יתר לחץ דם
מבוא
הדם זורם בתוך מערכת צינורות סגורה שבמרכזו נמצא הלב, המתפקד כמשאבה האחראית על הסירקולציה. לחץ הדם היינו הלחץ שמפעיל הדם על דפנותיו ונימדד במ”מ כספית. (3)
760 מ”מ כספית = 1 אטמוספרה = 14.7 PSI.
יתר לחץ דם מוגדר כ לחץ דם גבוה או שווה ל 150/90 מ”מ כספית באנשים מעל גיל 45 או לחץ דם הגבוה או שווה ל – 130/90 מ”מ כספית בבני 45 ומטה. יש הקובעים את הגבול (שנקבע באופן שרירותי, לפי שכיחות הסיבוכים שנמצאו בלחצי דם שונים) כלחץ דם הגבוה מ- 140/90מ”מ כספית.
בעת התכווצות החדר השמאלי (וגם החדר הימני, אך המדידה מתבצעת בעורק גדול של מחזור בדם הגדול) הדם זורם בתוך העורקים בזמן מדידתו בשלב זה יכונה סיסטולי. בעת הרפית החדר השמאלי לחץ הדם בתוך העורקים יורד ויכונה דיאסטולי. (1)
שיטת לוסקי מחלקת את הטיפול ל-4 רבדים- פיזי, רגשי, שכלי ורוחני ובוחרת בשיטות טיפול משולבות ל-4 הרבדים.
מטפל בשיטת לוסקי ייגע תחילה ברובד הפיזי וייתן מענה מיידי לתקלה המופיעה ברובד זה אך הכוונה היא בסופו של דבר להביא את המטופל למצב שבו יוכל לטפל בעצמו בכל 4 הרבדים עם מינימום עזרה מבחוץ- כגון תרופות- לשפר את איכות חייו ולחיות עם המחלה- או בלעדיה בשלום.
טיפול בלחץ דם על פי שיטת לוסקי כוללת בתוכה היכרות עם המחלה.
המטפל בשיטת לוסקי מתמקד בגורם המחלה אצל המטופל ולא רק על הסימפטומים של המחלה עצמה בשילוב גישות המדעיות וקונבנציונאליות.
המטפל ישלב בתוכנית הטיפולית טכניקות של הרפואה המשלימה כגון תזונה, דיקור, מדיטציה וכדומה בהתאם לצורך, שיחות- פסיכותרפיה, תרופות לוסקי.
לחץ הדם נבנה משלושה גורמים: (3)
תפוקת הלב (נפח פעימה כפול מספר פעימות בדקה)
קוטר כלי הדם
נפח הדם והנוזלים.
לחץ דם גבוה נחשב מעל 139 מ”מ כספית עבור הערך העליון (סיסטולי) ומעל ל- 89 מ”מ כספית עבור הערך התחתון (דיאסטולי) הערכים נכונים למבוגרים מעל גיל 18
מוקד ארצי להזמנת טיפולים אצל ד”ר דני לוסקי
1800-33-99-66 (שיחת חינם מכל טלפון)
info@lousky.co.il
לבירור אפשרויות טיפול,
ניתן להתקשר ישירות עם ד”ר דני לוסקי: 054-4497799
קליניקה תל אביב: רחוב קויפמן 6, תל אביב, בית גאון, קומה 16
קליניקה ערד: תור 4 ערד
לחץ הדופק
דופק הוא הכינוי להתכווצות והתרחבות קצבית של עורק באמצעות זרימת דם על ידי הלב. באמצעות הדופק ניתן לבדוק את מספר פעימות הלב בדקה, כלומר את קצב הלב.
לחץ הדופק הינו הפער בין הלחץ הסיסטולי לדיאסטולי. לחץ הדופק מהווה מדד לנוקשות כלי הדם. כיום מתוצאות שנאספו עד כה לחץ הדופק הינו המדד הטוב ביותר לניבוי אירועי לב. אצל נבדקים שלחץ הסיסטולי שלהם היה גבוה מעל ל- 120 ככל שהדיאסטולי היה גבוה יותר הפרוגנוזה טובה יותר.
חולים הסובלים מעודף משקל דרגה 2 ומעלה בד”כ גם לחץ דמם גבוה וגם לחץ הדופק.
אבחון המחלה
לא מכבר יתר לחץ דם קיבל את השם “הקוטל השקט” (“הרוצח השקט”). שם זה ניתן לו בזכות ולא בחסד בהיותו כאחד מגורמי הסיכון העיקריים במחלות הלב והשבץ המוחי שביחד מהווים את הגורם העיקרי לתמותה בקרב האוכלוסייה מעל לגיל 42. (2)
למחלת לחץ דם גבוה אין שום סימני זיהוי בדרך כלל (ישנם סמני זיהוי בלחצים מאוד גבוהים) זולת מדידתו. מסיבה זו הסובלים מיתר לחץ דם אינם מודעים כלל למחלתם ולעתים החוסר ידע ממשיך עד הופעת סימני מחלה קשים כגון: שבץ מוחי או אוטם בשריר הלב. בשל תכונות אילו מחלה זו זכתה בשם “הקוטל השקט”. ולכן ניתן לאבחן את המחלה רק ע”י מדידה תקופתית.
גורמים עיקרים ליתר לחץ דם והסיכונים
נהוג לחלק את הסיבות ללחץ דם גבוה לשתי קבוצות עיקריות:
“ראשוני” כלומר אין סיבה רפואית שבגינה האדם סובל מלחץ דם גבוה, יתכנו סיבות גנטיות ו/או סביבתיות כמו צריכת יתר של מלחים או תזונתיים. לחץ דם גבוה ראשוני מהוה מעל ל- 95% מכלל סיבות ללחץ דם גבוה.
והסיבה השנייה “משני” היא בדרך כלל תוצאה של סיבה רפואית אחרת כגון:
גידול ממאיר של בלוטת יותרת הכליה
תסמונת קושין
הפרעות כיליתיות: קריש דם בווריד הכליה, הצרות בעורק הכליה, דלקת הכליה, תסחיף בעורק הכליה, אי ספיקת כליות.
לקיחת תרופות או סמים/ כימיקלים אחרים
הריון או לקיחת גלולות
הקרנות
גדול ע”ש וילם
ועוד…
קבוצות סיכון
אין ביכולתה של הרפואה המערבית להבין את כל גורמי לחץ הדם הגבוה אך ניתן להצביע על מספר סיבות משותפות בין חולי לחץ דם גבוה:
תורשה
עישון סיגריות
לחץ מנטאלי
אמריקאים ממוצא אפריקאי
נשים: בהריון, גלולות נגד הריון
גיל- זהו אחד מהגורמים שאינם ניתנים לשינוי ובד”כ השכיחות של המחלה עולה עם הגיל
רגישות לנתרן המצוי במלח הבישול (נתרן כלוריד NaCl)
יתר משקל אצל אנשים שמנים הלב פועל כנגד התנגדות פריפרית גבוהה יותר ולכן כפיצוי בגוף מעלה את לחץ הדם
שתיינים כבדים
הסיבה ללחץ דם ראשוני אינה ידועה אך מאמינים שהמקור הוא רב גורמי (מולטי פקטוריאלי). גורמים הנחשדים כוללים יתר פעילות של מערכת העצבים הסימפתטית, ייצור מוגבר של הורמון האוגר נתרן, צריכה מוגברת וכרונית של נתרן, הגברת הפרשת רנין (אנזים שמופרש אל הדם על-ידי הכליה בתגובה ללחץ. הוא מגיב עם סובסטראט שמשתחרר מן הכבד ויוצר אנגיוטנסין, שגורם להתכווצות כלי דם ועל-ידי כך מגביר את לחץ הדם. ייצור עודף של רנין גורם לתסמונת של יתר לחץ דם כלייתי.) חסר בחומרים ואזודילטורים (מרחיבי כלי דם) כגון פרוסטגלנדינים ובעיות מולדות בכלי הדם. כמו כן יש המאמינים שצירוף גורמים גנטיים וסביבתיים אחראים לבעיה זו. קיים קשר הדוק בין גורמים תזונתיים, מצבי לחץ ותבניות התנהגותיות לבין שיעורי יתר לחץ דם. מרבית הסיבות ללחץ דם משני הן עקב מחלה כיליתית או אנדוקרינית וכן עקב נטילת גלולות למניעת הריון או קורטיקוסטרואידים.
יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון להרבה בעיות כגון:
בעיות לב וכלי דם
פגיעה בכליות
פיצוץ של כלי דם ברקמות רגישות כגון רקמת העצבים במוח שפגיעה בה עלולה לגרום שבץ מוחי.
סיבוכים הנובעים מפיצוץ של כלי דם עלולים לגרום לעתים למוות או לעיוורון.
השפעה וגרימת נזק שקשור לכלי הדם.
עלול גם לגרום לטרשת עורקים.
מטרת הטיפול ביתר לחץ דם:
• לאזן את לחץ הדם לרמות של 120/80.
הטיפול בלחץ דם
הטיפול בל”ד גבוה ע”פ הרפואה המערבית (3)
ע”פ מסקנות מניסויים קליניים גדולים מוסכם שיש לטפל ע”י תרופות להורדת לחץ דם גבוה כאשר לחץ הדיאסטולי מעל ל100- 95 מ”מ כספית לאורך של ארבעה חודשים ומעלה.
הוכחה חיוניותו של הטיפול התרופתי להקטנת שכיחות המוות כתוצאה מסיבות וואסקולארייות. עם זאת לא הוכחה השפעה חיובית של תרופות על מערכת כלי דם הכלילית של הלב.
התרופות להורדת לחץ דם פועלות על הגוף במספר אופנים. לכל קבוצת תרופות אתרי פעילות שונה ע”פ הפעולה הרפואית שברצון הרופא להשיג אצל החולה באופן ספציפי שעליו להתחשב בסה”כ מחלותיו של הפציינט ואופיו. כמו בתחומים רבים ברפואה בחירת התרופה נגזרת תוך ניסוי ותהייה.
קבוצת התרופות: (4)
חוסמי ביטא – תרופות החוסמות את השפעת האדרנלין על הלב על ידי חסימת קולטנים מסוג ביטא. כך פוחתת יכולת ההתכווצות של הלב, פעילותו מואטת ולחץ הדם בעורקים יורד. בקבוצה זאת נמנים נורמיטן, נורמלול ואחרות.
חוסמי אלפא – תרופות החוסמות קולטנים מסוג אלפא ובכך הן מרחיבות את כלי הדם, משפרות את זרימת הדם ולחץ הדם יורד. השפעה נוספת שלהן היא שיפור פרופיל השומנים בדם.
חוסמי אלפא-ביטא – תרופות החוסמות את השפעת מערכת העצבים הגורמת להעלאה של לחץ הדם במצבי עקה (סטרס).
חוסמי סידן – תרופות הגורמות לכלי הדם להתרחב וחוסמות כניסת סידן לתאי שריר הלב ולכלי הדם. הסידן חיוני לפעולת הכיווץ של אלה ולכן מניעת כניסתו מביאה להרחבת כלי הדם ולירידה בלחץ הדם.
חוסמי קולטן לאנגיוטין 2 – תרופות החוסמות את הקולטן המפעיל את ההורמון, חסימת פעולת ההורמון גם מגינה על כלי הדם הלב והכליות בפני התכווצויות.] לפי הניסוח בהוראות: “אנטגוניסט לרצפטור אנגיוטנסין2 להורדת יתר לחץ דם ולטיפול באי ספיקת לב.
אטנולול – משתייך לקבוצת התרופות הידועה בשם חוסמי בטא. תרופה זו משמשת בעיקר לטיפול בתעוקת חזה, יתר לחץ דם והפרעות בקצב הלב. יש המשתמשים באטנולול מייד לאחר התקף לב כדי להגן על הלב מפני נזק נוסף.
אטנולול אינו מרפא מחלת לב אלא מטפל בתסמינים, ולכן ייתכן שיהיה צורך לקחת תרופה זו בצורה סדירה לתקופה ממושכת, אפילו למשך כל החיים. תרופה זו לוקחים רק פעם ביום וזהו יתרון לאנשים המתקשים לזכור לקחת תרופות. יחסית לחוסמי בטא אחרים פועל אטנולול יותר על הלב ופחות על חלקים אחרים בגוף.
תרופות משתנות – מסלקות מהגוף מלחים ונוזלים ובכך מפחיתות את לחץ הדם. לעתים יש צורך להוסיף לגוף אשלגן על מנת לפצות על זה המופרש עם השתן.
TRITACE – התרופה מכילה 2 חומרים פעילים.
hydrochlorothiazide – הוא חומר משתן. הוא חוסם את פעולתו של נשא, באבובית הרחיקנית, אשר תפקידו להעביר Na מה”שתן הראשוני” חזרה לנוזל הדם. בכך הוא גורם שריכוז ה Na בשתן עולה ובעקבות כך (בגלל הלחץ האוסמוטי) נוזלים נוספים יצאו מהדם לשתן. נפח הדם יורד, ולכן לחץ הדם יורד. לחומר זה מנגנון פעולה נוסף, כמוריד לחץ דם. מנגנון זה לא ידוע, כנראה מנגנון הפועל ישירות על כלי הדם. הרמיפריל – הינו מעכב תחרותי של Angiotensin-Converting Enzyme (ACE). מונע הפיכת אנגיוטנסין I לאנגיוטנסין II, שהוא מכווץ כלי דם פוטנטי. הירידה ברמות אנגיוטנסין II גורמת לירידה בכיווץ כלי הדם ולירידה בהפרשת אלדוסטרון אשר מפחיתה אצירת נתרן ונוזלים והפרשת אשלגן. ראמיפריל גורמת לכלי הדם להתרחב, ובכך מאפשרת את הפחתת לחץ הדם. לחץ דם גבוה יכול לגרום לסיבוכים הכוללים: שבץ מוחי, אוטם בשריר הלב, אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות, ועיוורון.
מעכבי ACE : תרופות הפועלות על אנזים ACE, האחראי לייצור הורמון “אנגיטנסין 2” הורמון המכווץ את שריר הלב וכלי הדם, כך הן מרחיבות את כלי הדם באמצעות פעולה בולמת של המערכת רנין-אנגיוטנסין ומפחיתות את לחץ הדם. היא משפרת את זרימת הדם; משתמשים בה לטיפול ביתר לחץ דם ולטיפול או מניעה של אי-ספיקת לב.
סימפאתוליטיות – פראזוסין הוא תרופה לטיפול ביתר לחץ דם; התרופה מורידה לחץ דם גבוה על-ידי הרפיית השרירים בדפנות כלי הדם, ומביאה להרחבת כלי הדם ולהקלה על זרימת הדם. מסיבה זו פראזוסין ניתן לעיתים גם לאנשים הסובלים מאי-ספיקת לב או ממחלת ריינו (Raynaud), המאופיינת על-ידי זרימת דם לקויה לכפות הידיים והרגליים. בדרך-כלל פראזוסין ניתן יחד עם חומר משתן; ביתר לחץ דם בינוני עד קשה אפשר לתת פראזוסין יחד עם חוסמי בטא או תרופות אחרות להורדת לחץ דם. אפשר גם לתת פראזוסין במינון נמוך להקלת התסמינים הנגרמים על-ידי בלוטת ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת. תופעות לוואי של סחרחורת ועילפון שכיחות בתחילת הטיפול עם פראזוסין בגלל הנפילה הניכרת בלחץ הדם או העלייה בקצב הלב. לכן המנה הראשונה צריכה להיות נמוכה, ויש לתת אותה כאשר החולה שוכב. מאוחר יותר ניתן להעלות את רמת המינון לפי הצורך.
מפקחים על קוטר כלי הדם במוח.
הבעיה העיקרית עם כל תרופות להורדת לחץ הדם שאינם פותרים את שורש המחלה, ובעצם הרי הוזכר שמרבית מקרי המחלה הינם ראשוני.
ישנן מספר פעולות שעל החולה לבצע בתחום סגנון החיים: (3)
חולה הסובל מעודף משקל חייב להרזות.
להימנע מזונות המכילים מלח (המלח סופח נוזלים) כגון: אבקת מרק, חומרים משמרים, רוטב סויה, רסק עגבניות, בשרים משומרים. מומלץ לקרוא על גבי האריזות אודות ריכוז המלח שבו ובשמו הכימי נתרן כלוריד- NaCl או רק נתרן Na.
להימנע ממזונות עתירי שומן.
להימנע מעישון סיגריות. האלקלואיד מסוג ניקוטין שבסיגריות גורם לכיווץ כלי הדם ובכך מעלה לחץ דם.
להימנע משתית קפה ותה. הקופאין שבתה וקפה גורם לכיווץ כלי הדם.
מומלץ לשתות תה מחליטת צמחים ללא קופאין.
פעילות הגופנית.
הקשר בין טרשת עורקים ולחץ דם
קטע ממאמר שנלקח מאתר “טבע הריפוי”: http://www.naturemed.co.il/in_si/health_27.html
הטיפול הנטורופתי ב לחץ דם גבוה:
יתר לחץ דם מהוה את המצב הרפואי שבעטיו ניתנים מרבית המרשמים לתרופות. תרופות להורדת לחץ דם הם ה BEST SELLER בתחום הטיפול התרופתי למחלות. יתר לחץ דם מהווה עסק מצוין, בוודאי לחברות התרופות. בחברת השפע המודרנית שכיחות יתר לחץ הדם עולה עם עליית הגיל, וכך גם מספר האבחנות. כאשר בודקים אוכלוסיות שונות ברחבי העולם מקבלים תמונה שונה לגמרי. במדינות לא מפותחות כמו גינאה החדשה, מספר מדינות באפריקה, או אזורים כפריים בסין, רמות לחץ הדם נשארות בסביבות 110/70 למשך כל חיי תושבי המקום. עמידות זו מפני יתר לחץ דם אינה מולדת כי אם קשורה באורח חיים. הנטורופתיה רואה את יתר לחץ הדם בצורה שונה מהרפואה הקונבנציונלית.
כאשר העורקים בגוף מוצרים כתוצאה מתהליך מתקדם של טרשת עורקים, יהיה זה אך הגיוני שהגוף, שרקמותיו יהיו זקוקות לאותה כמות דם כמו שלפני שהתרחשה החסימה, ימצא פתרון לכך על ידי העלאת לחץ הדם. העלאת לחץ הדם תגרום לפיצוי על החסימה ותאפשר להגביר את כמות זרימת הדם דרך העורקים החסומים. אם הגוף “יצר” את לחץ הדם כפיצוי, כמנגנון הגנה או כהישרדות ואנו מורידים אותו כעת בצורה מלאכותית על ידי תרופות,אין מן הנמנע אפשרות שאספקת הדם לאותם איברים ורקמות הנמצאים מעבר לחסימות עלולה להיפגע, עד כדי הופעת מאורע מוחי או התקף לב. זו הסיבה שאנשים מבוגרים, אשר אנו יכולים להניח שהעורקים שלהם נגועים בטרשת עורקים, גם הרופאים
מאמר זה מתאר גם חלק מהשקפה של שיטת לוסקי לגבי הטיפול במחלה. בעוד שהנטורפת מתמקד בהיבט הפיזי- שיטת לוסקי כאמור מחלקת את הטיפול ל- 4 רבדים- רוחני, שכלי, רגשי, ופיזי.
יתר לחץ דם ע”פ שיטת לוסקי. (5)
יתר לחץ דם ב- 4 רבדים.
במהלך חקירתי את הנושא “יתר לחץ דם” הגעתי למסקנות הבאות:
ברובד הרוחני- (א’- רצון חופשי) כאשר אין איזון בין קבלה לנתינה והכיון הוא לא בהכרח נכון- נתינה לצורך קבלה, קבלה לצורך קבלה, נוצר לחץ- הצינור מצר. אם האדם רק מקבל ומקבל ולא מצליח לתת או לא יודע לתת- הוא אוגר בתוכו. אין זרימה נכונה של הדברים. לאורך שנים הכול מתגבר כבר לכדי התפוצצות.
ברובד השכלי-(ב’- חוכמה) לחץ הדם נקרא “הרוצח השקט” מכיוון שהוא עובד באופן שלא מודעים לו והדרך היחידה להיות מודע לו היא רק באמצעות בדיקות. כמו התת מודע שלנו. הוא עובד ברובד הלא מודע שלנו ורק ע”י בדיקה מעמיקה בו ניתן לגלות אותו, להתוודע אליו ובמידת הצורך לטפל בו. כאשר לא מקשיבים לקולות האלה – הם נאגרים ומתגברים בתוכנו עד כדי התפוצצות ומחפשים דרך לצאת החוצה.
ברובד הרגשי-(1- אור) כאשר האדם אוגר את הרגשות שלו, רגשות קשים בעיקר- כמו כעס, קנאה, שנאה וכו’ ולא מוצא מקום לבטא את הרגשות האלה נוצר לחץ. משפט אופייני לאנשים כאלה יכול להיות משפט כמו “אני מתפוצץ מבפנים”. הכול מוגבר- עוצמת הרגש, הסיבות שגורמות לו…
ברובד הפיזי-(ה’- ראיה) הדם הוא נוזל החיים. הוא השליח של הגוף ומעביר את כל החומרים-ויטמינים, מינרלים, חמצן ועוד לכל חלקי הגוף. ברגע שהמעברים שלו מצרים נוצר לחץ בוריד ואז כדי לחפות על ההצרות ולדאוג שעדיין יגיעו החומרים הנחוצים לכל חלקי הגוף יש צורך להעלות את רמת לחץ הדם כדי שיותר דם יזרום. כפי שהוסבר קודם- יתר לחץ דם ראשוני נוצר כאשר יש ייצור מוגבר של הורמון האוגר נתרן וייצור מוגבר של הורמון שמטרתו היא להרחיב את כלי הדם כדי לאפשר זרימה. יתר לחץ דם עלול לגרום בסופו של דבר גם להתפוצצות של ורידים מלחץ.
מבחינת האינטליגנציות ניתן לראות קשר ברור בניהן לבין לחץ הדם ב-4 הרבדים.
כאשר שיש בלבול בין הרצון לקבל ולתת – הרצון החופשי לא ברור ולא מאוזן, נוסיף לזה גם את חוסר התזמון– הרצון החופשי לא מתזמן כמו שצריך – אז הוודאות באור נחלשת (“הדברים לא קורים לטובתי”). אין ראיה מרחבית מעמיקה על הדברים.
לסיכום- דם- נוזל החיים = א’ רצון חופשי אין לרצון החופשי תזמון.
לחץ = ב’ חוכמה
כאשר הרצון החופשי לא מתוזמן, נחלשת הוודאות באור ואין ראיה כוללת ומרחבית על הדברים ונוצר לחץ.
כטיפול ראשוני במחלה אני ממליצה לבצע את הפעולות הנ”ל:
1. כל לילה לפני השינה אמור סליחה לעצמך.
2. כל בוקר קום חצי שעה לפני כולם והקדש אותה לעצמך. התכוונן ואמור: “אני מבקש את טובת העולם כולו. כל מה שיבוא לי היום- יבוא מצד האור ויפעל לטובתי.” (רצוי להדליק נר בתהליך זה).
3. קבע ורשום קדימויות מה חשוב לך בחיים נכון להיום- עצום עיניים ותראה את היום שלך.
תיאור מקרה
אוסנת בת 50
אם חד הורית + 2 ילדים בוגרים. אובחנה כחולת כלחץ דם ראשוני זה כ- 4 שנים ולוקחת תרופות.
עובדת ולומדת.
אוסנת לומדת מודעות ובכוונתה להיות מטפלת אך מעידה על עצמה שלא תמיד היא יודעת למה היא רגישה כל כך ולמה היא לפעמים בוכה כל כך ,היא מודעת לכך שהיא לא באמת מספרת על עצמה ולא תמיד רואה את הקשר בין הדברים.
אבחון
בחרתי לאבחן את אוסנת ע”י מבחן אינטליגנציות ומשפטי מפתח.
משפטי מפתח של אוסנת:
אני עייפה- י/2
אני לא אוהבת ספורט- י/2
בסך הכול בסדר- ג/3
אני עצלה- י/2
אני רגישה- צ/4
נמאס לי שאני בוכה בקלות- ב/2
זה מביך אותי- ט/2
אני לא אוהבת מסגרות- 4/3
איזה חלום היה לי- ק/4
אני לא רואה את עצמי……- ה/1
כשמסתכלים על משפטי המפתח של אוסנת ומשווים אותם עם שאלון ערכי חיים אפשר לראות שהאינטליגנציות החלשות מופיעות בשתיהן.
הטיפול בשיטת לוסקי
המטרה שלנו בטיפול בשיטת לוסקי היא להגיע מהכתר למלכות.
ניתן לראות לפי עץ החיים ומשפטי המפתח של אוסנת שה”צינור” הזה הוא יחסית פתוח ולכן מה שעלינו לעשות הוא בעצם לחזק את האינט’ שלאורך הצינור הזה וע”י כך לפתוח את שאר האינט’. ניתן לראות את זה כנהר עם מספר נחלים שמתחברים אליו לזרם אחד, אחיד וחזק.
בחרתי להתמקד במספר אינט’ לאורך הנתיב הזה:
1. אור- כפי שהוסבר למעלה- שנחזק את הוודאות באור ונראה שהכל בא לטובתי הלחץ יפחת.
2. שלום- אינט’ של שלום מדברת על טיפוס בעל אישיות רודפת שלום.
כאשר השלום בהגזמה= ריצוי- הכלי מנסה להכיל יותר ממה שהוא יכול ואז נוצר לחץ.
המטרה שלנו בטיפול באינט’ הזו היא לשמור עליה מאוזנת.
למרות שהציון נראה מאוזן ניכר שיש נטייה להצפה באינט’.
3. חן- אינט’ של חן מדברת על מודעות. כאשר אוסנת תהיה מודעת לעצמה- לרגשות שלה- ותיתן להם ביטוי היא תפחית מהלחץ.
4. גילוי- אינט’ של גילוי מדברת על קבלת המציאות- שזה בהמשך למודעות יעזור לה לקבל את המציאות ולדעת איך להתמודד איתה.
רובד רוחני-
מדיטצית קונדליני ואום- משחררות את הלחצים.
תרופות לוסקי-
1. אור- כל בוקר (במשך חודש שלם) לקום חצי שעה לפני כולם ולהקדש אותה לעצמך. התכוונני ואמרי: “אני מבקשת את טובת העולם כולו. כל מה שיבוא לי היום- יבוא מצד האור ויפעל לטובתי.” (רצוי להדליק נר בתהליך זה).
2. שלום + חן + גילוי – כל ערב התבונני על היום שעברת (חן) חברי תחושות למחשבות ובדקי האם היו מקרים במהלך היום שהרגשת שאת מרצה מישהו אחר. עשי את התהליך הזה תוך כדי חיבוק עצמי של 10 דקות (שלום). אחרי 10 דקות אמרי לעצמך: “אני מקבלת ומודה ליום שעבר (גילוי), אני סולחת לעצמי על הכול, הכול בא מצד האור, הכל לטובתי”. עשי את התהליך הזה במשך 40 יום.
רובד שכלי-
פסיכותרפיה-
לדבר ולשחרר את הרגשות האצורים ובכך לשחרר את הלחץ שנוצר בגוף.
לדבר על חוויות מתוך היומן האישי.
דמיון מודרך-
לראות את הדם זורם בחופשיות בגוף בתוך הורידים, כל הנימים, ורידים, עורקים פתוחים ומאפשרים את הזרימה החופשית ללא לחץ.
רובד רגשי-
פסיכודרמה- לעשות פסיכודרמה על מקרים שבהם הרגשתי שלחץ הדם עולה ואיך הייתי יכולה להתמודד איתם אחרת.
אמנויות- הרשמי לחוג של ריקודי עם (לדוגמא), לשחרר ולהשתחרר מהלחצים של היום יום.
שימי לך מוזיקה שאת אוהבת/מרגיעה אותך שאת מרגישה לחצים.
ערכי יומן אישי וכתבי בו את מה שאת מרגישה וקשה לך להגיד.
רובד גופני-
תזונה- (6)
יש לבצע מספר שינוים בהרגלי התזונה:
הקטנת צריכה של מלח.
אשלגן סידן ומגנזיום עוזרים בהפחתת לחץ הדם. (אשלגן יש בתפוחי אדמה,אשכוליות ירקות שונים גויאבות) ואכילת מוצרי חלב כחושים לסידן לפחות 5 מנות ביום.
שתיית מיץ סלק.
אכילה של פירות וירקות כחלק קבוע מהתפריט- מסייעת בהורדה של לחץ דם גבוה.
לצמצם משקאות אלכוהוליים.
הימנעות ממאכלים משומרים.
נטילת אומגה 3.
הימנעות משתיית קפה או תה. שהקפאין שבתה ובקפה גורם לכיווץ כלי הדם.
מומלץ לשתות תה מחליטת צמחים ללא קופאין.
הימנעות מעישון.
(במקרה של אוסנת היא הפסיקה לעשן לפני שנתיים כחלק מהתהליך שהיא עוברת).
התאמת תוכנית פעילות גופנית
בנית תכנית פעילות גופנית 30 דקות ביום: למשל הליכה בבריכה 3 פעמים בשבוע ו30 דקות הליכה עוד פעמיים בשבוע
פרחי באך-
ה’- רד צ’סנאט- הטיפול הוא לשחרר ולראות את הדברים בפרופורציה הנכונה.
י’- ווילד רוז- אדם שעושה.
נ’- אוק- יכול לעמוד מול כל המצבים הקשים בחיים אם הרבה תושייה ואומץ. יודע להשקיע את מירב המאמצים בהתמדה ובדבקות, אם השמת גבולות למאמץ. חיובי = כוח סבל
ס’- גורס- האמונה והתקווה שבסופו של דבר ימצא הפתרון הנכון וניתן להתגבר על כל קושי
ב’- סנצ’ורי- התמצית מחזקת מבחינה פיזית ונפשית, נותנת כוח, טובה להחלמה אחרי מחלה ממושכת
ביבליוגרפיה
1. אתר “טבע הריפוי” http://www.naturemed.co.il/in_si/health_27.html (נדלה בתאריך 8/4/07)
2. אתר “מרכז הרופאים המומחים” http://www.starmed.co.il/Diet/BloodPressure (נדלה בתאריך 8/4/07)
3. אתר “טבעלייף” מאמרו של דר’ יוסי תומר http://www.tevalife.com/article.asp?id=684 (נדלה בתאריך 8/4/07)
4. אתר “ראש פתוח” דר’ יצחק זקס http://www.life-after-stroke.co.il/content.asp?page=risk_factors (נדלה בתאריך 8/4/07)
5. לוסקי ד. (2005) “32 האינטליגנציות”
6. דר’ באלך ג’. ודר’ סטנגלר מ. (2006) “האינציקלופדיה החדשה לריפוי טיבעי”
רשמה: מירי גז
מנחה: ד”ר דני לוסקי