תודה כתרופה
10/05/2015
כוח החיסון
11/05/2015

נתינה כתרופה לשיפור איכות החיים

נתינה, כהגדרתה במילון היא “העברת דבר מה לאדם או גורם אחר ללא רצון לקבל תמורה”.
מהטמה גנדי אמר פעם שהדרך הטובה ביותר למצוא את עצמך, היא לאבד את עצמך בשירותם של אנשים אחרים. גנדי היה איש חכם, שהבין היטב את מעלת הנתינה לאחרים וגם את השפעתה על חיינו.

ישנם עשרות מחקרים מדעיים מתחומי הנפש והפסיכולוגיה החיובית המראים בבירור כיצד נתינה (ולאו דווקא קבלה) גורמת לנו להרגיש טוב יותר, משפרת את בריאותנו הפיזית והנפשית, מורידה לחצים ומתחים ומשפרת את איכות חיינו. במאמר זה אתן דוגמאות לאותם מחקרים ואסביר כיצד נתינה יכולה להשפיע עלינו ולשפר את חיינו לרמה הבאה.

רשימת מחקרים:

  1. במחקר שנעשה ב1999 ע”י ד”ר דאג אומן (Doug Oman PhD) מאוניברסיטת קליפורניה/ברקלי נמצא שאנשים קשישים שמתנדבים ב 2 ארגונים או יותר בתקופה של כ 5 שנים דיווחו על ירידה של 44% ברצון שלהם למות, מאשר חבריהם שלא התנדבו בכלל. בנוסף, הם גם דיווחו בתקופה זו על רצון שהתעורר בהם להתחיל לשנות הרגלי חיים כמו פעילות גופנית , לאכול נכון ולהפסיק לעשן.
    זאת כדי שיוכלו להמשיך לחיות ולעזור יותר לאנשים אחרים.
  2. במחקר שנעשה בשנת 2003 ע”י סטפני בראון (Stephanie Brown ) מאוניברסיטת מישיגן נמצא שזוגות שסיפקו עזרה מעשית לקרובים שלהם, חברים או שכנים או שנתנו תמיכה רגשית לבני זוגם היו בסיכון נמוך יותר לחלות והעלו את רמת האושר בחייהם.
  3. בשנת 2006 נעשה מחקר ע”י ד”ר רחל פיפארי (Rachel Piferi ) מאוניברסיטת ג’ונס הופקינס (Johns Hopkins University) המראה שאנשים שמספקים תמיכה חברתית לאחרים יש לחץ דם נמוך יותר מאשר אלו שלא. דבר זה מרמז על תועלות פיזיולוגיות ישירות מאשר לאלו שלא נותנים מעצמם לזולת.
  4. במחקר שנעשה בשנת 2006 ע”י ג’ורג’ מול (Jorge Moll) במכון הלאומי לבריאות מצאו כי כאשר אנשים נותנים לצדקה, פעולה זו מפעילה אזורים במוח הקשורים בהנאה, קשרים חברתיים ואמון באנשים אחרים. מדענים גם בדקו כי התנהגות אלטרואיסטית משחררת אנדורפינים במוח- הורמונים אשר מעצימים בתוכנו את תחושת האושר וגורמים לנו לסוג של high””.
  5. מחקר שנעשה ב2008 בבית הספר לעסקים בהרווארד, ע”י פרופ’ מייקל נורטון (Michael Norton) מצא כי נתינת כסף למישהו אחר השפיעה על רמת האושר של הנותן יותר מאשר שהם השקיעו אותו על עצמם (למרות המחשבה שהפעולה ההפוכה היא זו שתורמת יותר לאושרנו האישי).
  6. פרופ’ סונג’ה ליובומירסקי (Sonja Lyubomirsky) מומחית לאושר באוניברסיטת קליפורניה,
    ראתה תוצאות דומות (עלייה ברמת האושר) כשביקשה מאנשים מסוימים לבצע 5 פעולות של נתינה בכל שבוע למשך 6 שבועות.
  7. בסקר שנערך ב 2010 הנקרא “תעשה טוב תחייה טוב” נבדקו 4,500 אמריקאים מבוגרים ש 41% מהם מתנדבים בהיקף פעילות של כ 100 שעות שנתיות. מאותם 41% מתנדבים נמצא כי 68% מהם דיווחו על בריאות פיזית טובה יותר. 89% מהם דיווחו שהם שיפרו את הרווחה הכללית בחייהם ו73% דיווחו שרמות המתח והלחץ בחייהם ירדו באופן משמעותי.
  8. סטיבן ג’ פוסט (Stephen G. Post), סופר ופרופ’ לרפואה מונעת באוניברסיטת סטוני ברוק (Stony Brook University) מדווח ע”פ מחקרים שביצע כי נתינה לאחרים הוכחה כפעולה שתורמת מאוד בקרב אנשים שסובלים ממחלות כרוניות כמו HIVוטרשת נפוצה.

כל המחקרים הללו נעשו ע”י פרופסורים, דוקטורים, חוקרים ואנשים חכמים אחרים, ובכולם נבדקו גם אנשים שקיבלו עזרה מאחרים. למרבה הפלא, נמצא כי קבלת עזרה לא הפיקה תוצאות דומות מאלו שנתנו מעצמם לאחרים.

בשורה התחתונה, כל החוקרים הללו (ועוד רבים וטובים) מצביעים על כך שנתינה לאחר יכולה לשפר את הבריאות שלנו ולהאריך באופן משמעותי את תוחלת החיים. ועם נתונים כאלו, מה הפלא שנתינה היא דבר שרצוי להכניס אותו לשגרת חיי היום יום?

איך נתינה משפיעה על חיינו?

דרווין, מפתח תורת האבולוציה טוען שנתינה תורמת לנו מכיוון שהיא קשורה לעובדה שהיא עוזרת להישרדות הקבוצה, כמו כן הוא מסביר שאהדה ואמפתיה לאחר מהווה את הבסיס של האלטרואיזם המאפשרת לכל שבט או קבוצה לפרוח ולהמשיך לשרוד גם ברגעים הפחות נעימים.

כשאנו נותנים מעצמנו משהו לאחר, מתעוררת בנו תחושה טובה של שיתוף פעולה עם העולם.
מעבר לחומרים הכימיים שמשתחררים בגופנו כשאנו מבצעים פעולה זו (כמו אוקסיטוצין שמשוחרר גם במהלך יחסי מין) נתינת דבר מה לאדם אחר מגדילה את הסיכויים שנקבל את מה שאנו צריכים. לעיתים זה יקרה מאותו אדם ולעיתים מאנשים אחרים.

“שלח לחמך על פני המים, כי ברוב הימים תמצאנו” קהלת י״א – פסוקים א׳-ב׳

לכאורה, זה אמרה די מוזרה, הריי אם אין לנו כסף בחשבון הבנק ונתחיל לתרום כסף לאחרים, דבר זה יוצר פעולה הפוכה, אך האמת היא שברמה הפסיכולוגית כשאנו נותנים משהו מעצמנו (גם אם זה משהו קטן) אנו יוצרים קשרים במוח שנותנים לנו מוטיבציה להרוויח יותר (למשל כסף), בעיקר כדי שנוכל להיות יותר יעילים ונדיבים.

מה חסר לך בחיים?

בסופו של דבר, מה שאנחנו נותנים זה בהכרח מה שאנו מקבלים.
כשאנו נותנים מעצמנו משהו מתרוקן מתוכנו, וחוקי היקום דואגים למלא תמיד משהו ריק.
כמו לדוגמא אוכל, כל עוד לא נוציא אותו מגופנו (בין אם זה דרך מע’ העיכול או דרך פעילות גופנית) לא נוכל להכניס אוכל חדש, ודבר זה יפגע באיזון של הגוף. אותו העיקרון מתבצע בכל תחום בחיים שבו יש חוסר או עודף.

  • אם אהבה זה מה שחסר לכם בחיים- תנו יותר אהבה לסובבים אתכם, בין אם זה בזוגיות, במערכות חברתיות אחרות או אפילו לחיית המחמד שלכם. כשאתם תתנו אהבה מעצמכם, היא תחזור אליכם בענק.
  • אם בריאות זה מה שאתם צריכים- תתחילו לבקר חולים ותראו איך הרגשתכם משתנה באופן מידי. כמו כן יתעורר בכם רצון לשנות הרגלים כמו להתחיל לאכול בריא ולבצע פעילות גופנית.
  • אם זוגיות זה מה שאתם צריכים, נסו לעזור לאחרים למצוא זוגיות, כמו למשל להפגיש בין מכרים שונים שלדעתכם מתאימים.

רק לחשוב על נתינה גם עושה את העבודה

פרופסור סטיבן ג’ פוסט (Stephen G. Post) שחוקר שנים רבות את מעלת הנתינה מציין שבמחקר מסוים שביצע נתנו לנבדקים מספר אופציות למתן תרומה. בזמן זה הם לבשו מכשיר מסוג FMRI המראה באילו אזורים המוח מגיב לאותה הרגשה. כשאותם נבדקים החליטו לתרום לאופציה מסוימת וסימנו את המשבצת המתאימה לה הם רוצים לתרום, המערכת המזולימבית ( (mesolimbicבמוח נדלקת. 
אזור זה במוח אחראי וקשור באופן ישיר לתחושת האושר שאנו חווים וגורמת לנו להרגיש טוב. כמו כן אותו אזור מפריש חומרים כמו דופמין ואוקסיטוצין האחראי על תחושת האושר שלנו. 

אילו עוד יתרונות קיימים כשאנו נותנים מעצמנו?

  1. נתינה מעודדת שיתוף פעולה וקשרים חברתיים כמו גם אמון הדדי בקרב החברה. כי כשאנו נותנים לאחרים אנחנו מחזקים את הקשרים שלנו איתם.
  2. כשאנו נותנים מעצמנו הסיכויים לקבל את מה שחסר לנו גבוהים יותר.
  3. נתינה טובה לבריאות מנטלית ופיזית כאחד.
  4. להיות נדיב ונחמד מוביל אותך לקבל אחרים באופן יותר חיובי ולהיות אדם טוב יותר.
  5. נתינה מעודדת הכרת תודה. כי כשאתה נותן מעצמך, אותה נתינה מעוררת בך הכרת תודה לאחרים ולעולם.
  6. לתת זה מדבק- התנהגות אלטרואיסטית יוצרת מעגל של נדיבות בקהילה שלנו. כשאדם אחד מתנהג בנדיבות זה מעורר השראה לצופים בו להתנהג כך מאוחר יותר כלפי אחרים. כתוצאה מכך, גם אדם אחד יכול לגרום לשרשרת של טוב לב ונדיבות אפילו למאות אנשים. רובם כמובן לעולם לא ידעו זאת, אך זה נתון ששווה להתייחס אליו. אתה אף פעם לא יודע על כמה אנשים השפעת כשעשית מעשה טוב. (ראו סרטון).
  7. נתינה משחררת חומרים כימיים בגוף שגורמים לנו לתחושת אופוריה ו- highכמו למשל אוקסיטוצין (הורמון שמשתחרר גם במהלך סקס וגם במהלך יניקה).

מעבר לכל היתרונות שמגיעים לנו כשאנו נותנים לאחר, לנתינה יש פאן חינוכי מוסרי ודתי.
ביהדות צדקה נחשבת למצווה חשובה מאוד ויש שטוענים שהיא המעלה הגבוהה ביותר.  הדאגה לעניים תופסת מקום מאוד מרכזי במסורת היהודית אשר מדבר רבות על עניין זה.
צדקה, מלשון צ.ד.ק- פעולה זו, מעבר לכך שהיא תורמת רבות לחברה היא גם מחזקת את המידות הטובות בנו עצמנו, לכן מצוות צדקה היא חובה ולא רק רשות כמו שרבים נוטים לחשוב.
במורה נבוכים הרמב”ם מוסיף ואומר שבעשיית צדקה אנחנו מעניקים לעצמנו את מה שמגיע לנו- וזה להיות אדם יותר טוב. נתינה מחזקת בנו את הערך העצמי והופכת אותנו לאנשים טובים יותר.

אז נכון, לא תמיד זה קל לנו לתת מעצמנו לאחרים, בייחוד לאנשים שאנו בכלל לא מכירים.
אך כפי שנוכחתם לראות, נתינה לאחר משפיעה עלינו באופן חיובי וזה דבר ששווה לקחת אותו בחשבון. נתינה היא תרופה מעשית לכל דבר ועניין, וככל שהנתינה שלכם היא לטובת הכלל ולא באה ממקום אנוכי, כך יהיה טוב יותר עבורכם ולמעשה כך תגדל הבריאות הפיזית, המנטאלית ורמת האושר בחייכם.

אז זכור בכל פעם שאתה מתנדב, נותן צדקה, או עושה מעשה טוב לאחרים.
הנתינה שלך משפיעה עליך בצורה דרמטית. ואפילו יותר חשוב, זה יכול לגרום לאפקט של נתינה גם בכל הקהילה שלך.

“אם אתה עוזר למישהו אחר לעלות בגבעה, אתה גם מתקדם בעצמך”

מקורות :

http://greatergood.berkeley.edu/

http://psychcentral.com/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.