זהו לא סוד גדול שמוזיקה יכולה לשנות את מצב רוחנו תוך מספר רגעים בודדים, וממש לא צריך להיות גאון כדי להבין שמוזיקה משפיעה על תחושת האושר שלנו וההרגשה הפנימית. מספיק לשים שיר אחד שאנו אוהבים והרגשתנו תשתנה בין רגע. אך האם חשבתם פעם מה באמת יש במוזיקה שהיא כל כך מחוללת פלאים? איך זה שסוגים שונים של מוזיקה משפיעים על מצבנו הפיזי והמנטאלי בצורה שונה? איך מוזיקה יכולה לשמש כתרופת פלאים לחיים בריאים ומאושרים ולמה ממש עכשיו כדאי לכם לפתוח ווליום ולשים מוזיקה שאתם אוהבים? על שאלות אלו ועוד אנסה לענות במאמר זה.
“מוזיקה יכולה להרגיע אותנו, לחלץ אותנו מדיכאון וגם לדכא אותנו. היא יכולה לשכנע אותנו לקנות דבר מה, היא יכולה להזכיר לנו את הפגישה הרומנטית הראשונה ולהרקיד אותנו, אך גם לצמרר אותנו ולגרום לנו להזיל דמעה. המוזיקה מעסיקה שטחים נרחבים במוח, אפילו יותר מאשר השפה. בני אדם הם יצורים מוזיקליים”. מתוך הספר מוזיקופילה, אוליבר סאקס
אמנות סידור הצליל והשקט בזמן
המילה מוזיקה נגזרת מהמילה היוונית מוזיק (muzic), שפירושה ‘האמנות של המוזות’.
במיתולוגיה היוונית המוזות היו שליחים של האלים שנתנו השראה ליוצרים שונים כמו משוררים, מוזיקאים ופילוסופים. מכאן גם נגזרה המילה ‘מוזה’ או השראה. מוזיקה מאז ומתמיד הייתה כלי שבו השתמשו כדי לבטא רגשות שונים כמו שמחה, עצב כאב ואהבה וגם לשחרר רגשות מתוכנו במידה והם לא משרתים אותנו נאמנה, זאת גם כנראה הסיבה שלמוזיקה יש חשיבות כל כך גדולה לאנשים בתרבויות שונות, בדתות בכל העולם ובכל הזמנים. אך מעבר לכך, מוזיקה היא הרבה יותר ממנגינה נעימה או מביטוי אמנותי כדי להעביר מסרים. במוזיקה יש כוחות מסוימים שלא תמיד ניתן להסביר במילים. מחקרים מהזמן האחרון מראים לנו שהשפעת המוזיקה היא נרחבת הרבה יותר ממה שחשבו פעם או ממה שאנו בכלל מודעים אליו.
ברמה הבסיסית, מוזיקה היא רטט המופק משבעה אוקטבות (דו רה מי פה סו לה סי דו). יש הטוענים שאוקטבות אלו מציינות גם את מספר העולמות (7 ע”פ הקבלה) ושהם למעשה השפה שאלוהים משתמש בה בעולם. תוכלו לשים לב בעצמכם כיצד כל יצור חי משתמש במוזיקה, החל מהדולפינים שמשתמשים בצלילים ובתדרים כדי לתקשר אחד עם השני , הציפורים שמצייצות ומדברות אחת עם השנייה כדי לנדוד יחד, תינוקות שמוציאים בפעם הראשונה הבהרות ואף כוכבי לכת. כולם יוצרים רטטים שניתן לחוש אותם כצלילים במצב המודעות המתאים. כולם מתקשרים בעזרת מוזיקה והיא זו שמקשרת בין כל יצור חי בטבע. במילים אחרות, מוזיקה היא תדר, ותדר ללא ספק יכול לחולל פלאים.
איך מוזיקה משפיעה עלינו
אמנם יש מספיק עדויות והוכחות מדעיות כדי להבין שמוזיקה משפיעה עלינו, אך מסקרן לגלות מה קורה בתוך המוח וכיצד הצלילים והתדרים שאנו שומעים משפיעים על הגוף והנפש. למדענים מחקר המוח אמנם אין תשובות לכל השאלות, אך בעזרת הטכנולוגיה החדשה כמו מכשירי FMRI (תהודה מגנטית) ניתן לצלם את המוח בתלת מימד בזמן שמיעת מוזיקה ולראות שכאשר אדם שומע צלילים מסוימים איזורים במוח נדלקים או נכבים וזוהי הוכחה מספקת כדי להבין שמוזיקה משפיעה ישירות על הגוף והנפש. בשנים האחרונות הרבה יותר מדענים החלו לחקור את תחום המוזיקה בצורה מקצועית וניסו להבין כיצד היא יכולה להשפיע על אורח חיינו, לפניכם כמה ממצאים מעניינים מהמחקרים האחרונים:
כשאתם נמצאים במצב מדוכדך או שעבר עליכם יום קשה, מספיק שיר אחד טוב שירטיט את ליבכם וישנה את כל האווירה מסביבכם ובתוככם. ישנם תדרים משפיעים יותר וישנם פחות, אך מה שחשוב להבין הוא שמוזיקה אכן משפיעה על כל אחד מאיתנו. סוגי מוזיקה מסוימים יכולים לעורר רגשות שונים אצל אנשים שונים. למשל לאדם אחד מוזיקה קלאסית תשפיע בכך שזה יעורר בתוכו רגשות עצובים ולאדם אחר (עם אותו סוג מוזיקה בדיוק) ישפיע בכך שזה יעורר בו רגשות שמחים. התחושה היא סובייקטיבית ומשפיעה עלינו בצורה שונה אך ההשפעה קיימת על כל אדם באשר הוא.
מוזיקה גם יכולה להיות תרופה טבעית נהדרת עבור סוגים רבים של בעיות בחיי היום יום החל מדיכאון, חוסר מצב רוח, חוסר מיקוד, חוסר ריכוז, עצבות ועוד.
אם לא השתכנעתם מספיק (ובצדק, זה פשוט טוב מידי כדי להיות אמיתי), לפניכם מס’ מחקרים שנעשו בזמן האחרון בתחום המוזיקה:
מוזיקה טובה לבריאות שלנו– במספר ניסויים שנערכו בבתי חולים שונים נמצא כי מאושפזים שהשמיעו להם 30 דקות ביום מוזיקה נעימה מצבם הבריאותי השתפר בצורה משמעותית מאשר אלו שלא נחשפו למוזיקה כלל.
מוזיקה מפיגה כאבים- בניסוי שנערך בקרב ילדים שצריכים לעבור טיפולים מסוימים כמו ביקור אצל רופא שיניים, בדיקות מכאיבות או תהליכים רפואיים אחרים נמצא כי בעת שהשמיעו להם מוזיקה התגובה שלהם הייתה הרבה פחות דרמטית. נמצא גם כי מוזיקה יכולה להפחית כאבים ותחושות לא נעימות בגוף כמו כאבי גב, סטרס, כאבי בטן תחושת אי נוחות בגוף ועוד.
במחקר אחר מ-2013, אנשים שאובחנו במחלת כאבי שרירים (פיברומיאלגיה), חולקו אקראית לשתי קבוצות – אחת הקשיבה למוזיקה פעם ביום במשך ארבעה שבועות והשנייה לא. אנשי הקבוצה אשר האזינו למוזיקה דיווחו על ירידה משמעותית בכאבים בגוף ופחות סימפטומים דיכאוניים.
מוזיקה תשפר את יכולת הלמידה שלך– ממחקר שנעשה בבתי ספר שונים נמצא כי תלמידים ששמעו מוזיקה קלאסית שיפרו את הישגיהם הלימודיים מאשר חבריהם שלא האזינו. מוזיקה קלאסית משפרת את הריכוז, את היכולת להחליט החלטות, לפתור בעיות מורכבות ולשפר את יכולת הזיכרון והלמידה.
מוזיקה טובה להורדת לחץ דם– בשנת 2012 נעשה בארה”ב מחקר אשר חילק קבוצת חולים הסובלים מיתר לחץ דם לשני קבוצות. בקבוצה אחת השמיעו להם את יצירותיו של מוצארט בעוד שלקבוצה השנייה השמיעו שירים של להקת ‘קווין’. נמצא כי החולים ששמעו את מוצארט דיווחו על ירידה משמעותית ברמת לחץ הדם.
מוזיקה עוזרת לאנשים שסובלים מאכילת יתר- במחקר שנעשה בארה”ב באוניברסיטת ג’ורגיה נמצא כי אכילה תוך כדי שמיעת מוזיקה משפיעה בצורה משמעותית על אופן האכילה, על הקצב וכמות האוכל שאנו מכניסים לגופנו. אדם שישמע מוזיקה קלאסית ומרגיעה תוך כדי הארוחה, יאכל בקצב איטי יותר ויהנה יותר מחווית האכילה. מוזיקה קצבית או רועשת לעומת זאת תגרום לנו לאכול מהר יותר, דבר שיגרום לנו להכניס לגוף כמות מזון גדולה יותר וישפיע על מערכת העיכול.
מוזיקה מועילה במערכות היחסים שלנו עם הסביבה– במחקר שנעשה בקרב בני נוער נמצא כי נערים אשר למדו לנגן על כלי מסוים כמו תופים, כלי נשיפה או פסנתר דיווחו על שיפור דרמטי בקשר שלהם עם המשפחה והחברים שלהם. הם נעשו לפחות עצבניים ותוקפניים, למדו לשלוט על רגשותיהם במצבי לחץ והפכו לאנשים מתונים יותר. במחקר נוסף שנעשה בבית כלא בגרמניה נמצא כי תרפיה מוזיקלית מורידה את רמת הלחץ , הדאגה והסטרס ומשפרת את הקשרים בניהם בכך שהם הופכים להיות יותר נעימים לסביבתם.
מוזיקה משפרת את היכולות המוטוריות והמנטאליות- מוזיקה משפרת מערכות שנות בגוף כמו המערכת המוטורית שאחראית על תנועה, גם אם היא פגועה כתוצאה ממחלות מנוונות כמו פרקינסון או שבץ מוחי. ד”ר אוליבר סאקס הוא פסיכיאטר אשר בחן רבות את כוחה של המוזיקה לסייע לאנשים להחלים ממחלות שונות. סאקס מראה בספרו “מוזיקופילה” דוגמאות חיות כיצד מוזיקה מצליחה להניע חולי פרקינסון שאינם מסוגלים לזוז, כיצד אנשים שסבלו משבץ מוחי חזרו לדבר ואיך אנשים שסבלו מאלצהיימר או מחלת שכחה חזרו שוב לזיכרונותיהם.
מוזיקה משפרת את שמחת החיים שלך- במחקר שנערך בזמן האחרון אנשים התבקשו להתאמץ ולהפוך לשמחים גם אם לא היו במצב זה באותו הרגע. נמצא כי אלו שהשתמשו במוזיקה משמחת וחיובית יכלו לבצע זאת בקלות יתרה מאלו שלא שמעו מוזיקה. נמצא גם כי שמיעת מוזיקה במשך 12 דקות בלבד יכולה לשפר את מצב הרוח בצורה דרמטית. דבר הרבה יותר אפקטיבי מלקחת כדור. תנסו את זה בפעם הבאה שאתם לא מרגישים כל כך טוב או סתם מצוברחים.
לימוד מוזיקה משפרת יכולות קוגנטיביות– אם ההורים שלכם שלחו אתכם ללמוד על כלי נגינה מסוים שהייתם קטנים, תעצרו הכל ותודו להם על זה. מחקרים מוכיחים שמי שלמד לנגן בגיל צעיר פיתח יכולות וכישורים שלא יסולאו בפז. למידת כלי נגינה לא משפרת רק את היכולת המוזיקלית אלא גם משפרת יכולות רבות כמו יכולת וורבלית, ראייה מרחבית, יכולת פתרון בעיות מורכבות, משפר את החשיבה ועוד. לרוב גם אותם ילדים יהיו יותר חכמים, עם יכולת גבוהות ללמידה ועם חדות מחשבה.
מוזיקה מפחיתה לחץ וחרדה – בזמן חרדה או לחץ קצב הלב ולחץ הדם עולים ומשתחרר הורמון בשם קורטיזול שידוע “כהורמון הלחץ”. הקשבה למוזיקה רגועה עם טונים נמוכים וקצב איטי מרגיעה אותנו ומשחררת את הקורטיזול מהגוף. בנוסף, לפי מס’ מחקרים הקשבה למוזיקה במשך 20 דקות כדרך חיים יכולה למנוע את החרדות אפילו יותר מתרופות מפחיתות חרדה.
מוזיקה משפרת את המערכת החיסונית שלנו – החוקר מארק איסקוביץ׳ בדק כיצד מוזיקה משפיעה על נוגדן מסוג IGA הנמצא במערכת החיסונית ותפקידו להגן על גופנו מפני מחלות.
במחקר אנשים נבדקו לפני ששמעו מוזיקה ולאחר 40 דקות של האזנה למספר אפשרויות – תקתוק השעון, תכנית רדיו, מוזיקה מרגיעה או שקט מוחלט. אלו שהקשיבו למוזיקה מרגיעה נצפתה העליה הגדולה ביותר בכמות הנוגדן בהשוואה לשאר. הם הסיקו שהקשבה למוזיקה ולאו דווקא לצלילים אחרים מחזקת את המערכת החיסונית שלנו.
מוזיקה טובה לפעילות גופנית- במחקר מסוים מדדו את צריכת החמצן של מתאמנים שהקשיבו למוזיקה בקצבים שונים בזמן שהתאמנו על אופני חדר כושר. מהמחקר נמצא שכשהם הקשיבו למוזיקה עם קצב מהיר שמתאים לקצב התנועה שלהם, הגוף שלהם צרך חמצן בצורה יעילה יותר מהמצב בו המוזיקה הייתה איטית או בקצב לא מסונכרן עם התנועה שלהם.
‘צלילים ומוסיקה הם בעלי כושר ריפוי ברובד הרגשי, תקשיב למוסיקה כל יום כל היום. כשאתה הולך לישון תחליש את המוסיקה, אל תכבה את המכשיר’ (תרופות לוסקי 2013)
לסיכום
מוזיקה סובבת אותנו בכל תחומי החיים ובכוחה לתרום לנו רבות על אורח חיינו.
בין אם זה לעורר בנו השראה ליצירה מסוימת, לשפר את היכולות שלנו בחדר הכושר או בזמן הריצה, לשפר ארוחה רומנטית, להתכונן למבחן, לשפר את איכות השינה שלנו, לשמש כמשכך כאבים טבעי לגוף ופשוט לגרום לנו לשמוח ולהנות. פשוט כי היא טובה לכל אדם בכל מצב.
השתמשו במוזיקה כתרופה טבעית לגוף ולנפש ותקפדו לשמוע מוזיקה לפחות חצי שעה ביום.
איכות החיים שלכם תשתפר פלאים.
ביבליוגרפיה:
מאמרים באינטרנט, אוליבר סאקס, וויקיפדיה, יוטיוב
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4560241,00.html
http://psychotherapyisrael.com/2012/06/05/%D7%A7%D7%A6%D7%91-%D7%94%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D-7-%D7%93%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%9C%D7%90-%D7%99%D7%93%D7%A2%D7%AA%D7%9D-%D7%A2%D7%9C-%D7%9B%D7%95%D7%97%D7%94-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%9E/