספרם.

השמנה: הצום כאמצעי לטיפול בהשמנה קיבל תשומת לב רבה יותר בספרות המדעית . המחקר הראשון בנושא נערך בשנת 1915 על ידי פולין ודניס אשר המליצו על צום קצר כאמצעי יעיל להפחתת משקל. בלום, דוקאן, דרניק ותומפסון פרסמו מספר רב של עבודות על השימוש בצומות קצרים וארוכים לטיפול בהשמנה. נראה, כי העבודה המפורסמת ביותר בנושא ההשמנה הופיעה בשנת 1973 בירחון: Postgraduate Medical Journal, בה דווח על אדם שצם ללא סיבוכים במשך 382 ימים והפחית 130 ק”ג. הסיבה לכך הינה שכיוון שהגוף איננו מקבל אנרגיה מבחוץ באמצעות מזון הרי שהוא חייב לנצל את הרקמות שלו להזנה. תאי השומן הם המקור הטוב והגדול ביותר לאנרגיה. כיוון שלרובנו יש לא מעט תאי שומן מיותרים שהיינו שמחים להיפרד מהם וכיוון שתאי השומן משמשים כמחסני הפסולת הכימית הגרועה והמסוכנת ביותר לגוף הרי שבזמן הצום האנרגיה של תאי השומן מנוצלת והפסולת שלהם מסולקת החוצה. כך אנחנו משיגים רמת ניקיון פנימי גבוהה ביותר של נוזלי הדם והתאים. התוצאה היא עלייה דרמטית ברמת האנרגיה שלנו ותחושה עילאית של בריאות ושמחה.

מחלות לב:  מחקרים בנושא השפעת הצום על חולי לב החלו בשנות ה – 1960. דונקן הבחין בשיפורים בלחץ הדם ובמחלות לב כרוניות. חוקרים אחרים מצאו כי הצום מועיל במחלות לב. מבין השיפורים שהובחנו היו: ירידה בטריגליצרידים, בלחץ הדם, הסתיידות עורקים, ועליה בכמות כולסטרול הטוב.  

שיגרון: מדענים שבדיים חקרו בשנת 1984 נערך מחקר שהקיף 43 חולים בדלקת מפרקים קלאסית. נמצא, כי לאחר שבעה ימי צום חל שיפור ביכולת האחיזה, בכוח בתפקוד כללי וירידה בכאבים. נמצא קשר חזק בין מחלות מפרקים לאי סבילות למזון. השיפור בסימפטומים מיוחס לירידה בחדירות המעיים במהלך הצום, אשר מפחיתה ספיגה של אנטיגנים מהמעיים למחזור הדם. 

גילוי אלרגיה למזון: הצום בשילוב עם תבחיני מזון משמש לאבחון אי סבילות למזון. במרכז הרפואי ברוקהאבן בדאלאס שבארה”ב משתמשים חוקרים בצום לסילוק הכאב אצל אלו הסובלים מכאבי ראש, ששוהים ביחידת בקרה סביבתית מיוחדת, נקייה מזיהום כימיקליים, עשן סיגריות ושאר הזיהומים. אחרי הצום, מנסים את החולים בזה אחר זה בחומרים ובמזונות שונים, וזאת על מנת לראות אם קיימת אפשרות שאלרגיה, היא הגורמת להם לכאבי הראש. למבדקי אלרגיה, טכניקת הצום עשויה לסייע רבות בגילוי הגורמים לה.

ביטחון עצמי :היכולת להציב מטרה שונה מהרגלי היום יום ולהתמיד איתה ותחושת ההצלחה ושילוב ניקוי הרעלים מביא לאנרגיה חיובית ומלאה יותר .

מקורות למאמר:

ד”ר אשחר N.D נטורולוג.

צביקה קורן – תזונאי

www.tevalife.com/mobile/article


 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.