תפיסת אהבה וזוגיות בעיניי הוגי דעות מפורסמים על פני היסטוריה
מגישה טלי דור, שנה א’ מכללת לוסקי.
1.המשורר ג’אלאל א-דין רומי
(30 בספטמבר 1207-17 בדצמבר 1273)
רומי בילה את רוב חייו באנטוליה ושם גם סיים את יצירת המופת שלו. הוא מת ב 17 בדצמבר 1273 בקוניה ,עיר שהייתה בשליטתם של הטורקים .היה לו תפקיד חשוב בהעברת אנטוליה הנוצרית ארטודוקסית לאסלאם.
הנושא המרכזי של הגותו ,כמו זה של מיסטיקנים ומשוררים סופים אחרים בספרות הפרסית, הוא מושג התווחיד (אחדות), והתאחדות עם האהוב (השורש) שממנו הוא נקרע והופרד ורצונו ותשוקתו לאיחוד מחדש.
חשיבותו של רומי מרחיקה הרבה מעבר לאזור הגאוגרפי שבה הוא פעל. דוברים של השפה הפרסית באירן, אפגניסטן וטג’יקיסטאן רואים בו את אחד המשוררים הקלסיים החשובים ביותר וכהשפעה על משוררים במהלך ההיסטוריה.היתה לו גם השפעה רבה על הספרות הטורקית.
תפיסת אהבה וזוגיות
התורה הרוחנית הסופית נשענה במקור על שלילת החומר ועל ידי כך חיבור לרוח,לאל .אולם עם הזמן והקושי שבחיי הפרישות ,התפתחה הסופיות לכיוונים חדשים.
היסוד הראשי שעליו מושתת הזרם הסופי החדש, הוא אהבה. כלומר בסיס החיבור לאל אינו נטישה של העולם ,אלא אהבה טוטלית. אחד המונחים שמתארים מהי אהבה טוטלית על פי סופים ,הוא “אחדות המציאות”. על פי עיקרון זה כל יצורי הבריאה נכללים בתוך האהבה באופן שווה בין אם זה הזולת ,פרח או אבן. כלומר, האהבה לאל היא אהבה לכל המציאות.
ג’אלאל א –דין רומי סיכם את עיקרון האהבה הטוטלית ואחדות המציאות:”באה האהבה ושללה ממני כל דבר זולתה.”התודה לאלוהים שהמסני כהמס סוכר במים”.כפי שהסוכר מתמוסס ומתמזג במים,כך הנשמה שלנו מתמזגת עם האל והמציאות שהוא יצר.
כדי להתמוסס בתוך האהוב, תנאי מקדים הוא ביטול האגו,או במילים אחרות,ביטול ה”אני”.זהו מהלך קשה מאוד,כיוון שמדובר בוויתור על כל מה שמגדיר אותנו, לרוקן את עצמינו מהאישיות. ביטול האגו הוא הכרחי כדי להגיע לאהבה טהורה על פי הסופים ,מכיוון שכל הגדרה שאנו מחזיקים על עצמינו כובלת אותנו ומונעת מאיתנו להיות משהו אחר. כדי שהנפש תוכל להתאחד עם משהו או מישהו אחר,היא חייבת להסיר כל מחיצות שמפרידות בינה לבין מושא האהבה. ד”ר אלקיים מכנה את אחדות המציאות –חוויה אוקיאנית ,תחושת אינסוף,כמו להיות מים בתוך מים.
אחד העקרונות החשובים למוסלמים הסופים הוא המעטה בחשיבות של הסטרוקטורה הדתית ובכלל זה המצוות ודבקות בערכי מוסר ורוחניות.
הסופיות היא הלב ,ואילו הפרקטיקה של הדת הממוסדת היא הקליפה העוטפת את הלב.
קיים קושי רב להגיע לרמה רוחנית כה גבוהה ולכן הדת הממסדית נפוצה יותר בקרב המאמינים באסלאם ,כמו בדתות אחרות.
אפשר להגדיר את הסופיזם כדת האהבה-עולם ערכי שמקבל את כולם על בסיס אהבה מוחלטת.
אינטלגנציה- פ-ממשלה
6-אחדות
2.אפלטון
(427-8 או 423-4 לפנה”ס -347-8 לפנה”ס)
היה פילוסוף יווני, מתמטיקאי, מהמשפעים ביותר בתולדות הפילוסופיה המערבית. תלמידו של סוקראטס מורו של אריסטו. חברם של כתבים רבים ומייסד האקדמיה באתונה.
בחייו הקדיש אפלטון את מיטב זמנו להרצאה באקדמיה,אך הוא גם כתב על נושאים פילוסופיים רבים. כיום נותרו לנו כתביו הפילוסופיים –דרמטיים,אשר נשמרו בכתב ידו ושוחזרו ונערכו במהדורות ותרגומים רבים,רובם המוחלט של כתביו מורכבים מדיאלוגים אולם מיוחסים לו גם מספר מכתמים ומכתבים.
תפיסת אהבה וזוגיות
סולם דיוטימה
בחיבור היפיפה של אפלטון “המשתה” מספר סוקראטס על מפגשו של דיוטימה, אלילה מסתורית מהמיתולוגיה היוונית,שמספרת לו את סודותיה של האהבה. בשיחתם דיוטימה מסבירה לסוקראטס כי התשוקה לגוף היפה(במשתה של אפלטון ,לפי הנוהג היווני,מדובר בנערים צעירים ,אנחנו לא שופטים)היא רק השלב הראשון בסולם שעלייה בו מובילה אל הבנה מלאה של הרעיון המופשט של היופי עצמו. כדי להבין מהו היופי אנחנו מתחילים ראשית בהכרה ביופי הפיזי של האהוב שלנו. בשלב השני הכרת היופי הפיזי של אחרים באופן כללי. השלב הבאה הוא להבין את היופי ששוכן מעבר למראית העין, זבו היופי של החוכמה והידע שמאפשר לנו לאהוב גם נפשות יפות ולא רק גופים יפים. השלב האחרון בסולם דיוטימה הוא ההבנה של מהותו של היופי, הרעיון המופשט והטהור של היופי. כאשר אנחנו מכירים את האידיאה של ביופי אנחנו לומדים מתוך כך על דברים יפים נוספים ,כמו למשל מוסר. כך, התאהבות באדם מסוים פותחת לנו פתח אל הבנה של האהבה המופשטת והאוניברסלית שיכולה גם להפוך אותנו למוסריים יותר.
סולם דיוטימה הוא דוגמה יפה לתורת האידאות של אפלטון (מופיעה בעיקר בחיבור הפוליטאה) הגורסת כי מטרתה של הפילוסופיה היא לתפוס את הערכים הטהורים והמופשטים שכל דבר עלי אדמות הוא רק ביטוי שלהם. הביטוי “אהבה אפלוטונית” באהבה שאין לה ביטוי מיני הוא למעשה שימוש משובש מעט ברעיון של האידיאה של אהבה שהיא מופשטת ורעיונית בלבד,אך ממנה נגזרות כל האהבות שבעולם ועימן ההיתנהגות הטובה בראויה והמוסרית.
אינטלגנציה-ט-טעם
3.אריך פרום
( 23 במרץ 1900 – 18 במרץ 1980)
היה פסיכולוג חברתי ,פסיכואנליטיקאי ופילוסוף יהודי גרמני.בעל שם בינלאומי. מראשי הזרם ההומוניסטי של הפסיכולוגיה.
פרום ניסה לעמוד על מקומו של האדם בחברה,וכיצד החברה משפיעה על האדם.כמו כן ,חקר את מקומם של מניעים נפשיים בהנעת תהליכים חברתיים –היסטוריים. הופשע מהשקפותיהם של זיגמונד פרויד, אלפרד אדלר וקרל מרקס וניסה לשלב בין היבטים שונים של תורותיהם.
תפיסת אהבה וזוגיות
אריך פרום שהקדיש לעניין ספר בשם ” אומנות האהבה “, ראה באהבה את התשובה לבעיית הקיום האנושי ולחווית הבדליות האנושית,שאותה ראה כאם כל המצוקות הוא קבע כי אהבה היא אומנות,שיש ללמוד אותה מבחינה תאורתית וישומית, כשם שלומדים מוזיקה ,נגרות או הנדסה. את האהבה הגדיר כ”השגת אחדות בינאישית בהתמזגות עם נפש שניה “, ו”הריסת המחיצות המבדילות בין האדם לזולתו.”
פרדוקס של שתי נפשות שהיו לאחת ובכל זאת נשארו שתיים”.עוד קבע שלכל צורות האהבה יש יסודות משותפים והם:
1-הדאגה הפעלתנית לחייו והתפתחותו של מושא האהבה.
2-חוש האחריות לקיומו הפיסי או צרכיו הנפשיים של מושא האהבה.
3-יחס כבוד לראות את האדם כמות שהוא ,לחוש בעצמיותו הייחודית ולדאוג שיתפתח כפי שהוא .
4-ידיעתו והכרתו של האדם ,לחדור אל סודו ולהיות איתו בברית.
אנטלגנציה-מ-רצון לתת
6-אחדות
4.ברוך שפינוזה
( 24 בנובמבר 1632- 21 בפברואר 1677)
ברוך שפינוזה ,היה פילוסוף יהודי –הולנדי, בן למשפחת אנוסים. הוא פיתח השקפות פילוסופיות חדשניות לתקופתו ,ויש הרואים בו את היהודי החילוני הראשון.
שפינוזה נחשב לאבי ביקורת המקרא ,אותו תפס כיצירה אנושית ולא פרי של התגלות אלוהית.
תפיסת אהבה וזוגיות
בראשית העת החדשה הפילוסוף ברוך שפינוזה כתב כי לכל אדם שלושה רגשות בסיסיים :תשוקה ,שמחה, ועצב. מרגשות אלה נגזרת האהבה .לפי שפינוזה ,”אהבה היא שמחה בלווי אידיאה של סיבה חיצונית. “כלומר ,אהבה היא תחושה של שמחה בליווי אידיאה של סיבה חיצונית. “כלומר אהבה היא תחושה של שמחה הנגרמת כל פעם שהנפש מעלה ברוחה סיבה חיצונית, כגון אשה יפה.
שמחה לפי שפינוזה היא “הפעלות (רגש) שעל ידו באה הנפש לידי שלמות מרובה בתחילה ,”הגדרה זו היא הגדרה מאוד אגוצנטרית ומגדירה את האהבה לפי מידת השמחה אלטרואיסטית).לפי הגדרה זו של שפינוזה ,דייג אכן אוהב דגים. לכן ,סביר להניח שהשימוש שלו במילה פילוסוף גדול כלשהו,שלא ראה חובה לעצמו להעלות תורת אהבה משלו.
אנטלגנציה-ש-רצון לקבל
5.אריסטופנוס
בערך (446 לפניה”ס- 385 לפניה”ס)
גדול מחברי הקומדיה באתונה העתיקה.
אריסטופנוס חיבר כ40 קומדיות.
תפיסת אהבה וזוגיות
על נפש תאומה,על פיו “בראשית חיו בני האדם מחוברים בזוגיות, לכל יצור היו שני ראשים ,2 לבבות ו4 רגליים ו4 ידיים. ושני הנפשות אהבו זו את זה אהבה גדולה ובילו את חייהם באושר שמימי. אושר זה גרם להם לחטא ההיבריס וכתוצאה מכך נענשו על ידי האלים: זאוס חצה כל יצור לשניים באמצאות חזיז הברק שלו והפריד כל איש מנפו התאומה .ללא החצי השני, חייו של כל אדם היו מלאים כאב , וכדי להתגבר עליו הוא חיפש אחר החצי השני שלו –נפשו התאומה ,על מנת שיוכל להתאחד עמה ולבלות איתה יחד. “לפי מיתוס זה, המופיע ב”המשתה “של אפלטון –אהבת אמת אפשרית רק בין שתי נפשות תאומות ושהאהבה אמיתית בהכרח הדדית.
אנטלגנציה-3-אהבה
6-אחדות
6.קארל גוסטב יונג
(26 ליולי 1875- 6 ביוני 1961)
קרל גוסטב יונג ,היה פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי שווצרי ,מבכירי תלמידיו של זיגמונד פרויד וזה שהיה אמור לרשת את כיסאו. נמנה עם קבוצת מניחי היסודות לפסיכולוגיה המודרנית.
בצד פרויד ואלפרד אדלר ,היה יונג ממנסחי התורות הפסיכולוגיות הגדולות, אשר הטביעו את חותמן לא רק על תחום הפסיכותרפיה ,אלא לא פחות מכך על הפילוסופיה ,על אומנות ,על פרשנות ההיסטוריה ועל מדעי ההתנהגות לתחומיהם.
תפיסת אהבה וזוגיות
יונג האמין כי לכל אדם יש בנפשו עולם לא מודע קולקטיבי שאתו הוא נולד. בעולם זה מופיעה חכמת הדורות הקודמים כולם ,והאדם נולד עם חוכמה זו החבויה בנפשו ומתבטאת בחלומות באינטואיציה ובדחפים שונים. לאדם יש צרכים רוחניים בסיסיים לפי יונג שאי מימושם גורם לאדם מחלות שונות(נפשיות ופסיכו-סומטיות). לפי יונג האהבה לאלוהים היא צורך בסיסי בנפש האדם והאהבה האנושית היא תחליף בלתי מספק בסופו של דבר לאהבה מקורית זו.בכך שב יונג לגישה שראינו כמאפיינת את ההגות הדתית המיסטית.
אנטלגנציה-3-אהבה
מקובל והוגה דעות.
היתגורר בעיר צפת במאה ה16 (1518-1592)
היה תלמידו של הרמק ולמד תורה גם מפי הארי ומפי רבי אברהם הלוי ברוכים (מוגרבי).
היה שותף בחבורתם של הרמק ורבי שלמה אלקבץ, אשר נהגה לצאת להתבודדות בהרים אשר סביב לצפת. הושפע מכתביו של יצחק דמן עכו ומגישתו הקבלית אקסטטית וכן הושפע מהגות סופית.
תפיסת אהבה וזוגיות
(ראשית חוכמה)
מושא האהבה הראשון –אהובה מסוימת ,בשר ודם.
מושא האהבה הסופי –אלוהים
אפיון הדרך בין שני מושאי האהבה-מסלול רב שלבי ,המשמר קשר ישיר יותר בין התשוקה הפיזית ובין הידבקות באל.
האם התהליך הוא חד כיווני או דינמי –דינמי ,דילקטי, תהליך שהוא חוזר חלילה.
טיבו של שינוי שעבר האדם לאורך התהליך- חתירה לעידון וקידוש הצרכים הגשמיים ורתימתם לחיי הקדושה ,אין הפרדה מוחלטת בין שני המישורים.
מה מקומה של הזוגיות בחיי האדם החותר לשלמות?הכרחית כדי להגיע לשלמות.
מה הזהרה לגבי אהבה אנושית “אזהרה היא הפוכה :לא לחשוב שניתן להתקרב לאל מתוך התנתקות מוחלטת או התנזרות מאהבת אישה.
מהו שיאו של התהליך –הידבקות באלוהים מתוך חיי הגוף.
די וידאש–”ראשית חוכמה”.כמה הוגים שקדמו לו גם די וידאש עוסק בשלמות האנושית ובדרכים להגיע אליה.
אנטלגנציה-ס-רוגז .בטן.
8.זיגמונד פרויד
(6 במאי 1856- 23 בספטמבר 1939)
זיגמונד פרויד היה חוקר בתחום הפסיכולוגיה והנוירולוג אוסטרי יהודי. פרויד הוא אבי הפסיכואנליזה, אחד ההוגים החשובים ביותר בתחום תורת האישיות ואחד המדענים הבולטים והמשפעים במאה ה20.
תפיסת האהבה והזוגיות
מחשבתו של פרויד פתחה דף חדש בהתייחסותנו למיניות ואהבה.
הוא התחקה אחר שורשיה המוקדמים של התשוקה המינית,והראה כיצד הופכות תחושות הנאה ילדות למסד העתידי של מיניות הבוגרת ,הוא ניסה להבין מה מרגישים ילדים כשהם מגלים את ההבדל הגופני בין בנים לבנות ואילו תיאוריות הם מפתחים על הדרך שבה באים תינוקות לעולם.
הוא חיפש את שורשיהן של הומוסקסואליות והטרוסקסואליות והגיעה למסקנה שכולנו דו מיניים בבסיסינו.
פרויד גם בדק האם יש הבדלים מהותיים בין אהבות של גברים ושל נשים,ומה הם התנאים הרגשיים המאפשרים להתאהב ולהתמיד ברגשות אהבה.הוא טען כי המוסר והתרבות מחבלים ביכולתנו להנאה מינית ותורמים לעכבות ולאימפוטנציה.
פרויד ניסה להבין כיצד מתפתחות נטיות פרוורטיות וחקר את גלגולי המניעים המיניים ופנטזיות המיניות בלא מודע ,דרך הדחקות ,הכחשות ומאמצי עידון.
אנטלגנציה–ל-תשמיש
9.פאולו קואלו
סופר
נולד באוגוסט 1947
פאולו קואלו–סופר ברזילאי ,פרסם עד כה מספר ספרים שזיכו אותו בפרסים ספרותיים יוקרתיים .המוכר מביניהם הוא אלכימאי.
תפיסת אהבה וזוגיות
קואלו רואה באהבה דבר מה קדום ,הדומה במהותו ליקום,שלשיטתו ,אינו דורש הסבר.
שני האוהבים ידעו שהם אוהבים ללא מילים. קואלו טוען כי האהבה האמתית לא באה לאחר היכרות אמתית ומיסוד.
עמדתו של קואלו שאהבה היא רומנטית ורגשית .
קואלו מתמקד בתקופה קצרה יחסית של סערת ההתאהבות.”העבר והעתיד נעשים חסרי חשיבות”,בלי אהבה כזאת לא תהיה משמעות לחלומותיהם של בני אדם.”
אנטלגנציה-2-בראשית
3-אהבה
10.פאולוס
פאולוס היה תלמידו ,ממשיכו ומפיץ דרכו של ישו.
תפיסת אהבה וזוגיות
אהבה היא ישות אלוהית ולכן עליונה היא על כל ערך,תכונה או מעשה. “אלוהים הוא אהבה”,נוהגים לומר הנוצרים.
דברי פאולוס נחלקים לשלושה חלקים:
א.-הצגת מעשים דתיים אשר אינם נובעים מאהבה כחסרי ערך.
ב.-תיאור מאפייני האהבה כמאפיינים אלוהיים
ג.-הצגת האהבה כעליונה על הכל.
אינטלגנציה-3-אהבה
אינטלגנציה-א-רצון חופשי
11.חיים נחמן ביאליק
(9 בינואר 1873- 4 ביולי 1934)
מסעי,סופר,מתרגם ועורך-תחום כתיבה: שירה ,כתיבת מסות,ספרות,תרגום.
היה מגדולי המשוררים העבריים בעת החדשה. השפיע רבות על התרבות היהודית המודרנית.
תפיסת אהבה וזוגיות
חיים נחמן ביאליק כתב שירים רבים המלאים ברמזים מן העולם המסורתי ממנו הוא בא.
אהבה לאשה מתקשרת לגאולה. האהובה אמורה לגאול את האוהב ,להביאו למצב נעלה ורוחני יותר מזה בו הוא נמצא כעת.
אנטלגנציה-א-רצון חופשי
12.רבי יצחק בן שמואל דמן עכו
ארץ ישראל (שנים 1250-1340)
נחשב לאחד מגדולי וחכמי העיר עכו בדורו.
התפרסם בין היתר בזכות מחקר ההתחקות שלו על מקורותיו של ספר הזוהר, שהופץ לראשונה בזמנו על ידי רבי משה די ליאון. חיבר ספרים רבים ,אך רובם הגדול לא נדפס.
תפיסת אהבה וזוגיות
הרב יצחק דמן מעכו מעלה קשר מהותי והמתמיד שבין סוג אהבה אלוהית לסוג אהבה גשמית.
לפי רב יצחק באמצעות האהבה הזוגית מתעצב ומתחזק גם היסוד הרוחני שבאדם ,והוא משתוקק אל האחד הרוחני,המושלם אל אלוהים. ללא אהבה גשמית –האדם לא היה צובר התנסות רגשית ולא הייתה תשוקה עזה ולא דחף להתמקד באהבה לאלוהים. לכן אפשר לנחש שבאמצעות “שתילת” אובייקטים אנושיים לאהבה מושגת התוכנית האלוהית והתכלית של האדם- להפוך לאדם קדוש וממוקד בחיים הדתיים.
אנטלגנציה-ד-זרע
א-רצון חופשי
13.גוזף מרפי
(20 במאי 1898-16 בדצמבר 1981)
כומר ,סופר, מורה רוחני,פילוסוף,מרצה במשך 50 שנה
מחבר רב המכר –”כוחו של תת מודע”
מרפי נמשך לדתות המזרח הרחוק ונסע להודו ללמוד אותם לעומק.
האדם שהישפיע עליו יותר מכל היה ד”ר תומאס טראוורד,
ששימש שופט והיה גם פילוסוף ורופא .מרפי למד ממנו תאולוגיה ,משפטים ,מיסטיקה .השתייך לזרם תנועת “חשיבה חדשה” שפיתחו בסוף המאה ה 19.
זרם זה מגלה כי אפשר להשיג את הדברים שאנו רוצים בהם באמת בעזרת אורח חשיבה וגישה לחיים המשלבים בין המטפיזי ,הרוחני והפרגמטי.
בהרצאתו הדגיש כמה חשוב להיות מודעים לכוחו של תת המודע.
תפיסת אהבה וזוגיות
על פי מרפי לאהבה מתייחסים :אהבה, מוכנות להכלה וכבוד לגרעין האלוהי אשר נצמא בכל אדם.
ככל שאדם יותר מפיץ כוונות טובות ואהבה ככה הוא מקבל יותר מכל הכיוונים.
עבור מי שפוגע בכבוד העצמי של אדם אחר, עבורו אדם זה לעולם לא יהיה חבר.
רצונו של כל אדם לזכות להערכה ,כבוד ואהבה.
אצל מי שיתייחס לבן זוגו בכבוד וכאל אישיות ייחודית, תתגבר תחושה של כבוד עצמי והוא יזכה בתמורה לאהבה וכוונות טובות.
“תשמחו להצלחות של בן זוג ,קידום ,זכיה .”
“אם בן זוג מתייחס אלייך באופן שלילי ,תגידו לו “שלום לך” בלב .תשלחו ברכה לקרוב לכם. “כל מה שאתם צריכים לתת לבן זוג זה אהבה ולאהוב פירושו לאחל לאחר את מה שאתה מאחל לעצמך: בריאות,אושר וכל טוב”.
אנטלגנציה-3-אהבה
פ-ממשלה
ר-שלום
14.אושו
(11 בדצמבר 1931-19 בינואר 1990)
הפילוסופיה של אושו מבוססת על פירושו לאמונה הטאויסטית ולכתבים של מספר מורי זן כגון מא צו ,נסאן וסוזאן. הפילוסופיה דוגלת בחיים ללא תכנון ,ללא ארגון ושיטתיות,כאשר כוחות היקום הם שמובילים את האדם באופן ספונטני למקומו הנכון בבריאה. מצבו הנפשי האידיאלי של האדם על פי הפילוסופיה של אושו הוא מצב שאושו כינה “נומיינד”
אושו הטיף נגד ארגונים דתיים ותאולוגיה שיטתית ומסודרת. הוא ביקש מתלמידיו שלא ללכת בעקבותיו אלא “למצוא את האור שלהם”
ולפלס לעצמם דרך רוחנית ,עצמאית ומקורית שנובעת מאינדיוידואליות האמיתית שלהם.
תפיסת אהבה וזוגיות
טנטרה הינה דרך עתיקה של גילוי עצמי. 8 היא פילוסופיה של אחדות שנותנת דגש על מכלול התנסויות והתרגולים שלנו כשהיא עושה שימוש בטכניקות שמובילות אותנו לשחרור ומתעלות את האנרגיה המינית על מנת להשיג מצב תודעה גבוה ואקסטטי יותר. טנטרה מאמינה באיחוד עם הקיום כולו ומבינה שהאיחוד בין גבר לאישה ,מכין אותנו לחוות האיחוד האלוהי עימו. הדרך בה זה קורה הינה דרך למידה להשתמש בסקס על מנת לעשות אהבה בצורה מדיטטיבית.
אושו לימד הרבה על טנטרה ,כשהוא משתמש בהרבה מאסטרים של טנטרה כמקור להשראה.
אבל אם נשים את חזונו בפשטות ,נאמר שצריך לחיות את האנרגיה מינית שלנו ולא להדחיקה ,אבל לחיות אותה בצורה מודעת.
שאנו צריכים ללמוד להביא מודעות מדיטטיבית עמוקה לאהבה ולסקס ואז האנרגיה שמחוזקת כאנרגיה מינית יכולה לעבור טרנספורמציה לאהבה ולבסוף לתפילה
הרבה אנשים לא הבינו את אושו נכון וחשבו שהוא תמך בסגנון חיים של אהבה חופשית ופראית.
אושו בעצמו היה מאסטר טנטרי שהבין שמיניות הינה האנרגיה החזקה ביותר שלנו.
כשמשתמשים בה נכון היא יכולה להביא להרבה אושר,חוכמה וחמלה,
וכשמשתמשים בה לא נכון היא יכולה להביא לקונפליקטים רבים ,מאבק וסבל. אושו תמך במין מודע.
קודם כל מגיע הסקס ,לאחר טרנספורמציה מגיעה האהבה ,ולאחר טרנספורמציה נוספת זה נהפך לתפילה.
אושו אמר: “במדיטציה ,אם שני נאהבים חולקים את האנרגיה שלהם ,אהבה הינה תופעה קבוע ויציבה ,היא לא משתנה ,היא מקבלת את איכות של הנצח ,היא נהפכת לאלוהית. המפגש של אהבה ומדיטציה הינה התנסות הנעלה ביותר בחיים, ורק אז הדואליות בין גבר לאישה נעלמת.
אנטלגנציה-5-מחשבה
8-ריפוי
15.ארתור שופנהור
(22 בפברואר 1788-21 בספטמבר 1860)
פילוסוף גרמני
הושפע מאפלטון, אמנואל קאנט,ברוך שפינוזה ובודהה.
השפיע על ניטשה, זיגמונד פרויד ,ואגנר, וילהם ראבה ,תומאס מאן.
שופנהאור היה בעל השקפות פציפיסטיות וקומפולסיביות, שתורתו שימשה כשלב חשוב בהתפתחות הפילוסופיה האי רציונאלית. מהתומכים המוכרים ביותר בגישה האנטי-נטליסטית ובהפסקת המשכיות המין האנושי.
שופנהוואר התפרסם בעיקר בזכות המגנום אופוס שלו “העולם כרצון וכדימוי”,שבו טען שעולמנו מונע מאי שביעות רצון תמידית ,וחתירה מתמדת לסיפוק.
מושפע מהמחשבה המזרחית ,שופנהוואר החזיק בדעתו ש”האמת הוכרה על ידי חכמי הודו: עקב כך ,פתרונותיו באשר לסבל האנושי דומות לאלה של חכמי הודאנטהוהבודיהיזם.
אמונתו באידיאליזם טרנסצדנטלי הובילה אותו לקבל את האתאיזם וללמוד מפילוסופיה נוצרית.
תפיסת אהבה וזוגיות
דברי שופנהור מתייחסים לרגשות הנלווים בדרך כלל אל אהבה :כיסופים כאב וחסד.
עמדתו המרכזית של שופנהור ביחס לאהבה ולפיה את האהבה צריך להבין בראש ובראשונה כמנגנון ביולוגי המבטיח הישרדות ואילו ההילה הרוחנית,המסתורית,העוטפת את האהבה היא דמיונית בעיקרה ואינה אלא חלק ממנגנון המבטיח את המשיכה הזוגית ובעקבותיה את עמדת הצאצאים.
אנטלגנציה-ל-תשמיש
16.פרופסור איילה מלאך –פיינס
פסיכולוגית קלינית ,חברתית וארגונית וראש המגמה למדעי ההתנהגות בניהול בבית ספר לניהול של אוניברסיטת בן גוריון.
פרסומיה כוללים עשרה ספרים שתורגמו לשפות רבות,עשרים פרקים בספרים ושבעים מאמרים מדעיים.
תפיסת אהבה וזוגיות
בספרה “התאהבות “סוקרת פרופסור איילה מלאך –פיינס ממצאי מחקרים העוסקים בתנאים שנמצאו קשורים למערכות יחסים ארוכות טווח.
סמיכות היא התנאי הראשון שמתארת הפסיכולוגיה החברתית כמקדם התאהבות:רוב האהבות החלו ,מסתבר ,באותו בניין,באותה שכונה ,באותה אוניברסיטה וכדומה.ככל שאנשים נחשפו זה לזה פעמים רבות יותר,הם למדו לחבב יותר זה את זה.
עוררות הוא התנאי השני :אדרנלין מסתבר ,מעורר אהבה .מחקרים שנערכו בארץ בתקופת מלחמת המפרץ ,מצביעים על פריצה מחודשת של אהבות שנשחקו –הפאניקה ,הפחד מאובדן ,החיים בצל הסכנה –כל אלה עוררו אנשים להתקרב מחדש.התנאי השלישי מצביע על הבדל בין גברים ונשים .גברים נוטים להתמקד במראה ונשים באישיות.
מה קורה עם אלה שאינם יפים?היופי ,אומר הפתגם הידוע בעיני המתבונן”:גבר רגיש,מתחשב ובעל חוש הומור עשוי להיחשב אטרקטיבי ,גם אם איננו נופלים לרגליו בגלל מראו החיצוני.
התנאי הרבעי הוא הדמיון :ככל שבני זוג דומים יותר זה לזה מבחינת רקע ,עמדות ,ערכים ,השכלה,גנטיקה ,בריאות נפשית ועוד ,כן סיכוייהם להתאהב גדולים יותר.עד כמה שאנחנו אגוצנטריים ונוטים להתרכז בעצמינו ,טוב נעשה אם נשכח קצת מעצמינו ונביע עניין בזולת.
אנשים אוהבים שמתעניינים בהם .אדם מעניין הוא אדם מתעניין.
אם אתם רוצים שיתאהבו בכם, תנו לצד השני את ההרגשה שהוא משמעותי עבורכם .
התנאי החמישי הוא אם כן הדדיות. ולבסוף דאגו לאתר את צרכי הצד השני ולספקם. תנאים אלה מבוססים על ממצאי מחקרים.
אנטלגנציה-א-רצון חופשי
17.ישו
ישו היה יהודי בן הארץ ,שפעל כמורה רוחני ודרשן בתקופת בית המקדש השני, והפך לדמות המרכזית בנצרות הקדומה ומאוחר עותר גם בדת הנוצרית ,שהתפתחו סביב דמותו ותורתו בפרט לאחר הוצאתו להורג בצליבה.
על פי ברית החדשה ,ישו החשיב במיוחד מצוות בין אדם לחברו וראה בעושר החומרי סוג של סכנה ,או מגבלה דתית.
בין מצוות של ישו :”ואהבת לרעך כמוך”, “המכה אותך על לחי הימנית הטה לו גם את האחרת”.
תפיסת אהבה וזוגיות
אחד הנימוקים שהיציג ישו הוא שיש להידמות לאלוהים ולהיות שלמים כמוהו. מתיאור זה של אלוהים מגיע ישו לדימוי התובע אהבה “שאינה תלויה בדבר”.אילו היה ישו מתאר את אלוהים בדימויים של הענשה ודרישת צדק (כפי שעולה ממקורות שונים במקרא) הוא היה מסיק שעל האדם ,כמו אלוהים, לדרוש את הצדק ,את מיצוי הדין ואת הענשת הרשעים.מדימוי זה ניתן היה להסיק שנדרשת מהאדם “אהבה תלויה בדבר”. אנו לומדים כאן ,שהדימוי שבאמצאותו האדם מתאר לעצמו את אלוהים מלמד על הערכים המועדפים עליו.
אנטלגנציה-3-אהבה
18.סטנדל
שם העט של מארי אנרי בל) היה סופר צרפתי רומנטי ,”האדום והשחור” ו”מנזר פרמה” הם ספריו הנודעים ביותר.
אחרי שהשתתף כחייל בפלישתן הרת האסון של נפוליון לרוסיה השתקע סטנדל באיטליה ובילה שם את רוב חייו הבוגרים.
הוא חש זיקה מיוחדת לאיטליה ואהב מאוד את יופיה ותרבותה.
תפיסת אהבה וזוגיות.
ספרו “על האהבה ” הוא מעין יומן מסע שמכיל הרהורים ,סיפורים קצרים ותאורי אירועים המנסים לעשות ניתוח רציונלי של רגש האהבה. סטנדל אהב את “על האהבה” יותר מכל ספריו וראה בו את יצירתו החשובה ביותר.
סטנדל האמין שאהבה היא צורך אנושי חשוב מעין כמוהו ולכן חיוני לתת לאנשים עצות טובות על הדרכים להתכונן לאהבה ולהתמודד איתה.
סטנדל מונה רשימה של שבע שלבים בהתפתחותה של האהבה.
1-הערצה-תחושת ואו לנוכח האהובה
2-אהבה היא מחשבה-מחשבות: כמה נפלא יהיה לנשק אותה או לקבל ממנה נשיקה,לטייל איתה בהרים וכו…
3-תקווה-המאוהב שואל את עצמו האם יש לו סיכוי איתה
4-אהבה נולדת-התענגות על המראה ,מגע,תחושות.
5-קריסטליזציה ראשונית-תהליך מנטלי שבו אנו מוצאים בכל דבר הוכחות למושלמותה של אהובתנו. התענגות על מושא אהבתנו ועל מושלמות שלה. התגאות במזלנו הטוב. האוהב נוטה להגזמות .
6-ספקות –בשלב זה מזדחל הספק אל ליבו של האוהב.האוהב ,שכבר התרגל למזלו הטוב,מתחיל עתה לרקום תיאוריות לגבי אהובתו המבוססות לעיתים קרובות על מסקנות מהיכרותו עם נשים קלות דעת.שאלות רבותמתגנבות לליבו ולראשו של האיש האוהב.ואם אישה זו כזו מושלמת מה היא עושה איתי?
7-קריסטליזציה שנייה-תהליך מנטלי שבו אדם נקרע בין 3 מחשבות
היא מושלמת,היא אוהבת אותי כיצד אוכל למצוא הוכחות ניצחות נוספות לאהבתה?
8-דה קריסטליזציה-אדם מתחיל להגזים עתה בתכונות הרעות של מושא אהבתו.כעת אנו מרגישים שמזל רע פקד אותנו שלא בצדק.מושא אהבה נראה זר ומוזר.
אנטלגנציה-2-בראשית
19.הפרופסור אנדרה קונטספונוויל
נולד ב12 במרץ 1952
אנדרה קונטספונוויל נולד בפריז ולמד באקול נורמל סופרייר. שם קיבל את השכלתו האקדמאית כתלמידו של לואי אלתוסר.ב1998 התפטר מתפקידו כפרופסור לפילוסופיה בסורבון כדי להקדיש את זמנו לכתיבה ולהרצאות מחוץ לאוניברסיטה.
תפיסת אהבה וזוגיות.
פרופסור אנדרה קונט–ספונוויל
יוצא בספרו “מסה קטנה על מעלות גדולות” נגד התזה של דיוטימה–סוקרטס-אפלטון כי אנו משתוקקים אך ורק לדברים שאינם נמצאים ברשותנו.הסימפטיה שלי נתונה תמיד לאמיצי לב המעזים לצאת נגד ענקים .לדעתו של קונט–ספונוויל התקווה תמיד שוכנת בעתיד:אדם אינו מקווה להיות בין החיים בזמן שהוא חי,אינו מקווה שיהיה לו דבר מה שיש לו ,אני אינני מקווה לכתוב את המילים הללו בזמן שאני כותב אותן.
אפשר לקוות רק לדברים שאינם נמצאים ברשותנו.הסימפטיה שלי נתונה תמיד לאמיצי לב המעיזים לצאת נגד ענקים.לדעתו של קונטספונוויל התקווה תמיד שוכנת בעתיד.אדם אינו מקווה להיות בין החיים בזמן שהוא חי,אינו מקווה שיהיה לו דבר מה שיש לו,אני אינני מקווה לכתוב את המילים הללו בזמן שאני כותב אותן.
אפשר לקוות רק לדברים שאינם נמצאים ברשותינו.”אולם שואל הפרופסור מהסורבון”,האם כל תשוקה היא בגדר תקווה?האם אנו משתוקקים רק למה שאינו קיים?אם כן,כיצד נוכל לאהוב את מה שיש?לדעתו של קונטספנוויל ,לא לאפלטון ולא לאלה שהלכו בעקבותיו –סארטר וכל האקזסטנציונליסטים האתיאיסטים הנוצרים –לא היו תשובות לשאלות האלה וכל שהיה להם להציע הוא את האין או את הטרנסצדנטי.האהבה נכרכה תמיד בתסכול ובכישלון.
כאשר התעלסות מלווה באהבה ובתענוגות דבר אינו חסר לאוהבים וזו הסיבה לאושר העילאי שהם חשים בהשתוקקות שלהם ובאהבתם.
ואולי הסיבה לכך שאני יכול להמשיך להעריך מישהי שכבר “השגתי” וליהנות ממנה היא לא רק בגלל אהבתו אליה ,אלא מפני שאני רוצה שהיא תמשיך להיות שלו ,מפני שאני יודע כמה אהיה חסר אותה אם היא תילקח ממני או תעזוב אותי.
האם אפשר לאהוב מישהי שאתה בטוח כי תישאר שלך ללא קר למעשיך?כלומר אולי כל היחס הזה (השמירה,הדאגה,ההנאה) עדיין קיים אך ורק בזכות החיבור אל החוסר ,כלומר זו בסך הכל התשוקה שמשחקת את התפקיד המרכזי.
20.ג’ון מרדכי גוטמן
גורו של זוגיות מוצלחת
האיש ועוזריו עקבו אחר יותר מ3000 זוגות ,ראיינו אותם ,הסריטו אותם ,מדדו להם דופק,לחץ דם ורמות זיעה .
תפיסת אהבה וזוגיות
הגיעה למסקנה שחייבים להקפיד על שבעה כללים חשובים כדי להצליח בנישואין.
1.שרטט מפות לאהבה. הכר את האישה שאיתה אתה חי.שים דגש מיוחד על עולמה הפנימי:מה גורם לה לשמוח, מה מדאיג אותה ,מהו זיכרון הילדות היפה ביותר שלה,מהו סרט האהוב עליה,עם איזו דמות היא מזדהה…
2.טפח רגשות חיבה והערצה
חשוב מאוד לפתח ולטפח רגשות חיבה והערצה .מובן שחשוב עוד יותר שיהיה איזשהו טקס בסיס לטיפוח ופיתוח.אם חיבה בין בני הזוג לא קיימת ,עדיף להיפרד.
3.התרכז בדברים הקטנים
אבני הבנייה של הזוגיות אינן טיולים לאלסקה או ארוחות גורמה ,אלא המעשים הקטנים של יומיום המונעים את השחיקה בזוגיות.
4.הנח לבן זוגך להשפיע עליך- התייעץ עם אשתך בכל נושא חשוב בו אתה עומד לקבל החלטה. גם אם נדמה לך שאינך זקוק לעצה,התייעץ כי…אתה זקוק.
אנשים אוהבים כאשר שואלים לדעתכם.מדובר כאן על כבוד והערכה.
5.נהל את הסכסוך בחוכמהחילוקי דעות שכיחים בכל זוגיות טובה,אין מה לעשות נגד זה וגם לא צריך.גוטמן מציע לחלק את חילוקי הדעות לפתירים ובלתי פתירים,את הפתירים יש לנסות ליישב,את הבלתי פתירים יש לדעת לעקוף.למען הגילוי הנאות אוסיף כי לא הצלחתי להבין איך יודעים את ההבדל בין סכסוך פתור לסכסוך שאינו ניתן לפתרון.
6.צור משמעות משותפת
סקס ,גידול ילדים ובילויים הם כמובן חלק מזוגיות ,אך זוגיות אמת היא הרבה יותר מכך.על הזוג ליצור משמעות משותפת .לזוגיות מאושרת בטווח הרחוק המשמעות הזאת היא קריטית ביותר.
גוטמן גם מצא אילו הן 4 התנהגויות שיהרסו חיש מהר כל זוגיות.
1.בכל הזדמנות העבר ביקורת על בן זוג
2.לפחות פעם ביום הראה לבת הזוג שאתה בז לה והדגש את עליונותך.
3.היכנס למגננה בכל פעם שמנסים לבקר אותך.
תרגיל של גוטמן
רשום שלוש תכונות יפות של האישה שאיתך ולווה אותן בדוגמאות מן החיים שבהן התכונות האלה באו לידי ביטוי.
השאר לאשתך הודעה בנייד ובה אתה אומר כמה אתה מעריך אותה.
אנטלגנציה–ר-שלום
אנטלגנציה-6-אחדות
21.ולדימר סולוביוב
16 בינואר 1853 – 31 ביולי 1900
הוגה דעות ,משורר, מדען ופילוסוף חשוב ברוסיה של מאה ה19.
תפיסת אהבה וזוגיות
העלה השערה בדבר הקשר בין תשוקה מינית לאהבה הנוגדת לכאורה את טענתו של שופנהאוור .סולוביוב סבר שבמקרים רבים קיים מתאם הפוך בין מספר הצאצאים שמפיק זוג אנשים למידת המשיכה המינית או מידת האהבה השוררת ביניהם.וכדוגמא הוא מביא אהבות רבות ” הגדולות מן החיים”,הן בעולם הספרות ,שלא הניבו שום פרי בטן.
סולוביוב חשב שמין ללא אהבה לא ראוי להיקרא מין,אלא זה פשוט פטישיזם.האישה עוברת החפצה,ואין שום הבדל בין פטישיזם הנמשך לשיער של אישה לבין מי שרואה את כל גופה כחפץ.ואילו אהבה ללא מין לדידו ,לא ראויה להיקרא אהבה ,כי היא ריקה ,קרה ועקרה.
סולוביוב אם כן האמין שאין שום הבדל בין מין לאהבה.
ולדימיר סולוביוב מגדיר את האהבה ככוח היחיד שמסוגל להתמודד עם עוצמתו של האגואיזם הפתולוגי הנטוע בנו.
על פי סולוביוב “לאהוב מישהו פירושו להבין שהוא קיים.”
אנטלגנציה-ד-זרע
22.דוסטויבסקי
(11 בנובמבר 1821-9 בפברואר 1881)
נחשב לאחד הסופרים הרוסים החשובים ביותר בתולדות הספרות העולמית.
תפיסת אהבה וזוגיות
דוסטוייבסקי טוען שלאהוב זה לסבול ואין שום אפשרות אחרת.
ב”אחים קורמזוב” הוא מגיע לתובנה שונה בתכלית המקשרת בין אהבה לסבל:”גהנום זהו סבל הנגזר מאי יכולת לאהוב”.שימו לב שדוסטוייבסקי אינו מגדיר את הגהנום כמצב שבו לא אוהבים אותנו,אלא כשאנו איבדנו את היכולת לאהוב.
אנטלגנציה-3-אהבה
23.פרידריך ניטשה
(15 באוקטובר 1844 -25 באוגוסט 1900)
פילולוג ,הוגה דעות,מבקר תרבות ,משורר ומלחין,גרמני אתאיסטי.
תהילתו נודעה לימים כפילוסוף מחושבי זרם האקזסטנציונליזם וכחוזה הפוסט מודרניזם.
תפיסת אהבה וזוגיות
“מתוך המדע העליז”
המילה אהבה מסמנת דבר אחד עבור הנשים ודבר אחר עבור הגברים.ברור למדי פירוש המילה “אהבה” עבור האישה :זו לא רק דבקות והתמסרות ,זהו מתת מוחלט ללא שום סייג של גוף ונפש.
עבור הגבר פירוש המילה ברור הרבה פחות.
כל או אחרת אין אף גבר אשר מזדהה לגמרי עם הסנטימנטים שחשה האישה ,כי אילו כך חש ,לא היה גבר.
ניטשה טען כי לא חוסר אהבה ,אלא היעדר חברות הוא הגורם מספר אחת להתפרקותו של מוסד נישואין.
ניטשה אומר:”לפני שאתם עומדים לבוא בברית נישואים אל תשכחו לשאול את עצמכם את השאלה הזאת:האם אתם מאמינים שתוכלו לנהל שיחה נעימה וקולחת זה עם זה גם כאשר תגיעו לימי השלכת של חייכם?יתר הדברים בחיי הזוג הם בני חלוף.
אנטלגנציה-ר-שלום
24.אלכסנדר הרצן
נחשב לאביו של הסוציאליזם הרוסי
(6 באפריל 1812 -21 בינואר 1870)
היה סופר, פוביציסט ומהפכן רוסי. נחשב לאבי הסוציאליזם הרוסי. כתביו ומאמריו של הרצן השפיעו מאוד על התפתחות הפילוסופיה של הנורדניקים.
תפיסת אהבה וזוגיות
להרצן עצמו היו רעיונות בשפע
הרצן סבר שבמערכת זוגית הגבר משמש מרכז כוח הכובד ,כלומר אם אישה נעלה מן הגבר תיכנס איתו לברית נישואין היא תידרדר עם השנים לרמתו,ואם אישה תתחתן עם גבר הנעלה ממנה היא תדאג בחלוף הזמן לצמצום הפערים.
אנטלגנציה-פ-ממשלה
25.פילוסוף אלן באדיו
(17 בינואר 1937)
פילוסוף צרפתי משתייך בדעותיו לשמאל הסוציאליסטי היה פעיל במפלגה הקומוניסטית והשתתף בקבוצת הלמידה של לואי אלתוסר
25.פילוסוף אלן באדיו
בספרו “בשבח האהבה” כותב הפילוסוף אלן באדיו כי “אהבה זו הרפתקאה עיקשת כאשר להרפתקנות ולעיקשות נועדו תפקידים שווים בחשיבותם.המוותרים לאחר מכשול ראשון,לאחר ויכוח ראשון או בעקבות ריב ראשון מעוותים ומסלפים את האהבה.אהבת אמת מתבגרת ומתגברת ,לעיתים תוך כאב עז,על כל המכשולים שמעמידים הזמן,המרחב והעולם.”
אנטלגנציה-9-חיסון
26.פרופסור הלן פישר
חוקרת המוח
אנתרופולוגית אמריקאית, חוקרת במדעי התנהגות, מומחית בביולוגיה של אהבה ומשיכה.
תפיסת אהבה וזוגיות
בספרה “אנטומיה של אהבה” טוענת כי לא רק ש”אהבה ישנה בעולם”,אלא שבניגוד לסברה שהייתה מקובלת במשך שנים רבות ,האהבה הרומנטית איננה תולדה בלעדית של תרבות המערב ,צאצאית גאה של שירת הטרובדורים ,אלא תופעה כלל אנושית.
אנטלגנציה-ר-שלום
(29 בספטמבר 1547-23 באפריל 1616)
סופר.מחבר של דון קיחוטה
היה סופר ומחזאי ספרדי הידוע בעיקר בשל הספר “דון קיחוטה” דה לה מאנשה”
נחשב לאחד מגדולי היוצרים בשפה הספרדית”
תפיסת אהבה וזוגיות
אהבה ותשוקה הם שני דברים שונים ,לא את כל שנאהב נחשוק בו, ולא כל אשר נחשוק בו נאהב.
בשעת אהבה מצמיח אדם כנפיים ,בהיעדרה מתהלך על הקביים.
אנטלגציה-3-אהבה
28.ריינר מריה רילקה
(4 בדצמבר 1875- 29 בדצמבר 1926)
משורר וסופר גרמני יליד פראג
נחשב לאחד מגדולי המשוררים של המחצית הראשונה של המאה ה20
שירתו,פרוזה שלו ורשימותיו ההגותיות הן מפסגת היצירה המודרניסטית ועומדת בסימן קריסת התרבות האירופית הקלאסית והתמודדות עם משבר המשמעות הכללי של תרבות המערב.
תפיסת אהבה וזוגיות
אהבה היא נתפסת כשתי בדידויות המגנות זו על זו ונוגעות זו בזו ומברכות זו את זו.
אנטלגנציה-6-אחדות
29.אריסטו
(384 לפנהס-322 לפנהס)
היה פילוסוף יווני,מבכירי הפילוסופיה של העת העתיקה ,ומאבות הפילוסופיה המערבית.מייסד האסכולה האריסטוטלית בפילוסופיה מהאסכולות המשפיעות ביותר בפילוסופיה עד היום.
תפיסת אהבה וזוגיות
על פי אריסטו ,מטרת האהבה היא חברות ולא משיכה.
הוא מגדיר את האהבה כך:לאהוב פירושו לאחל למישהו את מה שאתה חושב לטובתו עבורו (מושא האהבה) ולא למען עצמי ולהשתדל על פי יכולת לספק לו טובות אלו.
אנטלגנציה-מ-רצון לתת
אנטלגנציה- ר-שלום
אנטלגנציה צ-יכולת חברות ומחויבות
30.פרופסור לייטמן
נולד ב( 31 באוגוסט 1946)
הוא איש קבלה ישראלי ,פרופסור לפילוסופיה.מייסד קבוצת “בני ברוך” ועומד בראשה.הזרם שמוביל ליטמן הוא אחד משני הזרמים הבולטים של קבלה פוסט מודרנית ברוח העידן החדש שקמו בשלהי המאה העשרים ,לצד זה של שרגא ברג.
תפיסת אהבה וזוגיות
לאהוב באמת זה לא לנסות להעניק לזולת כל דבר שמורגש כחסר לו,לאהוב באמת זה לחבר אליו את צינור השפע.בטבע יש אינסוף תענוגים ,אך הצנרת אינה מחוברת נכון,והשפע “נאבד.
כאשר כל הצינורות יתחברו למערכת אחת והקשר בינינו יהיה מתוקן ,כל האהבה שבעולם תזרום דרכך.כל איש יכול לעשות זאת.
כמו שכתוב בספר זוהר “גוף האדם מתחלק לאיברים וכולם הם גוף אחד,כך העולם”
אינטלגנציה-6-אחדות
31.אנדריאס קפלנוס
כומר מן הרבע האחרון של המאה השתיים עשרה.
תפיסת אהבה וזוגיות
בתקופתו בימי הביניים באירופה לא היה נהוג לקשור בין אהבה לבין נישואין.
למשל בחיבור רב השפעה על האהבה (De Amore) י ישנן שפע של אבחנות כגון”ברור וישוע כי אין מקום לאהבה בין בעל ואישה.” הדעות של החוקרים על מטרותיו של החיבור “על האהבה”חלוקות. יש מי שכינו אותו מדריך פשוט לאהבה ,המגדיר אהבה כתשוקה בלתי נשלטת לקשר גופני שלא במסגרת הנישואין ויש שטענו שמקורו בפנטזיות של הכותב. בהקשר של יצירה זו וחיבורים אחרים ,הרבה המחקר המודרני לעסוק בשאלה ,האם היו הנישואין בימי הביניים אך ורק הסדר שנבע משיקולי תכלית או שמא נמצאו רגשות אהבה גם במסגרת קשרים לגיטימיים .יש להכיר בקיומן של שתי האפשרויות הללו זו לצד זו, אולם לגבי המכתב שלפנינו דומה כי אין ספק שאהבה אינה בהישג ידו של הכותב.
אנטלגנציה-ב-חוכמה
32.לורה דויל
מרצה אמריקאית בת זמנינו ומנחה בסדנאות המוקדשות לעקרונות “לדעת להיכנע” .
תפיסת אהבה וזוגיות
בספרה “לדעת להיכנע” לורה דויל מציגה גישה מהפכנית לנישואין ולזוגיות, העיקרון של השיטה –השליטה שנשים נזקקות לה בניהול הקריירה שלהן ובגידול הילדים חייבת להישאר מחוץ לנישואין.כנשים רבות אחרות רצתה לורה דויל לשפר את נישואיה.אך כשניסתהלשכנע את בעלהלהיות יותר רומנטי,יותר מתחשב ויותר מחויב להצלחה ,הוא מיהר להתרחק ממנה ואילו היא נותרה בודדה,מותשת ממאמציה לשלוט בחיים המשותפים .
דויל החליטה להיכנע.היא ויתרה על רצונה לשלוט בבעלה ,הפסיקה לומר לו מה לעשות ואיך עליו לעשות זאת.
ואז קרה דבר מופלא. הרמוניה שדויל תמיד חלמה עליה התגשמה לפתע.הגבר שהיא התאהבה בו,הגבר שידע פעם לרגש אותה כל כך ,חזר אליה אהוב ואוהב מתמיד.
אנטלגנציה – פ- ממשלה