כיצד חוסר נתינה משפיע על חרדות
03/12/2014
תסמינים של חרדה
03/12/2014

פסיכותרפיה

פסיכו- נפש  תרפיה- טיפול. הטיפול לחלק הנפשי של האדם, שבחלק הזה נכללים רגשות, מחשבות, זיכרונות ודמיון. הטיפול לנפש יתבצע באמצעים נפשיים למשל שיחה על רגשות, שיתוף מחשבות ועיבוד חלומות. רוב שיטות הטיפול הפסיכו תרפי מתבסס על הקשר האנושי בין המטפל למטופל מתוך מחויבות של המטפל לתמוך במטופל באופן מקבל וללא שיפוטיות כאשר האימון הוא אחד המרכיבים המשמעותיים שיוצרים שינוי אצל המטופלים.

הטיפול הפסיכותרפי יכול להתבצע כטיפול יחידני- אחד על אחד. שיחה על רגשות ומחשבות האישיים של המטופל.

 סוגי טיפולים:

טיפול אישי – המטפל והמטופל

טיפול זוגי– טיפול עם שני בני זוג.

טיפול משפחתי – מזהה דפוסי התנהגות והתנהלות של המשפחה שיכולים לתרום או לפגוע במטופל, כמו  כן נבדקים היחסים בין בני המשפחה ואירועים מהעבר, הטיפול המשפחתי מתמקד בעיקר בשיפור התקשורת במשפחה.

טיפול קבוצתי– מפגש בין 6-12 מטופלים אשר לכול המטופלים יש בעיה דומה ,ובכך מעבר לעזרה שנותן המטפל, ההתבוננות בחברי הקבוצה נותן למטופל זוויות מבט שונות, אמפטיה והבנה של האחר ומתוך כך את עצמו .ובכך מעודד ומזרז את המטופל לשינוי ושיפור.

סוגי פסיכותרפיה

פסיכותרפיה פסיכו דינמי

טיפול דינמי בעצם שם נרדף לטיפול פסיכולוגי, השם דינמי משום שהטיפול עוסק בדינאמיקה של הכוחות הפועלים באישיותו של האדם, המבוסס על פי גישתו של פרויד, אבי תורת הפסיכותרפיה, שבעצם טוענת שלאדם רבדים עמוקים-דחפים, מחשבות, רגשות,רצונות וצרכים כאשר אלו נמצאים ב“לא מודע” ומשפיעים על התנהגותו ותחושותיו של האדם.במהלך הטיפול, שמתבצע בעיקר בשיחה, מעלים את ה”לא מודע” בכדי שהמטופל יבין את המניע של רגשותיו.

פסיכותרפיה אנליטית-יוגיאנית
זהו זרם בפסיכותרפיה שמבוסס על גישתו של יונג, שהיה תלמידו של פרויד אך לא הסכים עם חלק מגישתו. יונג בעצם מוסיף שישנו גם את ה”לא מודע הקולקטיבי” שהוא רובד נוסף המשותף לכול בני האדם-סמלים וחוויות של קיום הגזע האנושי, שנשארו בזיכרון קדום והוא מעובר בגנים, בתורשה ומשפיע על אישיות האדם ועל התנהגותו. הטיפול נעשה כמה פעמים בשבוע ,ע”י שיחה, אך מתוך ריחוק בין המטפל למטופל-שכיבה על ספה שהמטפל מאחוריו ללא קשר עין.

פסיכותרפיה קנגנטיבית (מחשבתית) התנהגותית-
זהו טיפול המיועד לבעיה ספציפית, המשפיע על המטופל בהווה (לא דנים בטיפול על העבר והשפעותיו) הפסיכולוג מכוון את הטיפול בעזרת תרגילים שונים שעוזרים למטופל להיפטר מהתנהגות הבעייתית.

שני הכלים העיקריים של השיטה: כלים קונגנטיביים (מחשבתיים): זיהוי דפוס המחשבה של המטופל שגורם לרגש השלילי ויישום דפוסי מחשבה חדשים ומועילים.

כלים התנהגותיים: שינוי בהתנהגות בלתי רציה להתנהגות רצויה,פעולות חיוביות וחברתיות.

פסיכותרפיה גופנית:

הוגה השיטה הוא וילהלם רייך, פסיכיאטר שהיה מתלמידיו של פרויד, פיתח את השערותיו מתוך הסתכלות על המטופלים ועל השינויים הגופניים שהם עוברים במהלך הטיפול. בגישתו האמין שיש קשר בין המצב הרגשי למצב הגופני. כאשר זיכרונות, טראומות ורגשות נמצאים כמידע בתאי גוף האדם, חוויות מהעבר-אפילו מתוך הרחם משפיעים על דפוסים רגשיים, התנהגותיים וגופנים. הטיפול מתבצע מתוך הקשבה לגוף, הבנה לתחושות הפיזית והרגשיות, הטיפול משלב בתוכו נשימה נכונה, מגע.

פסיכותרפיה רוחנית הוליסטית:

טיפול נפשי מתוך ראייה שהאדם הוא שלם (הוליסטי) גוף, נפש, רוח. כאשר קיים קשר הדוק בין המערכות. הגישה מתבססת על גישות מדע מערביות ,גישות הוליסטיות ממזרח הרחוק כמו בודהיזם וקבלה יהודית. הטיפול מתבצע בשיחה בין המטפל למטופל אך הטיפול יותר פעיל וכולל תרופות לוסקי ושפות מרובות.

כגון: מדיטציה, דמיון מודרך, נשימות, מגע, אומנות, מוסיקה, פרחי באך, פסיכודרמה.


פסיכותרפיה היא טכניקת טיפול מאוד יעילה לטיפול ב: טיפול זוגי , טיפול בחרדות, טיפול בדיכאון



Comments are closed.